Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Pazite koliko često jedete hrenovke, kobasice i salame

Mesne prerađevine, poput hrenovki, kobasica ili salama, u sebi sadrže puno kalorija, masnoća i soli. Redovitim konzumiranjem gore spomenutih namirnica, dovodite se u rizik od razvoja pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i raka.

Mnogi od vas su već čuli da mesne prerađevine nisu dobre za organizam i zdravlje, ali pravu opasnost ćete najbolje shvatiti kada saznate koliko su zapravo te namirnice nezdrave.

Mesne prerađevine odnose se na sve mesne namirnice koje su prošle proces soljenja i kemijske obrade kojima im se produžuje rok trajanja.

Debljanje i pretilost tek je početak popisa – Mesne prerađevine u sebi sadrže velike količine soli, kalorija i masnoća. Previše soli u vašem tijelu dovodi do zadržavanja vode i nadutosti. Još ćete više soli i masnoća unijeti u sebe ako ih jedete u sendviču, s puno sira, majonezama i sličnim dodacima toj hrani.

Još jedan problem s mesnim prerađevinama i unosom puno soli i masnoće jest što vam usporava sistem i učiniti tromima, pa ćete umjesto da prošećete i bavite se nekom aktivnošću, poželjeti odspavati.

Spomenute namirnice mogu prouzrokovati razne srčane bolesti – Zamislite kakav teret stavljate na svoje tijelo kada pojedete hrenovku ili neko prerađeno meso? Dobit ćete tri puta veću količinu soli nego da pojedete sendvič s kuhanom piletinom. Zašto je previše soli toliko opasno? Zato što slabi vaše krvne žile, a to vodi do srčanih bolesti.

Vaše tijelo ne može preraditi tolike količine soli. Zadržavanjem vode zbog nakupljanja soli povećava se volumen krvi. I tu dolazi do začaranog lanca. Dakle, što je veći volumen krvi, vaše će srce morati više krvi slati u vaše arterije i jako ih opteretiti.

Dijabetes može biti uzrokovan nezdravom prehranom – Istraživanja su pokazala znakove opasnosti u nitritima i nitratima u mesnim prerađevinama. Stručnjaci za dijabetes kažu da nitriti smanjuju izlučivanje inzulina i negativno utječu na razinu glukoze u krvi. Nedavno istraživanje na Harvardu pokazalo je da samo jedna porcija mesnih prerađevina dnevno (dvije kriške salame ili jedna hrenovka) povećava rizik od dijabetesa za 29 posto.

Rak kao posljedica mesnih prerađevina – Švedski znanstvenici su otkrili da je među onima koji jedu mesne prerađevine povećan rizik od raka želuca. Dugogodišnja studija provedena na Havajima pokazala je da oni koji su najviše jeli mesne prerađevine imali 67 posto veći rizik od raka gušterače u odnosu na one koji su ga jeli rijetko ili nikada.

Općeniti savjet stručnjaka je da mesne prerađevine ne jedete više od jednom tjedno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...