Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Naučite liječiti opstipaciju prirodnim putem

Zatvor, ili opstipacija je veoma česta pojava kod ljudi. Od te pojave na neki način, kako statistike govore, pati svaka treća ili četvrta osoba u svijetu. Dakle, usporen rad crijeva, preciznije spor prolazak hrane kroz debelo crijevo dovodi do zatvora. Ovaj poremećaj uglavnom prati i tvrda stolica.

Sa medicinske točke gledišta ukoliko se pražnjenje crijeva događa tek nakon 3-4 dana, ili osoba ima stolicu rjeđe od 3 puta tjedno, u pitanju je zatvor.

Što točno dovodi do zatvora? Opće je poznato da način ishrane direktno utječe na rad crijeva, kao što i nedovoljan unos hrane doprinosi zatvoru. Ishrana bazirana pretežno na lako probavljivoj hrani, bez povrća, voća i integralnih žitarica, doprinosi nedovoljnoj balastnoj masi potrebnoj za formiranje stolice što dovodi do uvjeta za nastanak zatvora.

Osim gore spomenutog, zatvor se može pojaviti i kao simptom nekih sasvim drugih poremećaja u organizmu kao što su metabolički poremećaji, dijabetes, mehaničke smetnje, tumori, psihički poremećaji i još neki drugi. U tom slučaju nije dovoljno samo liječiti zatvor nego se treba pristupiti liječenju primarnog uzroka.

Ipak, koji god da je razlog nastanka zatvora ovu pojavu ne treba zanemarivati nego je potrebno poduzeti sve mjere koje će olakšati pražnjenje crijeva i doprinijeti optimalnom izbacivanju fekalne mase iz organizma. U suprotnom tijelo je izloženo prekomjernom utjecaju štetnih materija a čitav trbuh trpi jak pritisak, zajedno sa svim organima u trbuhu.

Ovom prilikom ćemo vas upoznati sa nekim jako popularnim prirodnim lijekovima koji će vam pomoći da se izborite protiv zatvora – opstipacije.

Pšenične mekinje su jako efikasne u liječenju opstipacije. Kada pričamo o liječenju zatvora, često spomenemo i mekinje. Trebate znati da se mekinje uzimaju ‘žive’, odnosno bez prethodnog namakanja u vodi. Njihovo bubrenje će se tako obavljati unutar digestivnog trakta, što se i traži u postupku liječenja zatvora. Optimalna doza mekinja je oko 15-20 grama, zamiješanih sa jogurtom, kiselim mlijekom ili domaćim džemom. Mekinje se uzimaju samo u jutarnjim satima, na prazan stomak. Treba znati da se efekt može očekivati tek nakon tjedan dana. Tada se dnevna doza pšeničnih mekinja može umanjiti a terapija se slobodno može nastaviti i mjesecima. Liječenje zatvora uz pomoć mekinja je potpuno sigurno i ne razvija naviku, tako da je ovaj tretman potpuno prihvaćen i od strane liječnika.

Sjemenke lana su još jedan prirodni preparat za bolji rad crijeva koji pomaže liječiti opstipaciju. Sjemenke lana, mljevene u mlinu, su jako djelotvorne u liječenju zatvora. Treba spomenuti da su i one kao i mekinje potpuno bezopasne za organizam, što znači da ih možete konzumirati normalno uz vaša jela i preventivno. Jednu žlicu lanenog sjemena sameljite i prelijte sa 2dl toplog čaja od kamilice. Ostavite da odstoji 5 minuta, pa nakon toga popijte. Da bi se podstaklo pražnjenje crijeva potrebno je popiti 2-3 ovakve doze tijekom dana.

Još jedan prirodni lijek koji trebate oprobati. U jednoj čaši hladne vode rastvorite jednu do dvije žlice domaćeg meda i to pijte ujutro na prazan stomak. Pazite da voda bude hladna jer med rastvoren u toploj vodi izaziva potpuno suprotan efekt. I ova metoda se može svrstati u neškodljive pod uvjetom da osoba ne boluje od dijabetesa.

Suhe šljive gotovo svi poznajemo kao prirodno laksativno sredstvo. Dakle, suhe šljive imaju laksativno djelovanje, a najbolje je kada se jedu na prazan stomak. Međutim, u ozbiljnijim slučajevima i kod kroničnog zatvora očekivani rezultat može i da izostane.

Ricinusovo ulje liječi od opstipacije. Efikasan prirodni lijek protiv zatvora sa kojim se ne treba ‘igrati’ jer veoma lako može izazvati dehidraciju i demineralizaciju organizma. Znači, ricinusovo ulje dakako djeluje protiv zatvora ali spada u sredstva za kratkoročnu upotrebu. Ako koristite ricinusovo ulje, predlažemo vam da se posavjetujete sa liječnikom ili farmaceutom.

Tečnost i vlakna za bolju probavu, i protiv zatvora. Za svakoga, a posebno za osobe koje pate od zatvora veoma je važno unošenje što više tečnosti u organizam, kao i redovna konzumacija namirnica bogatih biljnim vlaknima. Osim integralnih žitarica tu spadaju mahunarke, zeleno povrće, voće i korjenasto povrće.

Prilagodite vašu ishranu potrebama organizma, mnogi se savjeti mogu pronaći na internetu o tome što valja jesti a što izbjegavati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...