U suvremenom dobu, kojem dinamiku u mnogome određuje svakodnevna ekspanzija nauke i tehnologije, jako često nam se preporučuju vitaminski dodaci.
Trebate znati da se korisnosti ishrane, koja je bogata vitaminima, ne dovode u pitanje, što nije slučaj sa vitaminskim dodacima u obliku farmaceutskih preparata.
Svakodnevni životni, stresni trenuci za mnoge od nas znače i propuštanje pravilne ishrane.
Danas smo došli u takvu poziciju da je gotovo teško pronaći osobu koja se kvalitetno i zdravo hrani.
Također, na tržištu se nude mnogi preparati koji, kako se reklamiraju, služe da bi nadomjestili taj omjer kvalitete u ishrani koju prakticiramo. Ipak, ne treba vjerovati reklamama, barem ne uvijek.
Mnogi od nas pokušavaju da hranu dopune vitaminskim preparatima, naročito onim koji su bogati vitaminima E i C.
Tako danas živimo u uvjerenju da će nam uzimanje većih doza ovih antioksidanata pomoći da sačuvamo dobro zdravlje te da ćemo smanjiti mogućnost srčanog ili moždanog udara.
Naprotiv, australijski istraživači imaju stav i tvrde da gore spomenuta praksa može donijeti mnogo više štete nego koristi. Grupa naučnika sa univerziteta Zapadne Australije radila je ispitivanja na temu utjecaja velikih doza vitamina E na pacijentima sa dva tipa dijabetesa te su utvrdili da kod velikog broja pacijenata raste krvni tlak.
Ovo otkriće je zabrinulo vodeće ljude, koji su radili istraživanja, jer je visok krvni tlak nešto što želimo izbjeći kod ljudi koji ionako imaju veću šansu za srčana oboljenja. I dok brojne studije pokazuju da hrana bogata prirodnim antioksidantima, poput voća i povrća, smanjuje rizik od srčanih bolesti, uzimanje vitaminskih pilula ne pomaže uopće.
Za razliku od vitamina, uočeno je da ljudi mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja unošenjem veće doze Omega 3 masnih kiselina kojih ima u ribljem mesu i ulju, a koje snižavaju razinu masti u krvi.
Omega 3 masne kiseline su dobre jer one mogu i do 30% da snize trigliceride u krvi, a istovremeno da povećavaju količinu takozvanog dobrog kolesterola. Zvanični vodič za zdravlje u Australiji preporučuje najmanje dva obroka ribe tjedno, a čak i više za one koji već pate od srčanih bolesti.