Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Pokrenuta istraga zbog smrti dvije osobe nakon cijepljenja

U Norveškoj je ovih dana pokrenuta istraga zbog smrti dvoje štićenika doma za starije i nemoćne, koja je nastupila svega nekoliko dana nakon što su primili cjepivo protiv COVID-19.

Informaciju je potvrdila Norveška agencija za lijekove (Norwegian Medicines Agency), a izjavu povodom tih događaja dao je i sam direktor navedene agencije, Steiner Madsen.

“Moramo utvrditi uzrok smrti”

Moramo utvrditi je li cjepivo uzrok smrti ili je slučajnost da se to dogodilo ubrzo nakon cijepljenja.” – rekao je Steiner, te dodao kako uzrok mogu biti i godine, jer među prvima cjepivo dobivaju ljudi starije dobi, oni najugroženiji.

Dodajmo kako u objavi Norveška agencija za lijekove stoji i kako će upravo ona provoditi istragu u ovom slučaju, u suradnji s Norveškim institutom za javno zdravstvo, čije će rezultate objaviti po okončanju istrage.

Preminula je i liječnica iz Portugala

Ove vijesti dolaze svega nekoliko dana nakon što je došla informacija iz Portugala, gdje je liječnica Onkološkog centra u Portu preminula dva dana nakon što se cijepila.

Dodajmo kako se radi o cjepivu koje je proizveo Pfizer, u suradnji BioNTechom, a isto cjepivo trenutno se koristi u Hrvatskoj za potrebe cijepljenja pučanstva s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa.

Efikasnost cjepiva preko 90%

Svakako treba na kraju istaknuti kako se radi o izoliranim slučajevima, u kojima nije potvrđeno da je uzrok smrti navedeno cjepivo. Direktor kompanije Pfizer ističe kako je efikasnost ovog cjepiva veća od 90 %.

Također je bitno reći kako u velikoj većini slučajeva cjepljenja nije bilo nikakvih simptoma, dok se povremeno pojavio mali broj alergijskih reakcija.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...