Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Naučite kako da zaustavite prekomjerno opadanje kose

Uzroci pretjeranog opadanja kose zaista su brojni. Neki od njih potpuno su bezazleni, ali to je ponekad signal da je riječ o ozbiljnijem zdravstvenom problemu. Stoga ovu pojavu ne treba zanemarivati i tražiti rešenje isključivo u kozmetičkim preparatima, nego je potreban i liječnički pregled kako bi se utvrdio stvarni uzrok i odredila odgovarajuća terapija.

Hormonalni poremećaji mogu biti uzrok opadanja kose – Gubitak kose ponekad je posljedica hormonalnih poremećaja koji nastaju u početku ili nakon prestanka uzimanja kontracepcije, u menopauzi, u slučaju bolesti štitne žlijezde ili nakon kirurškog odstranjivanja materice i jajnika. Tom prilikom mnogo više folikula dlake ulazi u fazu mirovanja pa dolazi do opadanja vlasi.

Trudnoća i porođaj – Kada je žena u drugom stanju, razina progesterona joj je visoka i dlaka koja bi uobičajeno opala zaustavlja se u takozvanoj telogenoj fazi. Nakon porođaja dolazi do naglog pada ženskih hormona a samim tim i do intenzivnijeg opadanja kose. Kod nekih žena na pojedinim dijelovima poglavine može se javiti čak i ćelavost, ali na sreću, kosa se s vremenom potpuno oporavlja.

Takozvani sezonski problem sa kosom – U velikom broju slučajeva, u proljeće i jesen opadanje kose je pojačano, a pretpostavlja se da je riječ o oslabljenom imunitetu i stresu koji organizam trpi uslijed naglih vremenskih promjena.

Nedostatak željeza u organizmu – Uslijed deficita ovog izuzetno važnog minerala, kosa izraženije opada. Međutim, ubrzo nakon uspostavljanja normalnih vrijednosti željeza u organizmu opadanje prestaje i raste nova kosa.

Rigorozne dijete mogu dovesti do pojačanog opadanja kose – Višak kilograma veliki je estetski i zdravstveni problem, ali mnogo veći predstavljaju rigorozne dijete kojima se najčešće podvrgavaju osobe ženskog spola. To je veliki stres za organizam i najčešće dolazi do velikog deficita proteina, a gubitak kose koji nastane iz tog razloga u velikom broju slučajeva je trajan. Nedostatak cinka i vitamina grupe B može dovesti do sličnih tegoba. Tokom naglog mršavljenja može se poremetiti i menstrualni ciklus, čija je česta posljedica opadanje kose i pojačana maljavost na licu. Kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika i viška muških hormona, pojavljuje se takozvana androgena alopecija. Vlas postaje slabija, tjeme se providi u čeonom dijelu, a ukoliko nastane potpuna atrofija korijena, proces je nepovratan, pa liječenje treba početi na vrijeme.

Kemoterapija – Osim što uništava maligne stanice, kemoterapija napada i zdrave, naročito one koje se brzo razmnožavaju, što važi i za folikule dlake. Naglo opadanje kose u nekim slučajevima može biti jedan od prvih simptoma zloćudne bolesti.

Pravilna njega kose

Prije svega, treba znati da je jako važan izbor pravog šampona koji treba da bude što blaži. Jedan od mitova glasi da kosu ne treba prati previše često, ali činjenica je da vlasi mnogo brže opadaju ako su previše zamašćene i prljave. Za vrijeme pranja nemojte upotrebljavati previše toplu vodu, jer to ne prija ni kosi ni korijenu dlake. Kosu obavezno raščešljajte prije pranja, jer ako to činite dok je mokra, možete izazvati čupanje vlasi. Nikada mokru kosu nemojte trljati ručnikom, već je samo uvijte i pustite da polako upije vodu. Kad god je to moguće, izbjegavajte korištenje fena i sušite kosu na prirodan način.

Preventiva za očuvanje zdrave kose

Unosite dovoljno proteina – Kosa je sačinjena od proteina čiji nedostatak uzrokuje opadanje vlasi. Dakle, što češće jedite jaja, mliječne proizvode, integralnu rižu, mahunarke, kukuruz, pšenicu, raž i ječam.

Kontrolirajte razinu željeza u krvi – Željezo poboljšava cirkulaciju u vlasištu i tako ubrzava rast kose. Pored crvenog mesa i džigerice, veliku količinu tog minerala sadrže bademi, špinat, cikla i suhe grožđice.

Nahranite kosu vitaminima – Opće je poznato da su za zdravu kosu i nokte neophodni vitamini B grupe koji hrane vlasište i ublažavaju štetne posljedice stresa, jednog od uzročnika opadanja vlasi. Također, za zdravu kosu neophodan je i vitamin C, pa što češće treba jesti agrume. Cirkulaciju u vlasištu pospješuje vitamin E, kojim obiluju biljna ulja, bademi, kikiriki i sjemenke. Ne treba zaboraviti ni vitamin A, koji kosi vraća sjaj i vitalnost te djeluje na sintezu masnoća u folikulama i tako ubrzava rast vlasi. Najviše ga ima u mrkvi, kelju i tikvicama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...