Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje

Pfizer je kažnjavan zbog prikrivanja nuspojava i podmićivanja liječnika

Pfizer Cjepivo

Tvrtka Pfizer jedan je od najvećih proizvođača lijekova na svijetu, čiji godišnji promet ide preko iznosa od 51 milijardi dolara. Govorimo o financijama za 2019. godinu, dok financijski izvještaj za 2020. godinu još uvijek nije dostupan, ali je za očekivati kako će prihodi značajno rasti.

Podsjetimo, ista tvrtka je, u suradnji s tvrtkom BioNTech, proizvela cjepivo protiv koronavirusa, a koje se masovno koristi u cijepljenje ljudi u Europskoj uniji, ali i širom svijeta. Navedeno cjepivo koristi se i u Hrvatskoj.

Kazna od 2,3 milijarde dolara – Pfizer

No, spomenuta tvrtka u povijesti je imala i vrlo lošu poslovnu praksu, koja im je donijela kaznu od visokih 2,3 milijarde dolara. Razlog bi nam mogao biti zanimljiv – kažnjeni su zbog lažnog promoviranja, podmićivanja i prikrivanja nuspojava od uzimanja lijekova.

Rezultat je to nakon velike i dugogodišnje istrage koje su vodile američke vlasti, čiji rezultat je okončan 2009. godine kada je ustanovljena poslovna praksa lažnog promoviranja čak trinaest različitih lijekova, između ostalog Viagre, Bextre, Lipitora i Zolofta.

Dva direktora Pfizera priznala krivicu

Pritom su osuđeni za podmićivanje liječnika, koji su nagrađivani ljetovanjima, masažama i golfom, a zauzvrat su češće pripisivali njihove lijekove, čak kada to nije bilo prikladno niti potrebno, u većim količinama nego što je dopušteno. Posljedice i nuspojave su mogle biti fatalne.

Primjerice, lijek protiv bolova Bextra, koji može izazvati srčani udar, farmaceutski div je lažno promovirao, a liječnike podmićivao da ga pripisuju čak i za slučajeve koji nemaju veze s artritisom. Sve to priznala su dva bivša dirktora Pfizera, te tako omogućili pravičnu konačnu presudu.

Nastavili s lošom poslovnom praksom

Dok su u Pfizeru pregovarali o prijašnjim prijevarama, i dalje su kršili iste zakone u promidžbi nekih drugih lijekova.” – rekao je odvjetnik Mike Loucks.

Dodajmo za kraj da je jedan od zviždača u ovoj aferi bio John Kopchinski, koji je 2003. dobio otkaz u Pfizeru, koji je u do toga dana bio u ulozi trgovačkog posrednika.

Odlučio je tužiti Pfizer, a to mu je u konačnici donijelo preko 50 milijuna dolara, jer je razotkrio niz nepravilnosti u poslovanju Pfizera. Više o aferi pročitajte u članku.

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...