Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Pfizer je kažnjavan zbog prikrivanja nuspojava i podmićivanja liječnika

Pfizer
Foto: Pixabay

Tvrtka Pfizer jedan je od najvećih proizvođača lijekova na svijetu, čiji godišnji promet ide preko iznosa od 51 milijardi dolara. Govorimo o financijama za 2019. godinu, dok financijski izvještaj za 2020. godinu još uvijek nije dostupan, ali je za očekivati kako će prihodi značajno rasti.

Podsjetimo, ista tvrtka je, u suradnji s tvrtkom BioNTech, proizvela cjepivo protiv koronavirusa, a koje se masovno koristi u cijepljenje ljudi u Europskoj uniji, ali i širom svijeta. Navedeno cjepivo koristi se i u Hrvatskoj.

Kazna od 2,3 milijarde dolara – Pfizer

No, spomenuta tvrtka u povijesti je imala i vrlo lošu poslovnu praksu, koja im je donijela kaznu od visokih 2,3 milijarde dolara. Razlog bi nam mogao biti zanimljiv – kažnjeni su zbog lažnog promoviranja, podmićivanja i prikrivanja nuspojava od uzimanja lijekova.

Rezultat je to nakon velike i dugogodišnje istrage koje su vodile američke vlasti, čiji rezultat je okončan 2009. godine kada je ustanovljena poslovna praksa lažnog promoviranja čak trinaest različitih lijekova, između ostalog Viagre, Bextre, Lipitora i Zolofta.

Dva direktora Pfizera priznala krivicu

Pritom su osuđeni za podmićivanje liječnika, koji su nagrađivani ljetovanjima, masažama i golfom, a zauzvrat su češće pripisivali njihove lijekove, čak kada to nije bilo prikladno niti potrebno, u većim količinama nego što je dopušteno. Posljedice i nuspojave su mogle biti fatalne.

Primjerice, lijek protiv bolova Bextra, koji može izazvati srčani udar, farmaceutski div je lažno promovirao, a liječnike podmićivao da ga pripisuju čak i za slučajeve koji nemaju veze s artritisom. Sve to priznala su dva bivša dirktora Pfizera, te tako omogućili pravičnu konačnu presudu.

Nastavili s lošom poslovnom praksom

Dok su u Pfizeru pregovarali o prijašnjim prijevarama, i dalje su kršili iste zakone u promidžbi nekih drugih lijekova.” – rekao je odvjetnik Mike Loucks.

Dodajmo za kraj da je jedan od zviždača u ovoj aferi bio John Kopchinski, koji je 2003. dobio otkaz u Pfizeru, koji je u do toga dana bio u ulozi trgovačkog posrednika.

Odlučio je tužiti Pfizer, a to mu je u konačnici donijelo preko 50 milijuna dolara, jer je razotkrio niz nepravilnosti u poslovanju Pfizera. Više o aferi pročitajte u članku.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...