Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Naučite kako da zdravo hranite djecu

Tko god je iskusio čari roditeljstva, primijetio je da su djeca poput spužve. On doslovno, stalno upijaju dojmove iz prirode i od ljudi koje susreću.

Činjenica je da većinu onoga što naučimo u najranijoj mladosti nosimo sa sobom tijekom našeg cijelog života.

Usadite djeci zdrave prehrambene navike već u najranijoj dobi, da bi ih zadržali tijekom života.

Čak i prije začeća zdravlje i stavovi roditelja, posebice majke koja nosi dijete i koja ga hrani devet mjeseci, od presudne su važnosti. Stvorite naviku da prije svega sebi a samim time i svom djetetu nudite zdrave omjere namirnica. Veća je vjerojatnost da će dijete jesti zdravu hranu ako se i vi sami tako hranite. Evo nekoliko savjeta kako možete uz neke male trikove zdravo hraniti djecu.

Zabavno je nabacivati smiješna imena hrani dok se jede. Budite kreativni i potrudite se oko djeteta. Objasnite vašem mališanu da zdrava hrana čovjeka čini sretnim, da omogućava bolje skakanje i više igre. Takvim ćete pristupom djeci pružiti novo razumijevanje prehrane.

Odbacite vjerovanje da djeca ne jedu povrće, jer to nije istina. Ponudite im sve što želite i odbacite svoja očekivanja. Podržavajte dijete hvaleći ga kako lijepo jede i zagrlite ga kad pojede zdrav obrok. Izbjegavajte situacije u kojima obećavate sladoled ako pojede povrće.

Obratite pažnju na užine. Naučite koje su namirnice nezdrave, poput čipsa, krekera, smokića i sličnih, čitajte deklaracije i zamijenite ih zdravim grickalicama.

Teško da će dvogodišnjak mirno sjediti za stolom i jesti na miru. Većina njih neće no ako ćete ih prisiljavati stvorit ćete stres. Dopustite djetetu da vam pomogne postaviti stol. Ukoliko neće taj tren jesti, dajte mu do znanja koliko vam nedostaje za stolom, te mu je ponudite kasnije. Nemojte hranu povezivati s nekom disciplinskom mjerom. Mala količina zdrave hrane bolja je od opcije da ništa ne pojede. I nemojte odustajati.

Ako je dijete iz nekog razloga plačljivo odaberite jednu stvar s tanjura i zamolite ga da pojede pa onda može nastaviti s igrom.

Imajte na umu da je jedan zdravi obrok bolji od tri nezdrava. Cilj nije količina nego kvaliteta.

Uključite djecu u proces pripreme hrane, dajte im neki zadatak da i oni sudjeluju.

Izbjegavajte vezanje za točno određeno vrijeme obroka. Budite spremni nuditi male obroke tijekom cijelog dana. Na kraju kako dijete sazrijeva, samo će prihvatiti raspored objeda. A sve do tad opustite se i uživajte s djecom, hranite ih zdravom hranom i ne odustajte.

Izvor: Čuvarkuća.hr

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...