Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Povraćanje – Mučnina i povraćanje su uzrokovani aktiviranjem centra za povraćanje u mozgu

Povraćanje je reakcija tijela protiv teško probavljive hrane ili kao odgovor na trovanje ili hranom ili alkoholom, te nekim lijekovima.

Često nije opasna, a može biti uzrokovana virusnim infekcijama, potresima mozga i psihičkog oštećenja. Povraćanje se javlja uslijed trudnoće, vožnje automobilom ili brodom, ili kao posljedica drugih bolesti, poput gripe.

Mučnina je neugodan osjećaj u trbuhu koji često završava povraćanjem. Povraćanje je snažno izbacivanje želučanog sadržaja na usta, a ponekada i na nos.

Mučnina i povraćanje su uzrokovani aktiviranjem centra za povraćanje u mozgu. Povraćanje je jedan od najdramatičnijih načina na koji tijelo uklanja štetne tvari.

Može biti uzrokovano jelom ili gutanjem nadražujuće ili otrovne tvari ili pokvarene hrane.

Neki ljudi dobivaju mučninu i mogu povraćati zbog gibanja broda, automobila ili aviona. Povraćanje se može dogoditi tijekom trudnoće, naročito u ranim tjednima i posebno ujutro. Mnogi lijekovi uključujući one protiv raka i opijatske analgetike mogu uzrokovati mučninu i povraćanje. Mehaničko suženje crijeva na kraju uzrokuje povraćanje hrane i tekućine iznad mjesta začepljenja. Isto tako povraćanje mogu uzročiti nadražaj ili upala želuca, crijeva ili žučnog mjehura.

Psihički problemi također mogu uzročiti mučninu i povraćanje, a to zovemo psihogeno povraćanje. Takvo povraćanje može biti namjerno, na primjer osoba sa bulimijom povraća da bi izgubila na težini. Psihogeno povraćanje može nastati i u prijetećim i neukusnim situacijama koje dovode do tjeskobe.

U nekim slučajevima psihički činioci koji uzrokuju povraćanje ovise o kulturološkoj podlozi osobe.

Važno je ne suzdržavati se od povraćanja, tijelo se želi riješiti onog što mu smeta, stoga je najbolje opustiti mišiće i izbaciti suvišno. Pijte puno tekućine, juhe, vode i kašastog povrća. Stavljajte parne obloga na predio želuca kako bi ga smirili, a za vrijeme povraćanja ne pijte nikakve lijekove.

Nakon povraćanja, smirite želudac sa nekoliko dana posta, nemojte jesti tešku hranu poput masti, mesa i salama, te pijte puno tekućine i čajeva od komorača, matičnjaka i kamilice. Želučanoj kiselini je potrebno vremena kako bi se regenerirala.

Ukoliko vam povraćanje traje nekoliko dana, potražite liječničku pomoć.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...