Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Vijesti

Odstranjivanje bubrežnih kamenaca u jednom postupku?

Od bubrežnih kamenaca danas pati između 10 i 15 posto muškaraca, te oko 2 do 7 posto žena.

Liječnici će uskoro imati mogućnost da pacijentima uklanjaju bubrežne kamence u samo jednom jednostavnom postupku i to zahvaljujući razvijanju nove metode poznate pod nazivom bilateralna simultana uteroskopija.

Tom je metoda kojom bi se oba bubrega mogla očistiti od kamenaca istodobno umjesto u dvije zasebne operacija kao što je to dosad bio slučaj. Postupak uključuje vizualizaciju i pozicioniranje kamenaca uz pomoć uteroskopa, a potom upotrebu lasera za njihovo razlamanje.

Bubrežni kamenci nastaju kad se kristali soli akumuliraju u nakupine nalik kamenju koje tijelo ne može izlučiti. Takve nakupine mogu dovesti do zastoja u mokraćnom sustavu, uzrokovati jaku bol te učestale infekcije i sepse u mokraćnom traktu.

Dr. Bhaskar Somani, kirurg i spec. urologije u Southampton General Hospital, koji sudjeluje u radu na razvijanju nove metode kojom bi se oba bubrega mogla istovremeno očistiti od kamenaca tvrdi da se liječenje bubrežnih kamenaca vrlo skoro više neće morati obavljati u dvije faze već će se to moći učiniti u istom postupku.

‘Istovremeno čišćenje oba bubrega za pacijente znači manje gnjavaže i neugodnosti, manje izostanka s posla, ali i kraće trajanje bolova i problema koje kamenci uzrokuju. Uz to, pacijenti u tom slučaju moraju samo jednom biti podvrgnuti anesteziji’ objašnjava dr. Somani te dodaje da je to naročito dobro rješenje za pacijente s infekcijama mokraćnog trakta koji imaju kamence u oba bubrega. Kod njih je zaista najbolje odjednom očistiti sve jer se u takvim slučajevima ne može sa sigurnošću reći koja strana uzrokuje probleme.

‘Mnogi kirurzi će se možda pribojavati izvođenja zahvata istovremeno na oba bubrega jer bi to moglo biti rizično i izazvati traumu u tim organima, no uz stručnost, iskustvo i vještinu liječnika, dobrobiti jedinstvenog zahvata daleko nadmašuju rizike koje bi on mogao donijeti’ smatra dr. Somani.

U prilog tome idu i rezultati nedavno provedene studije za potrebe koje je dr. Somani izveo takav postupak na 22 pacijenta koji su bolovali od bubrežnih kamenaca, a stopa uspješnosti bila je nevjerojatnih 92 posto. Više od tri četvrtine pacijenata poslani su kući iz bolnice još istog dana, dok su ostali imali samo minimalne komplikacije u usporedbi s pacijentima koji su bili podvrgnuti klasičnom načinu s dva zasebna zahvata, po jedan za svaki bubreg.

‘Naši podaci pokazuju da je to sigurna i učinkovita metoda s minimalnim komplikacijama koje su jednake kao i kad se rade dva zasebna postupka te se može koristiti kao standardna metoda’ rekao je dr. Somani na regionalnom kongresu Britanskog udruženja uroloških kirurga.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...