Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Oslobodite se suvišnih kilograma koje ste nakupili za vrijeme trudnoće

Mnoge mame se muče sa viškom kilograma koje su stekle za vrijeme trudnoće. Pokušat ćemo dati neke zanimljive savjete kako da ih se riješite.

Kako da se oslobodite viška kilograma nakon poroda? U nastavku ćemo dati neke savjete, sa nadom da će biti od pomoći.

Iako mnoge mame žele što prije skinuti suvišne kilograme, zapravo je jako važno riješiti se viška na pravilan način.

Drastično smanjenje kalorija, previše vježbanja i postavljanje visokih očekivanja od mršavljenja nikako nisu dobri. Morate misliti na zdravlje bebe pa i na svoje osobno zdravstveno stanje.

Naime, stručnjaci se slažu da zdrava ishrana, uz umjereno vježbanje, mogu da dovedu do vitke linije, ali se protive agresivnom pristupu jer može dovesti do mnogo težih zdravstvenih komplikacija.

Kako i na koji način postići željenu figuru tijela? Pročitajte u nastavku na što sve trebate paziti i na koji način možete postići zadani cilj.

Prvi korak u borbi protiv suvišnih kilograma je biti realan, odnosno postaviti sebi realna očekivanja. Istina je da ste čak devet mjeseci ‘sakupljali’ kilograme kojih se sada želite riješiti. Sama logika nam govori da je potrebno barem toliko vremena da te kilograme uklonimo. Ne očekujte brze rezultate jer, iako je moguće postići ih kroz kraće vrijeme, to nikako nije zdravo za naš organizam. Ako ste imali koji kilogram više i prije poroda, onda će postupak mršavljenja biti nešto duži. U prvih nekoliko tjedana možete izgubiti na težini, više nego što ste mislili, ali se u tom prvom periodu zapravo gubi voda iz organizma. Tek kroz neko vrijeme ljudski organizam će pokrenuti sagorijevanje zaliha.

>> Pazite na kilograme tijekom trudnoće

Kada smo već spomenuli gubitak vode iz organizma, važno je zadržati se malo na tome. Naime, kako gubite vodu zapravo izazivate dehidraciju. Važno je tekućinu nadoknaditi, da bi organizam normalno funkcionirao. Zapamtite, voda neće ostati i praviti vam probleme tijekom mršavljenja. Slobodno, i redovno uzimajte optimalne količine vode. Pijte dosta vode tijekom cijelog dana da biste ostali hidrirani, naročito zato što žeđ često može pogrešno da se protumači kao glad. Osim toga, voda će vam zapravo pomoći da smršavite.

Tijekom mršavljenja pazite na dostatan unos proteina. Unos proteina u okviru svakog obroka ili užine će vam pomoći da se osjećate sito, održavate stabilnu razinu šećera u krvi i da imate potrebnu energiju.

Jedite povrće, i još malo povrća. Pokušajte da jedete pet do devet porcija povrća dnevno. Povrće je jako hranjivo, ali i hrana koja nema puno kalorija. Bogato je vlaknima i vodom, što će pomoći da se duže osjećate siti. Dodajte špinat jajima, jedite salatu za ručak i brzo ćete osjetiti prednosti.

>> Ovakav način mršavljenja zaboravite…

Smanjite unos ugljikohidrata. Da biste ubrzali mršavljenje, svakako možete smanjiti unos ugljikohidrata. Naime, prevelik unos ugljikohidrata samo će vam otežati put ka vitkoj liniji. Smanjite njihov unos što je više moguće – jednostavno, ne trebaju vam.

Ako ste novopečena mama, a želite imati zavidnu liniju, nema ljepše vježbe od dojenja. Naravno, dojenje može da olakša mršavljenje, ali to što možda da imate 500 kalorija viška (ako samo dojite) ne znači da morate sve da ih unesete. Osluškujte kada ste gladni i pazite što jedete.

Malo čudan savjet, ali ima svoje objašnjenje – Sjedite i odmorite malo. Naime, život sa novorođenčetom je užurban, naročito kroz prvih par tjedana, ali ako možete da izdvojite 10 minuta da sjednete i pojedete obrok, veće su šanse da ćete se hraniti zdravo, unijeti manje kalorija i osjećati se sitiji.

Odličan savjet za mame koje žele svoju liniju dovesti u red – Same sebi pripremajte obroke

Potrudite se sami sebi pripremiti večeru kako ne biste došle u iskušenje da naručite brzu hranu. Kada vaša beba spava tijekom dana, napravite pojedinačne porcije zdrave užine, voća i orašastog voća ili sira obogaćenog proteinima. Na ovaj način radite dvostruku korist – Jedete zdravo i trošite kalorije dok kuhate.

Nemojte uraniti sa vježbanjem. Trebate pustiti da prođe određeni period nakon poroda. Većina liječnika će savjetovati da krenete sa vježbama tek četiri do šest tjedana nakon poroda, ovisno o kakvom porodu je bila riječ. S obzirom da još uvijek osjećate nestabilnost u kukovima i karlici te labavost zglobova, a i dno karlice se oporavlja, skloniji ste nekontroliranim pokretima i povredama.

Naučite kako da ponovno uspostavite ravnotežu tijela. Kako biste sigurno radili druge vrste vježbi, treba da povratite suštinsku snagu i čvrstinu, što se odnosi na stomačne mišiće, leđa i dno karlice. Koristite post-porođajne fitnes programe koji uključuju duboko disanje i blagu aktivaciju stomačnih mišića. Nikako nemojte pretjerivati sa vježbama. Kada se osjetite potpuno spremnom, dodajte blage kardio i vježbe otpora jednom ili dva puta tjedno. Takve vježbe su dobre za ponovno uspostavljanje tonusa mišića i jačanje metabolizma. Počnite brzim šetnjama ili umjerenom vožnjom bicikla, prije nego što krenete intenzivnije da vježbate.

Na kraju možda i najbolji savjet za sve mame – Budite blagi prema sebi, i nikako se ne uspoređujte sa slavnim osobama. Umjesto da se kažnjavate u teretani zbog komadića čokolade, neka vam cilj bude zdravlje i osobni osjećaj zadovoljstva.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...