Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Odstranjivanje bubrežnih kamenaca u jednom postupku?

Od bubrežnih kamenaca danas pati između 10 i 15 posto muškaraca, te oko 2 do 7 posto žena.

Liječnici će uskoro imati mogućnost da pacijentima uklanjaju bubrežne kamence u samo jednom jednostavnom postupku i to zahvaljujući razvijanju nove metode poznate pod nazivom bilateralna simultana uteroskopija.

Tom je metoda kojom bi se oba bubrega mogla očistiti od kamenaca istodobno umjesto u dvije zasebne operacija kao što je to dosad bio slučaj. Postupak uključuje vizualizaciju i pozicioniranje kamenaca uz pomoć uteroskopa, a potom upotrebu lasera za njihovo razlamanje.

Bubrežni kamenci nastaju kad se kristali soli akumuliraju u nakupine nalik kamenju koje tijelo ne može izlučiti. Takve nakupine mogu dovesti do zastoja u mokraćnom sustavu, uzrokovati jaku bol te učestale infekcije i sepse u mokraćnom traktu.

Dr. Bhaskar Somani, kirurg i spec. urologije u Southampton General Hospital, koji sudjeluje u radu na razvijanju nove metode kojom bi se oba bubrega mogla istovremeno očistiti od kamenaca tvrdi da se liječenje bubrežnih kamenaca vrlo skoro više neće morati obavljati u dvije faze već će se to moći učiniti u istom postupku.

‘Istovremeno čišćenje oba bubrega za pacijente znači manje gnjavaže i neugodnosti, manje izostanka s posla, ali i kraće trajanje bolova i problema koje kamenci uzrokuju. Uz to, pacijenti u tom slučaju moraju samo jednom biti podvrgnuti anesteziji’ objašnjava dr. Somani te dodaje da je to naročito dobro rješenje za pacijente s infekcijama mokraćnog trakta koji imaju kamence u oba bubrega. Kod njih je zaista najbolje odjednom očistiti sve jer se u takvim slučajevima ne može sa sigurnošću reći koja strana uzrokuje probleme.

‘Mnogi kirurzi će se možda pribojavati izvođenja zahvata istovremeno na oba bubrega jer bi to moglo biti rizično i izazvati traumu u tim organima, no uz stručnost, iskustvo i vještinu liječnika, dobrobiti jedinstvenog zahvata daleko nadmašuju rizike koje bi on mogao donijeti’ smatra dr. Somani.

U prilog tome idu i rezultati nedavno provedene studije za potrebe koje je dr. Somani izveo takav postupak na 22 pacijenta koji su bolovali od bubrežnih kamenaca, a stopa uspješnosti bila je nevjerojatnih 92 posto. Više od tri četvrtine pacijenata poslani su kući iz bolnice još istog dana, dok su ostali imali samo minimalne komplikacije u usporedbi s pacijentima koji su bili podvrgnuti klasičnom načinu s dva zasebna zahvata, po jedan za svaki bubreg.

‘Naši podaci pokazuju da je to sigurna i učinkovita metoda s minimalnim komplikacijama koje su jednake kao i kad se rade dva zasebna postupka te se može koristiti kao standardna metoda’ rekao je dr. Somani na regionalnom kongresu Britanskog udruženja uroloških kirurga.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...