Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Naučite bebu da spava preko noći

Ako je vaša beba ‘noćna ptica’, budi se ili neće da spava, pratite ovaj sedmodnevni plan i promijenite tu rutinu.

Jutra dočekujete s podočnjacima, a u glavi vam zuji jer ste proveli još jednu besanu noć? Poznata vam je ova priča i jedva čekate da joj dođe kraj? Nema sumnje, vaša beba je noćna ptica, međutim, morate je naučiti da prespava noć.

Da biste bebu natjerali da spava tijekom cijele noći, neophodno je da budete uporni i da poštujete isti redoslijed postupaka svake večeri kako bi ona stekla naviku spavanja. Taj redoslijed može da bude ‘kupanje, sisanje, ljuljuškanje, pričica, spavanjac’ a može biti i drugačiji. Važno je da ga ne mijenjate i da ga se striktno pridržavate. Kada nakon nekoliko dana postignete cilj i beba zaspi, nastavite da sprovodite plan sve dok on ne postane rutina.

Jako je važno i to da nakon posljednje radnje u nizu napravite adekvatnu atmosferu, da spustite role, navučete zavjese i prigušite svjetlo! Beba će brzo naučiti da sve to znači da je došlo vrijeme za spavanje. Nemojte joj davati bočicu tijekom noći, ne obraćajte joj se i ne palite svjetlo. S vremenom će prestati da se budi i da traži pažnju.

Korak 1 – vrijeme je za spavanje – Odredite vrijeme za ‘kupanje, hranjenje, ušuškavanje, stavljanje u krevetac’. Čak i veoma male bebe brzo će se navići na redoslijed radnji, pa će s vremenom shvatiti kada je vrijeme za spavanje.

Korak 2 – izađite iz sobe, pa se vratite – Ušuškajte bebu, poljubite je za laku noć, a zatim napustite sobu. Recite joj da ćete se vratiti, a zatim to i učinite, da bi beba shvatila da niste zauvijek nestali.

Korak 3 – poljupci u tišini – Kada primijetite da se beba umirila i da tone u san, nema više priče, maženja, igranja i nuđenja bočice. Dok potpuno ne zaspi, samo je lagano poljubite u ručicu i provjerite da li je sve u redu.

Korak 4 – izbjegavajte kontakt očima – Udaljite se od krevetića na razdaljinu s koje ćete moći da vidite bebu, ali ne i ona vas. Pratite što se dešava, da li se umirila ili se još uvijek meškolji, ali nemojte joj prilaziti. Ako počne da plače, priđite joj, poljubite je i ušuškajte.

Korak 5 – vratite se – Ako beba još uvijek nije zaspala, vratite se i ponovo je poljubite. Kada bude shvatila da ćete se s vremena na vrijeme pojavljivati, neće biti potrebe da vas doziva plačem. Nemojte joj se obraćati, to će je samo razbuditi.

Korak 6 – neka zna da ste tu – Čak i kada bude zatvorila oči, vratite se da provjerite da li je pokrivena. Neće joj smetati ako je budete obasipali poljupcima dok spava. Veoma je važno da se beba ne osjeti usamljenom i da zna da ste u njenoj blizini i kada vas ne vidi.

Korak 7 – stjecanje povjerenja – Ponavljajte cijeli proces sve dok beba ne zaspi. Možda ćete se na početku ‘treninga’ po sto puta vraćati do krevetića, ali ćete, iz večeri u večer, to činiti sve rjeđe.

Korak 8 – ne odustajte – Nakon otprilike pet dana može se desiti da dijete uopće neće da zaspi, ali nemojte odustajati od plana! Iskustvo govori da je potrebno sedam dana da beba shvati da nakon kupanja, hranjenja i prigušivanja svjetla slijedi -spavanje!

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...