Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Pet jela koja vam ozbiljno štete – Izbjegavajte ovu hranu

Naučili smo jesti na brzinu, u hodu, jedva da sažvačemo zalogaj. Također, stil života nam pod normalno stavlja razne izazove, pa imamo jako težak odabir između zdrave i nezdrave hrane.

Osim što trebate znati koje su namirnice zdrave i što trebate jesti, jako je važno raspoznati i nezdravu hranu koja je sve više prisutna.

U nastavku ćemo vam predstaviti neke od namirnica za koje se vjeruje da su jako štetne za naš organizam. Kada to pročitate svakako posjetite i ovaj članak – u kojem smo opisali i razjasnili definiciju zdrave prehrane – i naglasili koje namirnice trebate jesti svakodnevno i što je češće moguće.

Nadamo se da ćete promijeniti svoje životne navike i početi jesti i živjeti kvalitetno i zdravo.

Ovo je tek kratki popis nezdrave hrane koju danas nalazimo na svakom koraku, jedva je zaobilazeći, a trebali bi.

HOT-DOG – Međunarodna koalicija za prevenciju raka savjetuje roditeljima da djeci ne daju više od tri viršle ili hrenovke tjedno, jer je dokazano da obilnije količine ove namirnice povećavaju rizik za oboljenje od raka.

SUHOMESNATI PROIZVODI – Mesne prerađevine gotovo bez izuzetka sadrže isti onaj natrij-nitrat koji se može naći i u viršlama i hrenovkama. U slanini se nalaze i zasićene masti koje također povećavaju rizik od kancerogenih i srčanih oboljenja.

KRAFNE – Sadrže hidrogenizirane masnoće, šećer, bijelo brašno i akrilamid. Dakle, manje više sve ono što ne bi trebalo da unosimo u organizam. Zapravo, nema goreg načina da počnete dan od krafni za doručak.

POMFRIT – Slična situacija kao i sa krafnama: transmasne kiseline, akrilamid, u nekim restoranima čak i šećer. Osim što će vam zasićene masnoće zakrčiti arterije, raste opasnost i od kancerogenih bolesti.

KREKERI/KOLAČI/ČIPS – Bijelo brašno, šećer, nezdrave masnoće, umjetni aditivi… Kada su grickalice u pitanju, više nije dovoljno pogledati sastav na ambalaži, jer se pojedini proizvođači služe raznim trikovima kojima potrošače dovode u zabludu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...