Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Povišen kolesterol u krvi – Što je, zbog čega nastaje i kako se liječi?

kolesterol
Kolesterol

Krvne žile su mjesto u našem tijelu gdje se često natalože masnoće i smetaju normalan protok krvi. Da bi to prevenirali potrebno je paziti na prehranu i životne navike. Postoje lijekovi koji mogu smanjiti povišeni kolesterol, ali i jako dobri prirodni preparati.

Prije nego krenemo sa pisanjem na tu temu, prvo ćemo objasniti što je kolesterol.

Kolesterol

Trebamo znati da nije svaki kolesterol štetan. LDL (lipoprotein niske gustoće) kolesterol je koji jest štetan. HDL (lipoprotein visoke gustoće) kolesterol je koji je dobar jer pomaže ukloniti LDL kolesterol iz krvi. Promjene u načinu prehrane i života često su dovoljne da se kolesterol dovede na zdravu razinu.

Kolesterol je alkohol koji se nalazi u staničnim membranama svih tkiva, a potreban je za normalan rad organizma. Kolesterol se svrstava i u sterole jer je u njegovom sastavu kombinacija steroida i alkohola. Male količine kolesterola se nalaze i u membranama biljaka i gljiva.

Organizam koristi kolesterol u stvaranju hormona, vitamina A, D i E te žučnih kiselina. Manji dio kolesterola se nalazi u krvi. Ako se taj kolesterol nakuplja na stjenkama krvnih žila, može doći do začepljenja ili smanjenog krvnog protoka. Posljedice na zdravlje mogu biti velike, pa se u takvim slučajevima količina kolesterola u krvi regulira medicinskim preparatima ili prirodnim lijekovima.

Kako i zbog čega se pojavi višak kolesterola?

U našim krvnim žilama se znaju dogoditi opasne promjene ravnoteže masnih tvari koje kruže krvotokom. Na žalost, danas postoji i previše vrsta takozvanog lošeg kolesterola LDL, koji u stvari začepljuje krvne žile i dovodi u opasnost naše zdravlje.

Ta vrsta kolesterola začepljuje krvne žile i povećava opasnost od nastanka srčanog infarkta ili moždanog udara. Istovremeno, pretpostaviti je da u organizmu nemamo dovoljnu količinu takozvanog dobrog kolesterola HDL, koji bi nam pomogao i koji je potreban našem tijelu da loši LDL kolesterol dovede do jetara i pripremi ga za odstranjivanje iz našeg organizma.

Prirodni lijek protiv povišenog kolesterola

Svakako je dobro znati da postoje prirodni lijekovi za kolesterol. On se može i prevenirati, ali ćemo sada napisati recept za lijek ako ste već izmjerili povišene vrijednosti kolesterola u vašem tijelu.

Recept za lijek: Očistite 30 češnja češnjaka i operite 5 limuna te ih sa korom narežite na male komadiće. Sve to zajedno usitnite u mikseru ili sameljite u mašini za meso. Dalje, u jednu posudu uspite 1l vode i stavite u nju dobivenu smjesu češnjaka i limuna. Stavite sve na kolo i pustite da proključa. Kada je voda sa smjesom češnjaka i limuna proključala, sklonite sa kola i kada se malo ohladi procijedite tekućinu kroz čistu gazu. Procijeđenu tekućinu pretočite u već pripremljenu i dobro očišćenu bocu, i pustite otvoreno „bez čepa“ dok se tekućina ohladi. Kada se tekućina u boci ohladila zatvorite ju i ostavite u frižider.

Ovaj prirodni lijek za kolesterol uzimajte prije ili poslije obroka, jedanput dnevno po jednu rakijsku čašicu. Nakon kure koja traje tri tjedna napravite stanku od 8 dana, a nakon toga započnite drugu trotjednu kuru.

Lijek se primjenjuje jednom godišnje.

Koraci koje sami možete poduzeti

Zdrave namirnice

Da bi ostali dosljedni našem naslovu – Prirodni lijek za kolesterol, u nastavku ćemo napisati određene korake koje možete poduzeti da bi doveli razinu kolesterola u granice normale.

