Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ovo voće ima više kalcija nego kravlje mlijeko

Pored bogatog sadržaja kalcija u sebi, ovo voće je jako dobro jer stimulira i rad mozga.

Mnogi od nas se rijetko sjete da konzumiraju suho voće, a ukoliko pričamo o suhim smokvama, trebamo spomenuti koliko zdravstvenih pogodnosti gubimo, baš ne konzumirajući tu namirnicu.

Pregršt plodova smokve otklonit će neraspoloženje i nervozu, a spasiti će vas i prevrtanja u krevetu kad ne možete da zaspite. Suhe smokve će poboljšat koncentraciju i pamćenje, jer one stimuliraju rad stanica i podstiču razmjenu materija u mozgu.

Vjeruje se da smokva potiče iz Turske i jugozapadne Azije, dok se danas uzgaja u svim toplijim krajevima svijeta.

Kao hranljivo i ljekovito voće, smokva je bila poznata čak i prije 4000 godina u Mezopotamiji. Dalje se širila preko Krita do antičke Grčke, gdje je postala osnova tradicionalne ishrane. Tu je smokva bila toliko poštovana da je donesen zakon koji zabranjuje izvoz najkvalitetnijih plodova. U starom Rimu smokva je čak smatrana svetim voćem.

Energetski i vitaminski sastav smokve – Smokva je vrlo zdravo, ali i kalorično voće. Suhi plod sadrži 50-70% šećera zbog čega dijabetičari ne smiju da ga jedu. Osim toga, smokva sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karoten. Od minerala sadrži kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo i bakar. Količina magnezija u suhim plodovima je tri puta veća nego u svježim. Zato su suhe smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za rad mišića, zdrave krvne žile i živčane stanice.

Ljekovitost smokve – U svijetu je raširena upotreba smokve kao preventivnog i tradicionalnog sredstva protiv raka. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko, fungicidno i dezinficirajuće djelovanje. Mliječni smokvin sok također pomaže kod glista i ostalih crijevnih napasti, a liječi i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Ova voćka je poznata i kao blago sredstvo za čišćenje organizma, a da pri tome ne izaziva grčeve i dijareju.

Smokve pomažu u snižavanju povišenog krvnog tlaka, jer su dobar izvor kalija, a to je mineral jako važan za kontrolu krvnog tlaka. Smokve mogu da budu od pomoći čak i pri mršavljenju.

One su dobar izvor vlakana, koja održavaju osjećaj sitosti i potrebnu razinu energije. Dakle, smokve vas neće udebljati, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu. Održavanje kostiju u dobrom stanju je još jedna funkcija smokvi, jer su odličan izvor kalcija. Osim što rješava probleme sa kostima i zubima, suha smokva je blagotvorna i za nokte, kosu i kožu.

Pravi je eliksir mladosti jer zahvaljujući mnoštvu antioksidanata kojima brani organizam od slobodnih radikala, smokva usporava starenje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...