Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Pokrenuta istraga zbog smrti dvije osobe nakon cijepljenja

U Norveškoj je ovih dana pokrenuta istraga zbog smrti dvoje štićenika doma za starije i nemoćne, koja je nastupila svega nekoliko dana nakon što su primili cjepivo protiv COVID-19.

Informaciju je potvrdila Norveška agencija za lijekove (Norwegian Medicines Agency), a izjavu povodom tih događaja dao je i sam direktor navedene agencije, Steiner Madsen.

“Moramo utvrditi uzrok smrti”

Moramo utvrditi je li cjepivo uzrok smrti ili je slučajnost da se to dogodilo ubrzo nakon cijepljenja.” – rekao je Steiner, te dodao kako uzrok mogu biti i godine, jer među prvima cjepivo dobivaju ljudi starije dobi, oni najugroženiji.

Dodajmo kako u objavi Norveška agencija za lijekove stoji i kako će upravo ona provoditi istragu u ovom slučaju, u suradnji s Norveškim institutom za javno zdravstvo, čije će rezultate objaviti po okončanju istrage.

Preminula je i liječnica iz Portugala

Ove vijesti dolaze svega nekoliko dana nakon što je došla informacija iz Portugala, gdje je liječnica Onkološkog centra u Portu preminula dva dana nakon što se cijepila.

Dodajmo kako se radi o cjepivu koje je proizveo Pfizer, u suradnji BioNTechom, a isto cjepivo trenutno se koristi u Hrvatskoj za potrebe cijepljenja pučanstva s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa.

Efikasnost cjepiva preko 90%

Svakako treba na kraju istaknuti kako se radi o izoliranim slučajevima, u kojima nije potvrđeno da je uzrok smrti navedeno cjepivo. Direktor kompanije Pfizer ističe kako je efikasnost ovog cjepiva veća od 90 %.

Također je bitno reći kako u velikoj većini slučajeva cjepljenja nije bilo nikakvih simptoma, dok se povremeno pojavio mali broj alergijskih reakcija.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...