Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Naučite izbjeći gripu, ili je liječiti ako ste se već razboljeli

Gripa ili prehlada stalno vrebaju, a ukoliko imamo slab imunitet gotovo je sigurno da će nas napasti. Naučite kako da se izborite protiv gripe i prehlade, kod kuće bez potrebe za liječničkom intervencijom.

Da bi liječili gripu ili prehladu trebaju vam sljedeći prirodni lijekovi: Trebate jesti što više svježeg voća i povrća, jedite ljute začine, češnjak i đumbir. Redovno se tuširajte toplom vodom, te inhalirajte ili vodom ili čajevima, a ukoliko vidite da vas je bolest baš uhvatila, svakako potražite liječničku pomoć.

Sezona gripe kod nas je već počela, a najčešće nas napadaju dva tipa virusa A (H1N1 i H3N2) i virus tipa B. Uobičajeni simptomi su povišena tjelesna temperatura, glavobolja, iscrpljenost, bol u grlu, kašalj, curenje iz nosa, bol u mišićima i mučnina. Od početka bolesti osoba je zarazna od tri do pet dana, a djeca do tjedan dana.

Da bi na vrijeme reagirali, i zaustavili pojavu bolesti važno je redovno prati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, izbjegavati kontakt s oboljelima te, ako se ipak razbolite, ostati kod kuće i izliječiti se u potpunosti.

Simptomi gripe obično prolaze unutar tjedan dana, no kašalj se može zadržati i dulje. Ako stanje potraje nekoliko dana, ako temperatura traje dulje od tri dana ili ako imate teškoća s disanjem, obvezno potražite liječničku pomoć. Ukoliko patite od kroničnih bolesti ili ste stariji od 65 godina, svakako posjetite liječnika čim se pojave prvi simptomi gripe, jer pripadate skupini kod koje se mogu pojaviti druge zdravstvene komplikacije.

Da bi prevenirali gripu kod djece, važno je da ih ne vodite u velik gužve. Te iste preventivne mjere vrijede i za odrasle. Kako su djeca sklonija komplikacijama, jako važno je da im ojačate organizam uravnoteženom prehranom te unosom vitamina C i D te minerala. Ne vodite ih u zatvorene prostore s puno ljudi, radije neka vrijeme provode na svježem zraku.

Odmorom i tekućinom liječite gripu – Ako preventivne mjere nisu bile dostatne, te ste se ipak zarazili gripom, ostanite u krevetu i odmarajte se ako vam nije potrebna pomoć liječnika. Važno je da čuvate energiju i na taj način pomognete organizmu da se bori protiv gripe. Zbog visoke temperature tijelu je potrebno i više tekućine pa pijte puno vode, barem šest do osam čaša na dan, čaja i sokova, no bez kofeina.

Cijepljenje protiv gripe je jako efikasna prevencija – Iako se jačanjem organizma prirodnim putem može djelovati protiv prehlade i gripe, cijepljenje se smatra najboljom metodom prevencije. Najboljom zaštitom protiv gripe smatra se cijepljenje, a obično počinje već u jesen. Ako se i niste cijepili u tom periodu, još uvijek se stignete.

Pored cijepljenja, spomenuli smo već da je kvalitetna prehrana jako važna. Naime, pravilna odnosno kvalitetna prehrana i redovita fizička aktivnost doprinose jačanju imuniteta te na taj način štite od mogućih virusnih infekcija ili barem ublažavaju simptome gripe. Stručnjaci preporučuju da jedete voće i povrće bogato vitaminima te ribu, popu skuše i sardine.

Češnjak jača imunitet, i djeluje na još mnoge načine – Češnjak je dobro poznati prirodni lijek za mnoge bolesti, a posebno se dobrim pokazao u liječenju i prevenciji gripe i prehlade. Svakako obogatite vaša jela ovim začinom, a zauzvrat će vam češnjak ojačati obrambeni mehanizam i sačuvati vas od napada virusa.

Osim češnjaka tu je i đumbir – Protiv virusa pomoći će još jedan začin, a to je đumbir. Ovaj začinski korijen djeluje antiseptički te ublažava bol, a smatra se jednim od najučinkovitijih lijekova protiv prehlade i gripe.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...