Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Potres mozga – Što je i kako ga liječiti?

Potres mozga nastaje padom ili udarcem po glavi, ali ga ponekad izazivaju i slabiji uzroci, kao što je šamar.

Posljedice nastupaju odmah, a ponekad se pojavljuje tek nakon nekoliko sati.

Prvi znaci potresa mozga su jaka glavobolja, povraćanje, a nekada i vrtoglavica. Nakon toga slijedi pospanost i omamljenost koja ponekad prelazi u besvjesticu. Bilo je usporeno i jedva primjetljivo, a disanje ili površno ili duboko s hrkanjem. Nekada se javljaju grčevi, ali to sve zavisi o jačini udarca. Uz potres mozga često dolazi potres hrptene, odnosno kičmene moždine. To je česta pojava prilikom prometnih nesreća.

U lakšim slučajevima besvjestica prolazi sama od sebe, premda je čovjek često umoran i boli ga glava. Kod težih slučajeva besvjestica traje duže vremena, a to je znak daje mozak oštećen.

Što prije bolesnik dođe do svijesti, tim je sigurnije da je pretrpio samo potres mozga. Poslije potresa mozga čovjek se teško može sjetiti događaja koji su neposredno prethodili povredi.

Liječenje potresa mozga prirodnim putem

Bolesnika odmah položiti u bočni položaj da se ne bi ugušio, što je obavezan položaj kod besvjesnog stanja. Paziti da se bolesnik ne nahladi. Ukoliko prostorija nije dovoljno zagrijana, bolesnika je potrebno umotati pokrivačima. Kad dođe k svijesti, treba hranu jesti češće, u manjim obrocima, kako ne bi došlo do gubitka na težini. Jesti što više voća i povrća te pit svježe sokove.

Sastav čaja za liječenje potresa mozga: 40 grama cvjetova i listova kunice, 40 grama stabljike rusomače, 40 grama bijele imele, 20 grama majčine dušice, 20 grama preslice i 20 grama ive trave.

Pripremanje i primjena čaja: Ljekovite trave treba usitniti i smiješati. U jednu litru proključale vode staviti 5 grama mješavine spomenutih trava i kuhati poklopljeno jednu do dvije minute. Hladiti poklopljeno i pretočiti u bocu. Dnevno popiti pola litre čaja s malo svježeg limunovog soka. Ukoliko se radi o djeci ili mlađim osobama, umjesto umjerenog pripremati lagani čaj kako je opisano: U jednu litru proključale vode staviti dva i pol grama mješavine trava. Piti gorak čaj, no čim bolesnik počne dolaziti k svijesti, potrebno je čaj zasladiti medom. Bolesnik se ne smije pokretati i ustajati. Izbjegavati sve psihičke i fizičke napore, a nakon što ozdravi, izbjegavati ih još nekoliko mjeseci.

Umjesto navedenog čaja, što se koristi kao osnovni lijek, korisno je uzimati čaj pripremljen od slijedećih trava: 40 grama listova ružmarina, 40 grama cvjetova zovine, 40 grama stabljike brđanke, 20 grama vrbove kore, 20 grama hrastove kore, 20 grama listova kupine, 20 grama konjogriza, 20 grama stabljike odoljena i 20 grama cvjetova i listova kantarije muške.

Čaj se priprema i upotrebljava kao prethodni.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...