Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Pasta za zube protiv prištića? Evo zašto ne

pasta za zube protiv pristica

Jedna od najstarijih metoda koji mnogi i danas koriste u borbi protiv prištića je zubna pasta. Istina, u nekim slučajevima će vam pasta pomoći i isušiti prištić, ali, mnogo je razloga zašto to nije dobro za vašu kožu lica.

Ne, nema u pasti za zube nekih otrovnih stvari, jer ipak tu istu pastu koristimo za pranje zubi i često ju nehotice popijemo. No, ista ta pasta za zube sadrži mnoštvo sastojaka koji su previše agresivni za samu kožu, posebno za osjetljivu kožu kao što je koža lica.

Zubna pasta je za pranje zubi

Zubna pasta sadrži sodu bikarbonu, hidrogen peroksid i alkohol koji će pomoći da se prišt brže osuši. Tu je vrlo često i mentol kao sadržaj paste za zube, koji će hladiti prišt i smanjiti onaj neugodan osjećaj upale zbog kojeg često “prčkamo” po prištićima (i time si radimo veliku štetu).

I onda se u takvim situacijama čini kako je pasta za zube dobro rješenje. No, upravo je soda bikarbona najveći rizik kod ovakvih “tretmana”. Naime, zbog nje ćete poremetiti pH vrijednost kože, a to potencijalno može dovest do osipa, ljuštenja kože i peckanja.

Pasta će osim prišta isušiti i kožu lica

No, čak i da ne dođe do tako jake reakcije, činjenica je da ćete isušiti svoju kožu na mjestima na kojima nanesete pastu za zube. I to dubinski, ono što oku nije vidljivo. A to će dugoročno značiti pojavu više akni, čime smo napravili više štete nego koristi.

Upravo zbog toga se ne preporučuje da se na kožu lica stavljaju proizvodi koji sadrže sodu bikarbonu i alkohol, jer vašoj koži lica, bez obzira na tip kože, potrebna je konstantna hidratacija.

Kako se boriti protiv prištića?

Hidratizirana koža regulira pH vrijednost kože, lučenje sebuma, kroji elastičnost kože, i konačno, pomaže u sprječavanju nastanka prištića i akni. Isušena koža čini sve suprotno. Pa, čime se onda boriti protiv prištića.

Već smo pisali o nekim prirodnim načinima za rješavanje prištića, a postoji i hrpa proizvoda koji su dostupni u svakoj ljekarni, stvoreni su isključivo za tu namjenu, te su stoga vrlo efikasni i blago djeluju na svaki tip kože.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...