Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Naučite svoje dijete kako da se igra

Dječja igra ne poznaje granice, služi se univerzalnim jezikom koji spaja djecu svih meridijana i svih vremena. Od kada je svijeta i vijeka, djeca uživaju u čarima igre, otkrivajući uvijek nove igračke, drugačija pravila i sadržaje.

Sigurni smo da se i vi sjećate svojih prvih igara i vremena koje ste provodili u, samo vama poznatom, svijetu igre. Vjerojatno vam se događa da i sada, kroz igru sa svojim djetetom, bar ponekad i bar na trenutak ponovo od lutate istom stazom na neko bajkovito mjesto, na kojem dugo niste bili.

Međutim, danas ništa nije kao nekada i sve više roditelja zatiče svoju djecu u pasivnoj igri ispred televizora ili računara. Čini se da današnje mlade generacije sve manje vremena provode izvan kuće, a i sve je manje prostora za zdravu dječju igru. Uvijek treba da se pazi da se ne razbije prozor, da se ne ošteti nečiji auto, da se ne bude previše glasan, itd. Odlazak na izlet i igranje u prirodi danas su prava rijetkost, naročito za gradsku djecu. Više nema igara u pijesku i istinske komunikacije medu mališanima, a djeca jedva čekaju da se vrate iz vrtića ili škole i sjednu ispred televizora. Ako ostanu vani, igraće se ratnih igara, ponekad će samo mlatarati štapovima, skakati po lokvama i barama, gađati se samoljepljivim sličicama i slično.

Štoviše, mnogi psiholozi tvrde da današnja djeca, sputana stalnim zabranama i uorima, jednostavno ne znaju da se igraju, te da je potrebno učiti dijete kako da se zabavi ili mu barem predložiti neku zanimljivu igru. Nije dovoljno samo kupiti djetetu igračku ili društvenu igru i ostaviti ga da se samo zabavlja. Također, nije dobro ni samo reći ‘Idi vani i igraj se!’. Potrebno je samo malo strpljenja i dobre volje da se uključite u dječju igru i svom mališanu pokažete da postoji mnogo zabavnijih stvari od ispraznog šutiranja lopte ili sjedenja ispred ulaza.

Uloga i smisao dječje igre do 3. godine djetetovog života

Igre, igračke i igranje nezaobilazni su za pravilan psihofizički razvoj svakog djeteta. Ako se mališan ne igra dovoljno, to će ostaviti posljedice na kasniji život i on će tijekom cijelog života osjećati da je za nešto uskraćen. Međutim, čak i ako dijete provodi dosta vremena igrajući se, nije svejedno kako se i čime igra, jer je kvaliteta igre jako važna. Vrlo je važno da igra podstiče djetetovu maštu, razvija intelekt, te da bude u skladu sa njegovim osjećanjima i težnjama.

Tijekom odrastanja mijenjaju se djetetovi interesi, a tako i igre. Neke su univerzalne i podjednako zanimljive i predškolskoj i školskoj djeci, a nerijetko i odraslima. Takve igre su igre kartama, kockama i slično, monopol, riziko, čovječe ne ljuti se i mnoge druge. Kroz ove igre djeca postepeno uče da broje, zbrajaju i oduzimaju, dakle igre imaju odgojnu i edukativnu ulogu. Isto tako, pobuđuju takmičarski duh i uče dijete da misli svojom glavom. U grupu edukativnih igara spadaju još i one s geometrijskim tijelima i slovima, poput slovarice, brojalice i druga ‘pomagala’ kojima se uglavnom služe roditelji koji imaju malo slobodnog vremena. Osim edukativnih igara, za dijete su važne i igre koje podstiču spretnost brzinu i okretnost, a to su igre s loptom, lastišem, hula-hopom, skejtbordom i dr. Postoji i grupa dinamičnih igara koje ne zahtijevaju nikakva financijska ulaganja, već se organiziraju pomoću predmeta iz djetetovog okruženja, to su plastične čaše, kutije za cipele, karton, obojeni papir, i slični predmeti. Ove igre stvaraju posebnu podlogu za stjecanje početnih znanja iz umjetnosti, glazbe i nauke, a korisne su i za usavršavanje motoričkih vještina.

Igre za djecu između 3 i 5 godina starosti

Kako dijete raste, ‘rastu’ i igre. Postaju sve zahtjevnije i teže. Najčešće igre i igračke kojima se igraju djeca od tri do pet godina jesu različite igre imitacije, pri čemu se djeca ‘pretvaraju’ u ljude, automobile, životinje i si. U ovom uzrastu djeca se igraju uglavnom sama, istražujući pritom prostor u kući, a nešto kasnije počinju da se igraju i izvan kuće i tada sklapaju prva prijateljstva. Za ovaj uzrast idealne su bojanke, puzle, kolaž-papir, slagalice, plastelin, vodene i voštane boje te jednostavnije forme društvenih igara.

Djeca u razdoblju između 5 i 8 godina starosti

U ovom uzrastu aktualne su sve poznate društvene igre, naravno, u prostijem obliku, uz to da u ovo vrijeme raste interes za lutke kod djevojčica, odnosno za automobile kod dječaka. Ova podjela nije apsolutna niti uvijek uslovljena djetetovim spolom, pa nije dobro prisiljavati dijete da voli lutke, ako je djevojčica u pitanju, ili autiće, ako imate dijete muškog spola.

Jednostavno, prepustite djetetu da samo izabere ono što mu odgovara. U ovom uzrastu postoji i mnoštvo konstruktivnih igara, u kojima djeca koriste ‘pribor’, doktorske slušalice, alate i si.

Također, sada su nezaobilazne i igre kojima se započinje rad na čitanju, pisanju, matematičkim problemima, kao i upoznavanje s prirodnim i društvenim naukama.

Poslije sedme, odnosno osme godine, kod većine djece razvija se sklonost ka sklapanju, lijepljenju i sakupljanju, tko još nije skupljao salvete, privjeske i razne sličice?

Djeca između 8 i 10 godina

Kako dijete odrasta, vremena za igru je sve manje i ono se sve više okreće školi i drugim obavezama. Međutim, u ovom uzrastu pravo je vrijeme za početak bavljenja nekim sportom, glazbom ili drugom aktivnošću za koje dijete pokazuje interes. Sada je posebno važna roditeljska podrška, ali i realna procjena da li je dijete talentirano ili nije za ono što je samo odabralo.

Nekada, dok televizija i računan nisu bili tako ‘važan’ dio dječje zabave, kupovale su se slikovnice, knjige, enciklopedije i ostala literatura primjerena djeci. Bilo bi lijepo kada bi roditelji što ranije počeli da razvijaju djetetovu ljubav prema knjigama. U početku, dok je dijete sasvim malo, dobro će doći slikovnice sa životinjama, drvećem, voćem, povrćem, bojama i sličnim. Kasnije, kada pomalo nauči da čita, moći će da se zabavi čitanjem dječjih pjesmica i kraćih priča. Niko ne kaže da kompjutorske igre nemaju i svoju dobru stranu, ali ne smiju postati jedina i osnovna djetetova zabava. Osim toga, dok sjedi za računarom, dijete nema kontakt s ostalim članovima porodice. Zato mu kupite zbirku najljepših bajki, pa mu ih čitajte. Na taj način učinit ćete dvostruku korist, družiti ćete se s djetetom i usput ćete se lijepo zabaviti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...