Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Naučite na prirodan način liječiti čir na želucu (ulcus ventriculi)

Mnogi neupućeni ljudi misle da čir na želucu nije ništa drugo nego gnojni prišt koji određeno vrijeme raste, a onda se otvori ili ‘pukne’ pa se naposljetku razlije po želucu. Zapravo, to je oštećenje želučane sluznice koje počinje kao neznatna površinska ranica, a zatim se udube u želučanu stjenku.

Čir na želucu ozbiljna je bolest čije posljedice mogu biti dalekosežne i opasne. Znakovi bolesti su osobeni i prepoznatljivi po dugotrajnoj boli koja se javlja na samom čiru, pogotovo kad se čir dotakne.

Neposredno nakon jela nastaju grčeviti bolovi koji prestaju kad se jelo povrati.

Dogodi se da se krv iz čira na želucu izlije u crijevo te se pojavljuje u stolici u vidu katranovih sastojaka.

Čir na želucu i dvanaesniku crijeva nastaje uglavnom pogrešnom ishranom, pretjeranim pušenjem i djelomičnim uzimanjem alkohola te duševnim i živčanim uzbuđenjima itd. Čir na želucu i dvanaestercu imaju mnogih zajedničkih osobina. Međutim, kod čira na želucu osobito noću dolazi do jačih bolova. Bolovi su kadšto veoma intenzivni, a smanjuju se kad bolesnik pojede malo hrane ili popije tekućinu.

Liječenje čira na želucu prirodnim čajevima

Sastav prvog čaja: 40 g listova pitome nane, 40 g listova divlje nane, 40 g stabljike dubčaca, 40 g listova i cvjetova kantarije muške, 40 g listova i cvjetova kantarije ženske, 40 g stabljike preslice, 30 g istucane smrekove crvene bobe, 30 g istucane smrekove crne bobe, 30 g imele bijele, 30 g žila pirevine, 20 g listova šumske jagode, 20 g listova kupine, 20 g listova i cvjetova lipe i 10 g listova pelina nizinskoga.

Pripremanje i primjena čaja: Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno jedu i pol minutu i poklopljeno ohladiti. Hladan čaj preliti u bocu i piti 3 puta dnevno, prije i poslije jela, po 1 dl.

Poslije napitaka prije jela, uzimati srednju žlicu rafiniranog ili filtriranoga maslinova ulja, a poslije napitaka nakon jela, 1 jušnu žlicu istoga ulja. Preostala 4 dl piti između obroka sa sokom od kiselih jabuka ili, što je bolje, sa sokom od kupusa. Sok se posebno priprema za svaku upotrebu – najprije se kupus nariba a zatim iscijedi. Ukoliko se dnevno pije 1/2 litre soka od kupusa, količine čaja mogu se smanjiti na 1/2 litre dnevno. U tom slučaju dnevno je potrebno pripremiti 1/2 litre čaja, s time da se u proključalu vodu stavi 5 g mješavina trava. Postupak pripremanja je isti kao gore. Sok od kupusa pije se usporedno s čajem. U tom slučaju, također, smanjiti količine maslinova ulja, a jabukov sok nije potreban.

Za mršave osobe koje boluju od čira na želucu preporučamo da čaj piju u proljeće i jesen kada nastupaju intenzivni bolovi.

Sastav drugog čaja: 70 g listova i cvjetova kunice, 60 g listova pitome nane, 50 g listova i cvjetova kantarije muške, 40 g listova šumske jagode, 10 g listova pelina i 10 g listova kadulje krstašice.

Pripremanje i primjena čaja: Čaj se priprema kao i prethodni, s time što se tijekom dana treba popiti cijela količina od 1 litre – 3 puta dnevno po 1 decilitru prije i poslije jela, a preostala 4 dl između obroka, umjesto vode. Čaj možete zasladiti medom. U svaki obrok obavezno dodajte 2 žlice maslinovog ulja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...