Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Općenito o branju ljekovitog bilja – Naučite osnovne stvari u vezi sakupljanja ljekovitih biljaka

Branje ljekovitog bilja nije jednostavan posao. Svaki sakupljač bilja mora naučiti dobro raspoznavati biljku koju želi brati jer ima mnogo sličnih vrsta. Stoga berač mora biti veoma oprezan kako u zabuni ne bi ubrao otrovne biljke.

Ako se želite sami iskušati u branju ljekovitog bilja, sušenju i korištenju protiv svakodnevnih zdravstvenih problema, pročitajte par savjeta koje Vam donosimo.

Osim što je branje samo po sebi opuštajuće i dobro za zdravlje i pokretljivost, ono će Vam pružiti još mnogo više ako znate da na pravi način iskoristite ljekovite biljke koje ste ubrali.

Da bi saznali kada se bere pojedino ljekovito bilje predlažemo vam da pročitate članak – Kalendar branja ljekovitog bilja.

Pored gore spomenutog, sakupljač mora znati u koje se godišnje doba bere biljka i koji njen dio treba brati: korijen, list, cvijet ili plod, odnosno sjeme.

Biljka se ne smije brati po rosi i mokrom vremenu jer prilikom sušenja potamni, pljesnivi, postane neupotrebljiva.

Bilje se bere po lijepom, suhom, i toplom vremenu i to poslije rose. Nakon sušenja biljka mora zadržati svoju prirodnu boju i izgled. Biljka se ne smije sušiti na zemlji. List i cvijet pa i korijen stanovite biljke suše se u hladu. Najbolje je biljku sušiti na tavanu na plahti. Tamo ima najviše zraka — propuha, a do biljke ne može doći ni prašina ni dim. Na suncu se suše samo neke biljke: list podbjela, čička i slično bilje, te sve vrste korijena. Bilje se mora tako dugo sušiti dok se ne lomi prstima.

Zrno (plod) bere se kad je potpuno zrelo. Međutim neki se plodovi beru poluzeleni.

Pupoljci se beru dok se još nisu potpuno razvili.

Suho bilje treba staviti u polivinilske vrećice i objesiti na suho mjesto. Najbolje na čistom zračnom tavanu.

Ubrane biljke djeluju 12—18 mjeseci, nakon tog roka izgube svoju ljekovitost. Tada ih valja zamijeniti svježim.

Biljke koje za vrijeme sušenja izgube svoju prirodnu boju i svoj specifični miris — ne vrijede i treba ih baciti.

Ljekovito bilje neka beru samo one osobe koje ga dobro poznaju. Ako nisu sigurni, neka se prethodno dadu podučiti od onih koji to znaju. U protivnom neka ljekovito bilje radije nabave u ljekarni ili kod stručnjaka s ispitom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...