Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Odaberite namirnice za svoju krvnu grupu

chia sjemenke i krvna grupa 0
Foto: Pixabay / Chia sjemenke

Prehrana po krvnim grupama za tijelo s kojim ćete biti uvijek zadovoljni. Koje namirnice su dobre za koju krvnu gurpu, i zašto su chia sjemenke dobre ako je krvna grupa 0?

Pročitajte savjete i naučite koje namirnice najbolje odgovaraju vašoj krvnoj grupi.

Dr. Peter J. D’Adamo i Allan Richards uveli su teoriju prehrane po krvnim grupama prije više od trideset godina.

Neki tvrde da specijalizirana prehrana za svaku krvnu grupu pomaže pojedincima da uzmu više hranjivih tvari iz određene namirnice, te tako budu zdraviji i u boljoj formi.

Evo naputaka za svaku krvnu grupu. Koja je vaša krvna grupa?Odaberite za sebe odgovarajuće namirnice.

Prehrana po krvnim grupama

Prehrana za krvnu grupu A – Osobe koje imaju krvnu grupu A trebali bi uzimati više hranjivih tvari iz ugljikohidrata jer je bolje prerađuju zbog niskih razina klorovodične kiseline i crijevne alkalne fosfataze. S druge strane, njihov metabolizam teže se nosi s prerađivanjem proteina i masnoća životinjskog porijekla.

Dakle, osobe s krvnom grupom A trebaju jesti: soju, žitarice i povrće u redovitim intervalima tijekom cijelog dana. Također, dobro je da jedu alkalne voćke poput jabuka, datulja, šumskih bobica, breskvi i slično. Ako imate krvnu grupu A, trudite se jesti hranu u što je moguće prirodnijem stanju bez previše termičke obrade, i suzdržavajte se od preskakanja obroka.

Namirnice koje bi trebali izbjegavati su: voće poput manga, papaje i naranča, jer ove namirnice negativno utječu na vaš probavni sustav. Izbjegavajte i mliječne proizvode, jer izazivaju inzulinske reakcije u tijelu.

Dobar plan prehrane dat će vam mentalnu jasnoću, efikasnost, vitalnost i dugovječnost.

Krvna grupa B

Prehrana za krvnu grupu B – Osobe koje imaju krvnu grupu B su mnogo fleksibilnije u prehrani. Podjednako dobro probavljaju hranjive tvari biljnog i životinjskog porijekla. Ipak, jako je važno da održavaju ravnotežu, jer proizvode mnogo hormona kortizola u stresnim situacijama.

Ako imate krvnu grupu B, jedite: crveno meso, zeleno povrće, jaja te mliječne proizvode snižene masnoće.

Trebate izbjegavati: piletinu, pšenicu, kukuruz, leću, rajčice, kikiriki te sjemenke suncokreta jer ove namirnice utječu na metaboličke procese u tijelu, što dovodi do vrtoglavice, zadržavanja vode i hipoglikemije.

Krvna grupa AB

Prehrana za krvnu grupu AB – Ova rijetka krvna grupa ima karakteristično nisku želučanu kiselinu krvne grupe A i dobru prilagodbu prerađivanju namirnica životinjskog porijekla, koja se vezuje uz krvnu grupu B.

Trebali biste jesti: ribu poput lososa, sardine i tune koji se smatraju najboljim izborom bjelančevina za vašu krvnu grupu. Jaja, tofu, povrće i mliječne culture poput jogurta i kefira smatraju se idealnim namirnicama za krvnu grupu AB.

Trebali biste izbjegavati: kavu i alkoholna pića u stresnim situacijama, dimljene i suhomesnate proizvode koji vam teško padaju na želudac. Zbog osjetljivog probavnog trakta, trebali biste jesti manje obroke u redovitim intervalima kako bi uravnotežili razine inzline u krvi. Ne preporučuje se miješanje ugljikohidrata i proteina u istom obroku.

Krvna grupa 0

Prehrana za krvnu grupu 0 – Osobe s krvnom grupom 0 posjeduju sposobnost dobrog probavljanja bjelančevina i masnoća. Također, kolesterol iz proizvoda životinjskog porijekla pridonosi probavnom traktu u apsorpciji kalcija. Za razliku od krvne grupe A, ova grupa pretvara jednostavne ugljikohidrate u masne naslage, što može negativno utjecati na imunološki sustav, te pojavu neželjenih upala u tijelu. Chia sjemenke i krvna grupa 0 mogu ići zajedno.

Trebali biste jesti: nemasnu govedinu, janjetinu, puretinu i piletinu. Što više uključivati ribu i morske plodove, te alge koje će potaknuti proizvodnju hormona u tijelu. Jaja, orašaste plodove i sjemenke trebali biste jesti u umjerenim količinama. Preporučuje se da obroke ne jedete ‘s nogu’, već da sjednete i pojedete u miru svaki obrok.

Trebali biste izbjegavati: hranu s glutenom koja se nalazi u mliječnim proizvodima i namirnicama od pšenice. Izbjegavajte i kupus, cvjetaču te grah, jer one onemogućavaju rad hormona štitnjače. Kao i krvna grupa AB, trebali biste izbjegavati ispijanje kave i alkoholnih pića u stresnim situacijama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...