Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje

Pokrenuta istraga zbog smrti dvije osobe nakon cijepljenja

U Norveškoj je ovih dana pokrenuta istraga zbog smrti dvoje štićenika doma za starije i nemoćne, koja je nastupila svega nekoliko dana nakon što su primili cjepivo protiv COVID-19.

Informaciju je potvrdila Norveška agencija za lijekove (Norwegian Medicines Agency), a izjavu povodom tih događaja dao je i sam direktor navedene agencije, Steiner Madsen.

“Moramo utvrditi uzrok smrti”

Moramo utvrditi je li cjepivo uzrok smrti ili je slučajnost da se to dogodilo ubrzo nakon cijepljenja.” – rekao je Steiner, te dodao kako uzrok mogu biti i godine, jer među prvima cjepivo dobivaju ljudi starije dobi, oni najugroženiji.

Dodajmo kako u objavi Norveška agencija za lijekove stoji i kako će upravo ona provoditi istragu u ovom slučaju, u suradnji s Norveškim institutom za javno zdravstvo, čije će rezultate objaviti po okončanju istrage.

Preminula je i liječnica iz Portugala

Ove vijesti dolaze svega nekoliko dana nakon što je došla informacija iz Portugala, gdje je liječnica Onkološkog centra u Portu preminula dva dana nakon što se cijepila.

Dodajmo kako se radi o cjepivu koje je proizveo Pfizer, u suradnji BioNTechom, a isto cjepivo trenutno se koristi u Hrvatskoj za potrebe cijepljenja pučanstva s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa.

Efikasnost cjepiva preko 90%

Svakako treba na kraju istaknuti kako se radi o izoliranim slučajevima, u kojima nije potvrđeno da je uzrok smrti navedeno cjepivo. Direktor kompanije Pfizer ističe kako je efikasnost ovog cjepiva veća od 90 %.

Također je bitno reći kako u velikoj većini slučajeva cjepljenja nije bilo nikakvih simptoma, dok se povremeno pojavio mali broj alergijskih reakcija.

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...