Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Ne bacajte koru od limuna – Evo zašto!

Svi znamo da je sok od limuna jako zdrav te se može upotrijebiti na tako mnogo načina. Ipak, malo ljudi zna da je kora limuna također, jako zdrava i može se upotrijebiti na mnoge načine. Zapravo, ovo citrusno voće je u potpunosti iskoristivo, a napisati ćemo i kako.

Iako smo navikli koru od limuna baciti, jer smatramo da je ne možemo iskoristiti, varamo se.

Limun je dragocjen plod i nudi mnogo, ali i kora od limuna se može iskoristiti. Važno je samo znati kako i na koji način.

U nastavku teksta pročitajte neke upute – kako da iskoristite koru limuna. Nadamo se da će članak biti zanimljiv i poučan, i da će te već sljedeći put kada iscijedite sok od limuna, iskoristiti i koru koju ste inače bacali.

Osim što prekrasno miriše, limun ima i antibakterijska svojstva što ga čini odličnom namirnicom za uklanjanje bakterija. Saznajte na koje načine možete iskoristiti koru ove fantastične voćke. Isprobajte pa nam javite rezultate.

Kora limuna dobra je za čišćenje

Pospite sodu bikarbonu u mokru kadu ili lavabo i koristite presječenu stranu limuna za ribanje tih površina. Na taj način će te ukloniti prljavštinu, jer limun djeluje kao prirodno sredstvo za izbjeljivanje, a tretirane površine će dobiti sjaj.

Limun također djeluje i kao sredstvo za odmašćivanje. A pored toga, njegova kiselina pomaže i u uklanjanju mrlja sa posuđa. Ubacite koru od limuna sa pulpom (nakon cijeđenja soka) u vodu u kojoj perete posuđe te nakon toga potopite posuđe. Perite nakon desetak minuta.

Ako imate pola limuna iz kojeg ste iscijedili sok, u njemu će još uvijek biti dovoljno soka za uklanjanje mrlja. Dobro istrljajte masne fleke na odjeći ili tragove od dezodoransa ispod pazuha. Ostavite preko noći, ujutro isperite hladnom vodom i perite odjeću kao i obično. Kod tvrdokornijih mrlja, preko mrlje (koju ste prethodno istrljali limunom) pospite malo sode bikarbone, istrljajte i zatim perite kao i obično.

Limunom uklonite mrlje na vratima tuš kabine. Na presječenu stranu limuna dodajte malo soli i izribajte vrata od tuš kabine. Isperite hladnom vodom.

Od limunove kore možete napraviti i višenamjensko sredstvo za čišćenje po ovom receptu

Koru od nekoliko limuna ubacite u manju staklenku te ju nakon toga napunite alkoholnim octom. Staklenku sa sadržajem čuvajte na suhom i tamnom mjestu par tjedana. Procijedite smjesu i uspite ju u bocu sa raspršivačem. Upravo ste dobili višenamjensko sredstvo sa aromom limuna koje možete koristiti za pranje masnih tava, radnih površina, lavaboa, toaleta i drugih površina.

Napomena: Izbjegavati upotrebu na drvetu.

Uz pomoć limuna možete ukloniti i neugodne mirise sa kuhinjske daske za sječenje. Pored toga, zbog svojih antibakterijskih svojstava, limun djeluje i kao antibakterijsko sredstvo. Na vlažnu dasku pospite sol i dobro je istrljajte polovinom iscijeđenog limuna. Isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...