Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Oprostite se od celulita – Donosimo neka osnovna pravila kojih se trebate pridržavati da bi smanjili pojavu celulita

Nakon obilnih trpeza i teške zimske ishrane, omiljene hlače su vam postale pretijesne. Ništa zato, donosimo vam formulu uspjeha koja vam pomaže da se riješite mrskih naslaga u samo 30 dana.

Celulit je javlja zbog niza razloga, poput slabosti vezivnog tkiva, poremećaja cirkulacije, fizičke neaktivnosti, nepravilne prehrane, stresa ili pušenja.

Najčešća je pojava celulita na koži bedara, stražnjice, oko koljena, trbuha i skočnih zglobova.

Celulit se uglavnom pojavljuje kod žena zbog drugačije strukture potkožnog tkiva kod muškaraca i žena te zbog estrogena koji ima važnu ulogu u razvoju žene. Mnogi se stručnjaci slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita, zapravo leži u zdravom načinu života.

Zbog toga i donosimo neka osnovna pravila kojih se trebate pridržavati da bi smanjili pojavu celulita.

Kako za 70 posto celulita možemo zahvaliti stilu života, a 30 posto genetici, ima šanse da ga se ipak nekako riješimo. Naime, bedra i stražnjica puna celulita mogu postati prošlost ukoliko se držite određenih vježbi koje ciljaju na ta problematična područja i provodite pravu dijetu.

Donosimo vam neke savjete kako da izgubite viška kilograme. Na vama je da se predano posvetite dokazanom programu od tri koraka koji pomaže da se riješite celulita u 30 dana.

Prvi korak: hodajte

Ne zvuči inovativno, ali najbolji način da poboljšate svoje zdravlje i stanjite bedra je upravo hodanje – redovno i brzo. Hodanje, ako ga prakticirate na pravoj ruti i redovno, može da potroši i 300 kalorija na sat. Kako biste postigli rezultate u 30 dana, morate da hodate jedan i po do pet kilometara dnevno i tako šest dana. Svaki dan nakon hodanja trebate da provodite ciljane vježbe koje vam donosimo u koraku dva. Pronađite odgovarajuću rutu i na karti provjerite koliko je duga.

Potražite neku koja sadrži i brežuljke ili uzbrdice za još bolji efekt na mišiće i bedra. Ali ukoliko ne želite da hodate vani, računa se i hod po pokretnoj traci. Za hodanje uvijek izaberite udobne patike u kojima vam noga diše i ima dovoljno mjesta. Ne zaboravite na istezanje mišića, prije, tokom i nakon hodanja. Hodajte brže nego inače i dopustite svojim rukama da se njišu. Važno je i držanje. Prilikom hodanja zabacite ramena unazad, bradu držite visoko gore i gledajte ravno naprijed.

Korak broj dva: posebne vježbe

Legnite na trbuh i podignite noge od podloge tako da ih malo savjete u koljenima. Naime, stopala trebaju da vam budu iznad visine stražnjice. Ponavljajte vježbu nekoliko puta s tim da noge držite u zraku od pet sekundi pa polagano povećavate do 15. Sjednite na pod, savijte koljena stopala vam trebaju biti na podu, a leđa vam moraju biti ravna. Dok je jedna noga na podu, rukom uhvatite stopalo druge noge i povucite ga prema sebi, odnosno prema koljenu noge koja je na podu, i povucite ga prema sebi. Zadržite nogu pet sekundi. Ponovite pet puta sa jednom nogom, zatim isti postupak ponovite sa drugom nogom. Sjednite na pod, sa jednom nogom savijenom u koljenu tako da vam je stopalo ravno na podu, dok je druga noga ispružena. Podignite ispruženu nogu i zadržite je pet sekundi. Istu vježbu ponovite sa drugom nogom. Stanite na koljena i laktove, a leđa držite ravnima. Polako podižite lijevu nogu u koljenu savijenu pod kutom od 45 stupnjeva. Stopalo vam treba biti iznad visine stražnjice. Zadržite nogu u zraku pet sekundi i ponovite pet puta. Istu vježbu napravite i sa drugom nogom. Stanite desetak centimetara daleko od zida, sa stopalima prema naprijed. Spuštajte se niz zid dok ne dođete u položaj kao da sjedite. U tom se položaju zadržite od 30 sekundi do dvije minute.

Kako bi vaša bedra zaista bila čvrsta i bez celulita nakon četiri tjedna, pridržavajte se dnevne rutine hodanja. Nakon svakog hodanja učinite vježbe opisane gore i ponavljajte ih što češće možete. Svaki dan hodajte minimalno kilometar i pol do dva. Ubacite koju uzbrdicu u vašu dnevnu rutinu hodanja. Hodajte brzo i ne posustajte.

Korak broj tri: savjeti za manji unos kalorija

Važite se svaki dan. Jedite kad ste gladni. Nikad nemojte dopustiti da pregladnite, samo ćete se prejesti. Pijte dovoljno tekućine. Uvijek sjedite za sto i jedite uživajući u hrani. Izbacite namirnicu koju ste jeli redovno, a kalorijska je bomba (recimo krafnu). Pazite na količinu hrane.

Ne jedite manje od 1.500 kalorija dnevno, a prije nego počnete dijetu savjetujte se sa doktorom. Prema nekim istraživanjima, možda vam čak i nije potrebna neka posebna dijeta. Možete jesti kao i inače, samo u manjim količinama. Svakako brojite kalorije. Tako, recimo, ako vam je ciljana težina 65 kilograma i imate između 18 i 30 godina, dnevno biste trebali unositi 2.300 kalorija, ako imate između 35 i 55, broj kalorija je 2.050, a ako imate između 55 i 75, dnevni unos kalorija pada na 1.800.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...