Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Par prirodnih metoda za smirenje i ublažavanje zdravstvenih boljki

Donosimo par dobro poznatih prirodnih metoda za uklanjanje pojedinih zdravstvenih problema. Naučite liječiti pojedine bolesti ljekovitim biljkama.

Postoji razlog zbog kojeg ljudi već stoljećima u svoje jastuke stavljaju cvjetove lavande.

Suvremena istraživanja samo su potvrdila pozitivno djelovanje lavande na ljudski san, opuštenost i mirnoću. Naime, istraživanja su pokazala kako lavanda produljuje faze dubokog sna, kada se najbolje odmaramo.

Želite se oduprijeti želji za hranom? Predlažemo vam da pomirišete zelenu jabuku ili neki drugi miris koji vam je omiljen. Mirisi koje volite mogu vam pomoći da kontrolirate želju za hranom, tvrdi dr. Alan Hirsch, utemeljitelj Fondacije za istraživanje i terapiju mirisa i okusa u Chicagu. U jednoj studiji dr. Alan Hirsch i suradnici dali su pretilim osobama da pomirišu bananu, zelenu jabuku ili pepermint kada osjete želju za hranom, a oni su izgubili više na tjelesnoj masi nego oni koji u programu mršavljenja nisu koristili nos, kao osjetilo njuha.

Ako se pak želite smiriti pomirišite naranču ili lavandu. U jednoj austrijskoj studiji znanstvenici bi raspršili miris naranče pred nekim ispitanicima, a pred drugima miris lavande. Obje su se grupe osjećale manje napete, ispitanici su bili više pozitivni i smireni u usporedbi sa sudionicima istraživanja koji nisu bili izloženi ovim ugodnim mirisima.

Za ublažavanje bolova pomirišite lavandu ili paprenu metvicu. Medicina i farmakologija neprekidno tragaju za načinima smanjenja korištenja lijekova protiv boli. Liječnici u New York University Medical Centeru izlagali su pacijente koji idu na laparoskopsku operaciju želuca mirisu lavande. Naime stavljali su im mirisne anesteziološke maske za lice koje se nose tijekom zahvata. Ti su pacijenti trebali znatno manje morfija tijekom zahvata i manje analgetika nakon njega. Kod boli pomaže i metvica. Njemački istraživači koji se bave glavoboljama pokazali su da je taj miris podjednako učinkovit ublaživač boli kao acetaminofen.

Za bolju i kvalitetniju vježbu pomirišite paprenu metvicu. Studija na Wheeling Jesuit Universityju u SAD-u pokazala je da će više motivacije, energije, brzine i samopouzdanja imati košarkaši koji prije utakmice mirišu metvicu. Neki sportaši koriste posebne inhalatore s mirisom, a Reebok je miris čak ‘ugradio’ u sportske grudnjake.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...