Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Peršin: Prirodni lijek za slabokrvnost i anemiju

lijek
Peršin i med

Peršin najbolje poznajemo kao začin koji stavljamo u juhe i gotovo sva kuhana jela. Manje ga koristimo za liječenje, što je naša greška jer je riječ o izrazito ljekovitoj biljci.

Od peršina, kao lijek, možemo koristiti i listove i bijeli korijen. Peršin ima izražena diuretska svojstva, ali i mnoga druga, pa ćemo spomenuti njegovu upotrebu u liječenju slabokrvnosti.

Odmah ćemo spomenuti da je peršin izrazito bogat vitaminom C. Zbog toga, ali i zbog drugih elemenata, peršin je jako dobar za liječenje anemije, odnosno slabokrvnosti.

Peršin i med

Vitamin C olakšava apsorpciju željeza u našem tijelu, a peršin pored toga pojačava aktivnost i izlučivanje želuca, djelujući dobro na probavu, i na kraju na apsorpciju minerala i ostalih tvari koje želudac treba da razgradi.

Peršin djeluje opuštajuće na probavni sustav, i na taj način olakšava nadutost u trbuhu i dispepsiju.

Najpoznatiji je kao prirodni diuretik, pa se često koristi kada je potreba za pojačanim lučenjem tekućine iz organizma. Na taj način peršin pomaže organizmu da izluči sve otrovne tvari (toksine), i da se lakše oporavi.

Peršin je odličan za bolesti kao što su reuma i giht. U slučaju glavobolje, migrene, astme ili grčeva u stomaku koristi se čaj od peršinovih sjemenki.

Čaj od sjemenki peršina opušta glatke mišiće u cijelom tijelu, pa na taj način suzbija glavobolju, migrenu i astmu. Također, čaj od peršina liječi iritaciju mjehura, potiče krvotok i dobro djeluje na živčani sustav. Odličan je kod anksioznosti.

Primjena peršina u alternativnoj medicini

U nastavku ćemo spomenuti još neke prilike kada možete iskoristiti peršin kao prirodni lijek.

Ako zdrobite listove peršina, možete napraviti prirodni lijek za dojke, koji će za vrijeme laktacije smanjiti pojavu oticanja i moguće nastajanje apscesa.

Pored svega, peršin pomaže kada nas ubodu insekti (komarci najčešće), a dobar je i kod posjekotina i manjih rana jer djeluje kao antiseptik.

Lijek od peršina protiv bakterija – posebno dobar protiv Escherichia coli

Peršin je prirodni lijek protiv bakterija, a sada ćemo napisati recept za jedan lijek.

Priprema lijeka: Uzmite korijen peršina i operite ga pod mlazom hladne vode, nakon toga ogulite kožicu i sameljite korijen u mašini (za meso ili blenderu). Isto tako uradite i sa limunom, sa korom koji je iz domaćeg uzgoja i prethodno opran hladnom vodom. Kasnije sve zajedno izmiješajte, pa u smjesu koju ste dobili stavite 20 dekagrama meda i 2 decilitra maslinovog ulja. Spremite smjesu (lijek) u čistu staklenku.

Sastojci za lijek:

  • 25 dkg korijena peršina
  • 25 dkg limuna sa korom
  • 20 dkg meda
  • 2 dcl maslinovog ulja

Primjena lijeka: Uzimati jednu veliku žlicu prije doručka, jednu prije večere, dok ne potrošite dozu.

Nakon uzimanja lijeka, potrebno je uraditi nalaze, a u slučaju da je bakterija još uvijek prisutna, ponoviti uzimanje još jedne doze lijeka.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...