Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Naučite kako da ukloniti čireve i prišteve

Kada spominjemo čireve i prišteve, mislimo na gnojne otekline koje su uglavnom bolne i osjetljive, uzrokovane bakterijskom infekcijom, a javljaju se na površini kože. Ako se čirevi ili prištevi pojavljuju često, to može biti znak da je imunološki sustav oslabio.

Iako se najčešće misli na čireve koji se javljaju na površini kože, trebamo znati da se oni mogu razviti na svim organima ili pod kožom u mekom tkivu. Uobičajena mjesta gdje se pojavljuju čirevi su prepone, grudi i desni, dok se prištevi sa druge strane, razvijaju na koži oko folikula. Čirevi se od prišteva razlikuju po tome što ne moraju biti vidljivi, kod njih se oteklina tek nazire.

Kako biste spriječili pojavu prišteva ili čireva, prvi korak koji trebate uraditi jeste da popravite vašu prehranu. Potrebno je da izbacite sve namirnice koje sadržavaju bijelo brašno, zasićene masnoće ili šećer. Jako je važno da jedete što više svježe voće i povrće, te da više boravite na svježem zraku i redovito vježbajte.

Čireve i prišteve možemo liječiti na više načina. Jako je važno da vas odmah napomenemo da prišt nikada ne smijete istiskivati jer bi vam se infekcija mogla proširiti, što će rezultirati samo dodatnim pogoršanjem. Na one prišteve koji sami ne puknu stavite komad tkanine natopljen u vodi i držite na mjestu dok se tkanina ne ohladi. Ovaj postupak trebate ponavljati nekoliko puta.

Ako imate prišt na tijelu, spremite si kupku u koju stavite dvije šake gorke soli pa se namačite u toj kupki nekih 15 minuta. Ako vam pukne čir, nemojte se kupati već se tuširajte kako ne biste pospješili infekciju.

Postoji velik broj biljnih preparata kojima možete ublažiti bol ili spriječiti nastanak čireva i prišteva. Jako su dobri topli oblozi od kupusa. Naime, oni pomažu u izvlačenju gnoja iz prišteva. Zelene listove kupusa uronite u kipuću vodu, i čekajte da malo omekšaju. Kada su se listovi smežurali, odnosno omekšali zamotajte ih u gazu i od toga napravite oblog.

Na početku teksta smo spomenuli da pojava prišteva i čireva može ukazati na oslabljeni imunitet osobe. Vođeni tom tezom, možete pokušati ojačati vaš organizam i to na potpuno prirodan način. Organizam možete ojačati i očistiti od infekcija konzumiranjem češnjaka. Naime, taj začin je jako djelotvorno sredstvo za jačanje imuniteta, kao i za borbu protiv raznih bakterija i gljivica. Potrebno je da svakodnevno u hranu stavljajte svježi češnjak ili koristite češnjak u kapsulama. Pored češnjaka tu su i mnoge druge biljke koje će vam pomoći da ojačate imunitet i popravite krvnu sliku. Ako vas zanima kako da to uradite pročitajte neki od članaka sa ove poveznice – kako ojačati imunitet?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...