Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje

Poremećaj spavanja i nedostatak sna

Imate problema sa spavanjem, odnosno neki poremećaj sna? Pročitajte malo o tom problemu, i saznajte kako do njega dolazi.

Najveći broj ljudi, čak njih oko 60% spava između šest i osam sati dnevno, 36% ljudi spava više od osam sati dnevno, dok manje od 4% spava manje od šest sati na dan.

Stručnjaci se slažu da ne postoji razlika o potrebama spavanja između muškaraca i žena. Svima je podjednako potreban san da bi pravilno funkcionirali.

Ne znate prepoznati poremećaj sna? Ako ste osoba koja se budi umorna i osjećate se neispavano, možda je poremećaj sna baš problem koji vi imate. Jako je važno znati da osjećaj pospanosti i težine u nogama te očnim kapcima koji se proteže cijeloga dana nije normalan. Možda se ne radi o poremećaju sna, ali spomenuti osjećaj koji remeti čovjekov život, svakako nije normalan i treba se ustanoviti uzrok te ga liječiti.

Spavanje i sanjanje su neophodni za jutarnje odmorno buđenje. Normalno stanje je kada se osoba osjeća odmorno nakon buđenja i zadržava taj osjećaj tijekom narednog dana. Dugotrajno iscrpljivanje i nespavanje dovodi do teških nenormalnosti u funkcioniranju mozga. Mnogi istraživači zastupaju teoriju da dnevni umor sintetizira supstancu koja se zove Hipnotoksin, a koja aktivira dio mozga – retikularnu formaciju koja je zadužena za spavanje. Spavanje nije samo stanje svijesti već i stanje izmijenjene tjelesne kemije. Slabo ili nikakvo spavanje dovode do umora, slabije koncentracije, anksioznosti, nemogućnosti obavlja koordiniranih pokreta, nerazumljivog govora, oštećenja vida i drugih problema.

Simptomi poremećaja spavanja – kako prepoznati ovaj poremećaj?

Ukoliko primjećujete sljedeće simptome vjerojatno imate problema sa poremećajem spavanja. Budite se sa osjećajem umora nakon sedam ili osam sati spavanja. Doživjeli ste spontano padanje u san za vrijeme sastanaka i društvenih događanja. Imate neugodan osjećaj gmizanja i trnci u nogama praćeni neodoljivom potrebom za pomicanjem nogu. Imate vrlo glasno hrkanje i nemiran san. Sve su to simptomi koji mogu upućivati na poremećaj spavanja.

Za vrijeme određenih faza spavanja luči se niz hormona koji pomažu u regulaciji metabolizma i ostalih faktora koji utječu na zdravstveno stanje. Promjena strukture sna može dovesti do osjećaja umora i pospanosti, pa čak i povećati rizik od nastanka cijelog niza ozbiljnih medicinskih stanja.

Problemi sa snom

Treba razlikovati probleme sa spavanjem, primarne poremećaje sna i poremećaje sna koji su uzrokovani nekim medicinskim stanjem. Problemi sa spavanjem često nastaju zbog loše higijene spavanja, odnosno loših navika. Radi se o navikama i faktorima okoline na koje se može utjecati i koje je moguće kontrolirati. Ovdje spadaju pušenje, konzumiranje alkohola ili kofeina, intenzivno vježbanje ili konzumiranje velikih obroka hrane prije spavanja. Tu su također i umor uzrokovan promjenom vremenskih zona prilikom putovanja i psihološki stresovi koji dovode do otežanog uspavljivanja ili spavanja, poput rokova na poslu, ispita, bračnih konflikata ili poslovnih kriza.

Kao najčešći poremećaji spavanja navode se: poremećaj rem faze sna, noćni strahovi, škrgutanje zubima (bruksizam), sindrom nemirnih nogu, apneja u snu, Klajn-Levinov sindrom, pričanje u snu (somnilokvija) i narkolepsija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...