Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Opekline od sunca – Kako ih liječiti prirodnim putem?

U usporedbi s drugim vrstama opeklina, one izazvane suncem relativno su blage. Međutim, one istodobno zahvaćaju mnogo veću površinu kože od većine drugih uobičajenih opeklina.

I, pored toga što povećavaju rizik od pojave raka kože, mogu biti i prilično bolne.

Srećom, majka priroda obdarila nas je s nekoliko dobrih prirodnih lijekova.

Čaj (Camellia sinensis). Kinezi za ublažavanje opeklina od sunca preporučuju nanošenje na kožu ohlađenog crnog čaja. Neki sastojci čaja, katehini, sprječavaju oštećenja kože i pridonose njezinom oporavku, a mogu čak preventivno utjecati na pojavu raka kože izazvanog kemikalijama i zračenjem. Najnovija istraživanja pokazuju da zeleni čaj sadrži i velike količine kemikalija poznatih pod znanstvenim nazivom polifenoli. Kad ih se unese oralno u organizam, te kemikalije pomažu u zaštiti kože od oštećenja koja nastaju kao posljedica izloženosti ultraljubičastom zračenju koje izaziva sunčane opekline. Bez sumnje je bolje izbjegavati nastanak opeklina od sunca, nego trpjeti njihove posljedice. Ali, ako već provodite mnogo vremena na suncu i bez dovoljno zaštite, nastale opekline ublažite pijuckanjem hladnog zelenog čaja. Zatim na sva područja kože koja su bila previše izložena suncu stavite obloge od čaja.

Aloja (Aloe vera). Gel dobiven od soka iz lista aloje dokazano ubrzava zacjeljivanje opeklina nastalih kao posljedica izloženosti ultraljubičastom zračenju. Gel možete izravno žlicom pokupiti iz prelomljenih listova ili u nekoj prodavaonici zdrave hrane ili biljnoj ljekarni kupiti gotov komercijalni proizvod. Gelom od aloje namažite kožu nakon tuširanja, a zatim to ponavljajte nekoliko dana uzastopno, sve dok bol ne popusti, preporučuje kardiokirurg i specijalist za sportsku medicinu dr. Robert D. Willix iz Boca Ratona, na Floridi. On tvrdi kako crvenilo obično nestaje u roku od jednog ili dva dana, pri čemu ne dolazi do guljenja kože.

Crna pomoćnica (Solarium nigrum). Dr. Varro Tyler, rektor i umirovljeni profesor farmakognozije (farmacije prirodnih proizvoda) sa sveučilišta Purdue u West Lafayetteu, Indiana, tvrdi kako neki narodni travari iz te američke savezne države usitnjavaju listove pomoćnice i miješaju ih dok se ne pretvore u gustu smjesu, koju zatim nanose na opekline. Ako možete nabaviti crnu pomoćnicu, pokušajte sami pripraviti taj melem. Sastojci iz drugih vrsta pomoćnica (Solanum) dokazali su se kao korisni u sprječavanju raka kože.

Vrtni neven (Calendula officinalis). Istraživanja pokazuju da cvjetovi nevena ubrzavaju zacjeljivanje opeklina tako što zatvaraju rane, ublažuju upalu i potiču rast novih stanica kože. Komercijalne kreme za kožu koje sadrže neven možete nabaviti u mnogim prodavaonicama zdrave hrane.

Krastavac (Cucumus sativus). Hladni krastavac se često koristi za smirenje opeklina, tvrdi farmakognostičar dr. Albert Leung. Jednostavno narežite krastavac na kriške i njime izravno obložite kožu.

Patlidžan (Solanum melongena). Kao i pomoćnica i njezina amazonska rođakinja, a sve su to biljke iz porodice Solanum, patlidžan se tradicionalno koristi kao sredstvo za liječenje opeklina od sunca. On zapravo sadrži sastojke koji se u sunčanoj Australiji koriste za liječenje raka kože. Naravno, za zaštitu kože je bolje koristiti neko sredstvo za sunčanje, ali ako ipak dobijete opekline od sunca, vjerojatno nema niti jednog razloga da ne kušate nanijeti malo zgnječenog patlidžana na kožu i vidite hoće vam ublažiti opekline.

Trputac (Plantago, različite vrste). Narodni travar iz Alabame, pokojni Tommie Bass, koristio je trputac za opekline od sunca, ubode kukaca i osip izazvan dodirom otrovnog bršljana i otrovnog hrasta. A činio je to s razlogom, jer trputac sadrži alantoin, dokazano sredstvo za zacjeljivanje oštećenih stanica kože.

Hamamelis (Hamamelis virginiana). U jednoj su studiji znanstvenici usporedili učinkovitost triju sredstava za liječenje opeklina od sunca: hamamelisa, jednopostotnog hidrokortizona i kreme od kamilice. Hidrokortizon se pokazao boljim od hamamelisa, a ovaj je zauzvrat bio učinkovitiji od kamilice. No, djelovanje hamamelisa bilo je posve dobro. Možete i sami pripraviti smjesu od jedne žličice hamamelisa, jedne žličice meda i utučenog bjelanca. Napokon, možete kušati i mješavinu od po jedne žličice hamamelisa, maslinovog ulja i glicerina.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...