Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Pravilna prehrana djeteta i par savjeta što pripremiti

Svi mi sa velikim oprezom gledamo na djetetov život, razvoj i pravilan odabir u svemu. U to se naravno ubraja i pravilna prehrana djeteta.

U nastavku ćemo se dotaknuti teme i napisati par savjeta – Kako da iskoristite neodoljive ukusne zalogaje brze hrane, da budu manje štetni.

Već sa dvije godine dijete je svjesno okusa i već odabire ono što voli i ono što ne voli. Zapravo, još uvijek nema hrane koju dijete ne voli, ali je iz nekog razloga odbija. Važno je imati pravilan pristup, ne strogoću, da bi se potaknulo mališana da pojede.

Kako god, s vremena na vrijeme se djeca požele ukusnih zalogaja brze hrane. Budimo iskreni i kažimo na glas „brza hrana možda nije zdrava, ali je jako ukusna“. I odrasli se često počaste takvim zalogajima, ali je važno da se ne pretjeruje, i da se ne dovedemo u situaciju da nam je to svakodnevna prehrana.

Ako vaše dijete u jednom trenutku želi pojesti neki Fast food, slobodno mu udovoljite, ali uz takav specijalitet pripremite neku salatu ili prilog od povrća. Ako ne, onda barem neko voće za desert.

Svaku majku izluđuje faza u kojoj njen trogodišnjak želi jesti samo sendviče, picu, hamburgere i pržene krumpiriće. Ipak, iako ova vrsta prehrane nije zdrava, ponekad ćete, da bi uopće ručalo, morati udovoljiti djetetu.

Važno je da uz takav obrok dobije i svježe voće, salatu ili prirodni sok. Pored toga, i u namirnicama iz grupe fast food ima hranjivih sastojaka.

Već smo ovdje pisali o zdravim osobinama kečapa. Kečap sadrži likopen, odnosno sastojak koji je jako važan za prevenciju kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja. Ipak, ograničite količinu, jer kečap sadrži mnogo šećera i soli.

Panirana riba može biti zdrava, ali ne treba pretjerivati. Bogata je željezom i proteinima, ali kupujte samo ribu provjerenog proizvođača.

Sladoled je dobar s vremena na vrijeme. Sadrži kalcij i vitamin B, ali i mnogo masnoće i šećera. Ograničite sladoled da bude poslastica, a ne svakodnevni obrok.

Mesni sendviči, burgeri i slični izbori brze hrane sadrže željezo, ali i masnoće. Zato je najbolje servirati ga s mnogo svježe salate.

Čips se baš i ne može pohvaliti nekim vrijednim sastojcima, ali ako ga sami napravite može biti daleko kvalitetniji od onog kupovnog. Napravite ga kod kuće. Mladi krumpir samo dobro operite i nemojte guliti i imat ćete prilog bogat vitaminom C.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...