Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ovo voće ima više kalcija nego kravlje mlijeko

Pored bogatog sadržaja kalcija u sebi, ovo voće je jako dobro jer stimulira i rad mozga.

Mnogi od nas se rijetko sjete da konzumiraju suho voće, a ukoliko pričamo o suhim smokvama, trebamo spomenuti koliko zdravstvenih pogodnosti gubimo, baš ne konzumirajući tu namirnicu.

Pregršt plodova smokve otklonit će neraspoloženje i nervozu, a spasiti će vas i prevrtanja u krevetu kad ne možete da zaspite. Suhe smokve će poboljšat koncentraciju i pamćenje, jer one stimuliraju rad stanica i podstiču razmjenu materija u mozgu.

Vjeruje se da smokva potiče iz Turske i jugozapadne Azije, dok se danas uzgaja u svim toplijim krajevima svijeta.

Kao hranljivo i ljekovito voće, smokva je bila poznata čak i prije 4000 godina u Mezopotamiji. Dalje se širila preko Krita do antičke Grčke, gdje je postala osnova tradicionalne ishrane. Tu je smokva bila toliko poštovana da je donesen zakon koji zabranjuje izvoz najkvalitetnijih plodova. U starom Rimu smokva je čak smatrana svetim voćem.

Energetski i vitaminski sastav smokve – Smokva je vrlo zdravo, ali i kalorično voće. Suhi plod sadrži 50-70% šećera zbog čega dijabetičari ne smiju da ga jedu. Osim toga, smokva sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta-karoten. Od minerala sadrži kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo i bakar. Količina magnezija u suhim plodovima je tri puta veća nego u svježim. Zato su suhe smokve važan izvor ovog minerala neophodnog za rad mišića, zdrave krvne žile i živčane stanice.

Ljekovitost smokve – U svijetu je raširena upotreba smokve kao preventivnog i tradicionalnog sredstva protiv raka. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko, fungicidno i dezinficirajuće djelovanje. Mliječni smokvin sok također pomaže kod glista i ostalih crijevnih napasti, a liječi i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Ova voćka je poznata i kao blago sredstvo za čišćenje organizma, a da pri tome ne izaziva grčeve i dijareju.

Smokve pomažu u snižavanju povišenog krvnog tlaka, jer su dobar izvor kalija, a to je mineral jako važan za kontrolu krvnog tlaka. Smokve mogu da budu od pomoći čak i pri mršavljenju.

One su dobar izvor vlakana, koja održavaju osjećaj sitosti i potrebnu razinu energije. Dakle, smokve vas neće udebljati, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu. Održavanje kostiju u dobrom stanju je još jedna funkcija smokvi, jer su odličan izvor kalcija. Osim što rješava probleme sa kostima i zubima, suha smokva je blagotvorna i za nokte, kosu i kožu.

Pravi je eliksir mladosti jer zahvaljujući mnoštvu antioksidanata kojima brani organizam od slobodnih radikala, smokva usporava starenje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...