Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Orasi će smanjiti kolesterol bolje od tableta – Prirodni lijek protiv visokog kolesterola

Naš organizam za normalno funkcioniranje treba određenu količinu kolesterola. Međutim, veća količina lošeg kolesterola u krvi dovodi do povećanja rizika za nastanak srčanih oboljenja, povećanja krvnog tlaka pa i moždanog udara.

Masnoće u krvi imaju jako važne uloge za funkciju našeg organizma, pa za primjer možemo spomenuti kolesterol, koji sudjeluje u izgradnji svih važnih hormona u našem tijelu.

Problemi nastaju kada njihova razina poraste iznad normalnih vrijednosti. Tada mogu potaknuti nastanak ateroskleroze sa gore navedenim poremećajima.

Kako će orasi smanjiti povišeni kolesterol u organizmu? Pročitajte malo na tu temu…

Treba znati da se u krvi nalazi loš i dobar kolesterol

Loš kolesterol (LDL) je onaj koji stvara naslage na arterijama, a dobar kolesterol (HDL) je onaj koji odvodi loš kolesterol odnosno masnoće u jetru.

Razina kolesterola u krvi kod zdravog čovjeka je uravnotežena. Za organizam je dobro kada je razina HDL veći od razine LDL-a. Kada je razina lošeg kolesterola povećana, dolazi do povećanih naslaga na arterijama i oštećenja krvnih žila te dolazi do mogućnosti da se te žile začepe.

Na razinu kolesterola negativno utječu: pušenje, alkoholizam, fizička neaktivnost, neredovna ishrana, prevelika napetost, prekomjerna težina, previše izlaganja hladnoći, infekcije, stres, psihofizički umor, kronični umor, hormonski poremećaji i još neki drugi faktori.

Povišeni kolesterol možete smanjiti orasima

Nova naučna istraživanja govore da ako pojedete šaku oraha trenutno dobijete zaštitu od srčanih bolesti. Redovno konzumiranje oraha bi pružilo trajnu zaštitu.

Naučnici su uočili značajno poboljšanje razine kolesterola i fleksibilnosti krvnih žila, što pomaže pri dobrom protoku krvi, samo četiri sata nakon što su ljudi konzumirali orahe ili orahovo ulje.

Prema riječima doktorice Peni K. Eterton, koja radi na Univerzitetu u Pensilvaniji, konzumiranje šake oraha, četiri puta tjedno može znatno smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, a sadrže i biljne sterole i vitamin E, a sve navedeno snižava kolesterol i štiti krvne žile.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...