Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Plodna voda – Bebin vodeni čuvar

višak plodne vode
Foto: Pixabay / Trudnica

O ulozi i funkciji plodne vode i o tome zašto nije dobro imati je premalo ili previše, trudnice uglavnom malo znaju. Izuzetak predstavljaju trudnice koje su po struci liječnici. Višak plodne vode može predstavljati problem, baš kao i nedostatak.

Trbuh majke može se opisati kao bebin privatni bazen, njeno vodeno gnijezdo ispunjeno bistrom žućkastom tekućinom koja stručno nosi naziv amnijska tekućina.

Uloga plodne vode u trudnoći

Plodna voda ima višestruki značajna. Ona štiti bebu od vanjskih utjecaja, udaraca, ozljeda i najrazličitijih zvukova. Zahvaljujući njoj beba u trbuhu može nesmetano da se kreće i okreće, što je od velike važnosti za pravilan i ravnomjeran razvoj kostiju i mišića. Plodova voda osigurava konstantnu temperaturu u trbuhu čuvajući na taj način bebu od nedostatka toplote. Također, ona značajno doprinosi pravilnom razvoju pluća, bubrega i gastrointestinalnih organa.

U plodnoj vodi nalaze se stanice bebine kože, što je čini pravom bazom važnih informacija. Uzimanjem uzorka tekućine iz trbuha koji služi za vršenje genetskih, biokemijskih i mikrobioloških analiza, liječnici dobivaju mnoštvo jako dragocjenih podataka vezanih za zdravlje, zrelost i spol bebe. Uz pomoć metoda amniocinteze može se utvrditi postojanje Downov-ov sindroma.

Kako nastaje plodna voda i što sadrži?

Plodna voda stvara se u bubrezima i plućima. Njenu proizvodnju ovi organi intenziviraju od 18. gestacijskog tjedna, a njena količina je različita u različitim razdobljima trudnoće. Kod normalne trudnoće, koncentracija plodne vode je najveća u 34. tjednu (oko 800 mm), a neposredno pred porođaj njezina količina opada na 600 mm.

Amnijska tekućina sadrži vodu, bjelančevine, šećer, minerale, prije svih natrij i kalciju, kao i brojne antibakterijske sastojke. Također, kao što smo već i naveli, u njoj se nalaze i bebine stanice. U trenutku otpočinjanja poroda plodna voda postaje sterilna.

Količina plodne vode

Beba u maminom trbuhu stalno guta plodnu vodu i ponovno je putem urina izbacuje u svoj udobni bazenčić. Na taj način ova tekućina neprestano cirkulira, što u svakom trenutku osigurava njezinu optimalnu količinu u trbuhu. Nije dobro imati višak plodne vode, isto tako ni manjak.

Povećana ili snižena koncentracija upozorava na nastanak nekog poremećaja u razvoju ploda i na opasnost od komplikacija. Takve probleme u prosjeku ima oko 10% trudnica.

Povišena razina plodne vode (polihidramnion)

Kod 3-4% trudnica dolazi do povećavanja količine plodne vode, a ta povećana koncentracija se stručno naziva polihidramnion. Općenito, višak plodne vode je posljedica njene povećane proizvodnje ili njenog poremećenog uzimanja od strane ploda, a često je riječ i o nastanku oba poremećaja u isto vrijeme. Višak plodne vode može biti problem u trudnoći i svakako je stanje koje liječnik treba pratiti.

Najveći uzročnik stvaranja povećane količine plodne vode jeste dijabetes od kojeg boluje trudnica. Međutim, uzroci mogu biti vezani i za plod i tada se uglavnom radi o povećanom gutanju do koga dovode anomalije nastale u području bebinog lica, poput rascjepa usne ili nepca, anomalije koje dovode do zakrčenja crijeva i predstavljaju smetnju normalnog prolaza sadržaja kroz crijeva. Ako je u pitanju blizanačka trudnoća, uzroke obično treba tražiti u nekim patološkim poremećajima.

Širenje maternice

Kada količina plodne vode postane veća od normalne, maternica se počinje širiti, postaje veća nego što bi trebala biti, što može biti izazivač prijevremenog poroda uslijed prskanja plodovnih ovojnica. Kod trudnice se javljaju jasni simptomi, kao što su naglo uvećanje maternice, osjećaj nelagode u trbuhu, prijevremene kontrakcije.

Dijagnoza ovakvog stanja se vrši ultrazvučnim pregledom, koji pouzdano ukazuje na povećanu koncentraciju plodne vode u trbuhu. Tada se pozornost liječnika fokusira na indeks plodne vode – AFI, njegovo izračunavanje, gdje konačni zbirni rezultat u džepovima svih segmenata maternice ne smije prijeći količinu od 200 mm. U takvim slučajevima liječnici pažljivo vrše pregled ploda, kako bi ustanovili eventualno postojanje rascjepa na bebinim usnama ili nepcima. Zato je najbolje da to bude 3D ultrazvučni pregled, jer je snimka daleko kvalitetnija i jasnija nego kod običnog ultrazvuka, pa se svaki poremećaj znatno lakše može uočiti. Tada liječnik potvrđuje ili isključuje postojanje i svih ostalih mogućih anomalija kod bebe. Isto tako, potrebno je ustanoviti i zdravstveno stanje majke, jer je jedan od uzročnika rasta količine plodne vode i gestacijski dijabetes, karakterističan za nemali broj trudnoća.

Ovisno o tome šta je uzročnik takvog stanja, kao i od stupnja polihidramniona, određuju se mjere zdravstvene zaštite majke i bebe. Tada je obavezno češće provjeravanje plodne vode, daju se lijekovi za reduciranje uriniranja ploda. U nekim slučajevima neophodna je i amnioderivacija, metoda vađenja viška tekućine iz trbuha. Nažalost, stupanj ugroženosti zdravlja majke i bebe može biti u nekim trudnoćama toliko velik da je jedino moguće rješenje obavljanje prijevremenog poroda.

Smanjena razina plodne vode – oligohidramnion

Umanjena količina plodne vode naziva se oligohidramnion. Statistika kaže da se ovakvo stanje javlja kod približno 4% trudnica. U glavne uzročnike spadaju prijevremeno prsnuće plodovih ovojaka, prekoračenje termina poroda, smetnje u razvoju bebe i anomalije ploda (prije svega bubrežni ili urinarni problemi).

Za dijagnosticiranje oligohidramniona također je potreban ultrazvučni pregled. Ako je razvoj ploda normalan i ne postoje nikakve anomalije, liječnici preporučuju trudnici unošenje najmanje 2-3 litre tekućine dnevno, najbolje obične vode, kao i odmaranje u ležećem položaju na lijevom boku. Intenziviraju se provjere preko češćih ultrazvučnih pregleda nego što je uobičajeno. Liječnik može odrediti i provođenje amnioinfuzije, tj. ubacivanja tekućine u trbuh. Kod težih stanja plod u maminom trbuhu nije dovoljno siguran, pa se poduzimaju mjere za izazivanje privremenog poroda.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...