Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Oprezno sa ljekovitim biljem za vrijeme trudnoće – Što izbjegavati, a što ne?

Prije nego što posegnu za šalicom domaćeg čaja, žene koje su u drugom stanju trebale bi da se posavjetuju sa liječnikom, jer neke biljke mogu uzrokovati ozbiljne posljedice po zdravlje majke i ploda.

Spomenuli smo već neke biljke koje trudnice trebaju izbjegavati. Sada slijedi lagani nastavak u tom kontekstu…

Sve veći broj ljudi okreće se fitoterapiji kao efikasnijem i jeftinijem sredstvu protiv raznih zdravstvenih problema.

Naučnici su posljednjih desetljeća potvrdili ljekovita svojstva mnogih biljaka koje se masovno upotrebljavaju, ali istina je da ih ne može koristiti svatko i da se ne smiju primjenjivati u neograničenim količinama.

Stoga je prije upotrebe prirodnih preparata neophodno potražiti savjet liječnika i fitoterapeuta, naročito ako se biljni lijekovi koriste usporedno sa sintetičkim.

Ovo se posebno odnosi na trudnice koje moraju da se posavjetuju sa liječnikom čak i kada ‘pouzdano znaju’ da su neke biljke neškodljive za njih, jer u suprotnom dovode fetus u veliku opasnost.

Moguće su fatalne posljedice – Bez obzira na to koliko su inače bezopasne, neke biljke, ako se koriste u trudnoći, mogu izazvati velike probleme. Naime, određene vrste sadrže supstance koje izazivaju kontrakcije materice, pojačano krvarenje, pa čak i pobačaj, dok druge uzrokuju deformacije fetusa ili dovode do hormonalnog disbalansa. To važi za ružmarin, đumbir, majoran, bosiljak, peršin ili origano, ali samo u slučaju da se konzumiraju u pretjeranim količinama. Ukoliko se uzimaju kao začini, neće uzrokovali nikakve probleme, već naprotiv, mogu olakšati tegobe, kao što je, na primjer, mučnina. Trudnice koje pate od dijabetesa, epilepsije ili srčanih bolesti naročitu moraju da budu oprezne kada uzi maju prirodne preparate jer im neke ljekovite biljke mogu pogoršati tegobe, ili smanjiti ili pojačati djelovanje lijekova koje već uzimaju.

Koje su biljke neškodljive za trudnice?

Među biljkama koje su izuzetno blagotvorne u trudnoći, ključno mjesto zauzimaju list maline, kopriva, lucerka (alfa-alfa) i maslačak. Mogu da se koriste u obliku čaja, tinkture ili za pripremu salate i soka.

List maline – Trudnice širom svijeta koriste list maline za održavanje zdrave trudnoće, jer ova biljka, osim što hrani i jača cijeli organizam, poboljšava rad reproduktivnih organa. List maline obiluje kalijem, magnezijem, željezom, fosforom, kalcijem, vitaminima B, C i E, a sadrži i alkaloid fragarin koji potiče plodnost žena i muškaraca, jača matericu, olakšava jutarnju mučninu i stimulira laktaciju (stvaranje mlijeka).

Čaj od lista maline priprema se na sljedeći način: Preliti žličicu sitno isjeckanog lista maline sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 20 minuta. Procijediti i piti nezaslađen čaj u gutljajima.

Napomena: Ovaj čaj se ne preporučuje ako je prethodna trudnoća završila pobačajem ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.

Kopriva za trudnice – Ova biljka bogata je željezom, kalcijem, proteinima i drugim nutrijentima. Mnogi je preporučuju u trudnoći jer sprečava anemiju i krvarenje nakon porođaja, jača bubrege, ublažava grčeve u nogama, hemoroide i porođajne bolove, poboljšava kvalitetu i lučenje mlijeka.

Čaj od koprive: Preliti žličicu sitno isjeckanih listova i stabljika koprive sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pet minuta. Procijediti i piti nezaslađen čaj u gutljajima.

Napomena: U trudnoći treba izbjegavati koncentrirani sok od koprive.

Maslačak u trudnoći – Korijen i list maslačka sadrže vitamine A i C, željezo, kalcij, kalij i mnoge elemente u tragovima. Korijen se naročito preporučuje u slučaju bolesti jetre jer je čisti i potiče njenu regeneraciju, dok listovi imaju blago diuretičko djelovanje i sprečavaju zadržavanje vode u organizmu tijekom trudnoće. Listovi maslačka mogu se konzumirati svježi, kao salata ili za pripremanje sokova, ili u obliku čaja.

Čaj od maslačka: Preliti žličicu sitno isjeckanih listova i korijena maslačka sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procijediti i piti ujutro i navečer, pola sata prije jela, po šalicu nezaslađenog čaja.

Breza – Budući da skoro sve trudnice pate od zadržavanja vode u organizmu i otoka, naročito na nogama, savjetuje se konzumiranje čaja od lista breze koji važi za izvanredan diuretik.

Čaj od breze: Preliti žličicu sitno isjeckanog lista breze sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procijediti i piti šalicu do dvije nezaslađenog čaja dnevno.

Trudnicama se, radi ublažavanja jutarnje mučnine preporučuju napitci od nane i đumbira (ali u ograničenim količinama), kao i od matičnjaka koji ima umirujuće djelovanje.

Za jačanje imuniteta i u slučaju respiratornih tegoba savjetuje se konzumiranje čaja od šipka koji obiluje vitaminom C.

Pročitajte koje biljke trebate obavezno izbjegavati u trudnoći.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...