  1. Trebamo biti svjesni naše uloge u pojavi kolesterola. Osim što neki imaju prirodne, genetske ili neke druge predispozicije za pojavu ove smetnje, mnogi od nas snose veliku krivicu u pojavi povišenog kolesterola. Prvo što možete učiniti za svoje dobro jeste da promijenite prehrambene navike. Potrebno je dakle da ograničite količinu zasićenih masnoća i kolesterola u prehrani. Namirnice koje pri tomu trebate izbjegavati ili ograničiti njihov unos svakako su pekarski i komercijalni proizvodi od bijelog brašna, svi punomasni mliječni proizvodi, mesne i konzervirane mesne prerađevine poput salama i hrenovki, iznutrice poput bubrega i jetrica. Meso i riba prženi u dubokom ulju, školjke, rakovi i glovonošce. Valja izbjegavati više od 4 jaja tjedno, transmasne kiseline, preljeve od vrhnja, palmino i kokosovo ulje, te kolače s visokim udjelom masnoća i šećera.
  2. Odabirom namirnica možete djelovati u još jednom smjeru. Baš kao što postoje namirnice koje povećavaju pojavu lošeg kolesterola u organizmu, imamo i namirnice koje će pomoći da se nakupljeni kolesterol iz organizma izbaci. Takve namirnice trebate češće jesti i pomoći si protiv ove bolesti. Među najvažnijima su svježe voće i povrće, riba od koje se preporuča losos, cjelovite žitarice, nezasićena biljna ulja poput ulja buče, repice, maslinovog ulja, grahorice i orašasti plodovi.
  3. Dobro odabrane namirnice prvi su korak ka zdravlju, no važna je i priprema svakodnevnih jela. Ako pričamo o kolesterolu, svakako trebamo spomenuti da je pržena pohana hrana zadnje što trebate jesti. Tako pripremljene obroke izbjegavajte, a sa pečenog mesa uklonite kožicu i masne dijelove. Najbolje bi bilo meso i povrće pripremati na pari ili kuhati u vodi.
  4. Zdrava prehrana ne mora nužno biti neukusna, pomoću jednostavnih trikova lako možete uživati u omiljenim jelima na način da primjerice birate recepte koji u sebi ne sadrže žumanca nego samo bjelanca, umjesto punomasnog koristite posni sir bez masnoća dok pojačivače okusa zamijenite zdravim marinadama od začinskog bilja u kojima možete koristiti prirodne voćne sokove i vina koji će hrani dati kiselost i pikantnost.
  5. Kontrolirajte porcije jela što će vam pomoći da snizite kolesterol, a istovremeno možete izgubiti na težini. Potrudite se da omjer na vašem tanjuru uvijek bude 1:3 pri čemu povrće, integralna riža i grahorice trebaju biti u većini naspram mesnih porcija.
  6. Lanene sjemenke zahvaljujući velikoj količini omega 3 masnih kiselina smanjuju količinu kolesterola u krvi, 1 čajna žličica sjemenki dnevno smanjuje razinu lošeg kolesterola. Lanene sjemenke možete dodati u jogurt ili umiješati uz žitarice kao dio doručka. Žličicu sjemenki možete dodati u zdravu majonezu, umiješati u integralni kruh ili zdrave muffine.
  7. Topiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg kolesterola smanjujući njegovu apsorpciju u crijevima jer djeluju poput spužve koja upija kolesterol. Ova čudotvorna vlakna nalaze se u zobi, ječmu, grahu, jabukama, šljivama i bobičastom voću namirnicama koje se svaki dan trebaju naći na meniju.
  8. Biljni steroli ili fitosteroli, su neukusne, bezmirisne tvari koje se nalaze u voću, povrću, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama. Prehrana bogata biljnim streolima može znatno smanjiti razinu kolesterola jer oni sprečavaju apsorpciju kolesterola iz hrane u organizam, a to znači i manju koncentraciju kolesterola u krvi za čak 50 posto.
  9. Istraživanja su pokazala da vježbanje do tri puta tjedno u trajanju od 30 minuta može smanjiti razinu lošeg LDL kolesterola, a povisiti razinu HDL (dobrog) kolesterola, te smanjiti rizik od ozbiljnih srčanih komplikacija. Hodanje je jedan od najboljih načina za održavanje fizičke aktivnosti, a ne zahtjeva nikakvu opremu niti posebno planirano izdvajanje vremena. Kako bi svom tijelu priuštili nužno kretanje doskočite starim navikama i pametno iskoristite hodanje na način da koristite stube umjesto dizala ili pokretnih stepenica, parkirate automobil što dalje od svog odredišta i umjesto da pošaljete mail ili telefonirate prošećete do kolege na katu.
  10. Ukoliko nemate vremena za odlaske na fitnes ili u teretanu postoje načini koji će vas održati u formi, ali samo ukoliko ih svakodnevno prakticirate. Primjerice dok gledate televizor hodajte na mjestu, bacite se na uređenje vrta, operite auto sami , pokosite travnjak, oribajte podove u kući, usisavajte. Sve ove svakodnevne radnje uvelike će vam pomoći da ostanete u formi jer tijelu je najvažnije priuštiti pokret.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Ako ste zabrinuti zbog visoke razine kolesterola u krvi, i ne želite sami liječiti problem, svakako posjetite liječnika i postupite prema njegovim uputama. Ako je potrebno, vaš liječnik će tražiti da uradite analizu krvi i ovisno o rezultatu propisati lijek za snižavanje kolesterola. Također, preporučit će vam određene korake to jest promjene načina života i prehrane.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...