Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Namirnice za dug život pun zdravlja

Sprječavanje raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nekada ne zahtijeva ništa više, nego dobro odabrane zdrave namirnice koje trebamo uvrstiti u naše svakodnevne obroke.

Saznajte koje su namirnice jako dobre za nas, a pristupačne su nam, kao i mnogi recepti za pripremu ukusnih jela od njih.

Mahunarke su na popisu iz više razloga. Ove biljke su pune zdravih spojeva i vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije probavlja zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Tako ćemo za primjer psomenuti fitohemikalije u grahu, koje usporavaju rast tumora, a istraživanjem provedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta tjedno imaju 24 posto manje šanse da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak i rak debelog crijeva.

Bobičasto voće ukusno i jako zdravo. Bobičasto voće dolazi u brojnim bojama jer sadrži snažne antioksidanse poput flavanoida. Istraživanja su dokazala da bobičasto voće povećava moždanu snagu, sprečava nastanak raka i smanjuje krvni tlak.

Zeleno lisnato povrće jedite da budete zdravi. Ako redovno jedete zeleno lisnato povrće, činite dobro za vaš organizam. Osim proteina, ove namirnice pune su kalcija, fosfata i cijelog spektra antioksidanata koji tijelo ispunjavaju životom, raspoloženjem, zdravljem, oslobađaju od stresa, čiste krv i bistre um. Brokule, kelj, špinat, blitva i mnogo drugo slično povrće su rudnici zdravlja a, iako baš nisu omiljena jela, uvijek možete naći načine da ih ukomponirate u svakodnevni meni.

Luk ide u svako kuhano jelo, pa ga uvijek iskoristite kada kuhate. Namirnica koja tjera suze na oči moćnija je nego što mislite. Zapravo, sve vrste luka spadaju u kategoriju supernamirnica! Sadrži veliku koncentraciju najboljih među antioksidantima, a bogat je vitaminima i mineralima, kalijem, natrijem, željezom, sumporom, fosfatom, a pomaže cirkulaciju krvi i smanjuje loš kolesterol.

Sjemenke bundeve ili suncokreta  izuzetno su zdrave namirnice. Bogate su bjelančevinama i mineralima. Mnoge od njih sadrže omega 3 masne kiseline, kalcij, željezo i cink. Posebno su hvaljene sjemenke lana koje se savjetuju ženama s obzirom na to da sastojci tih sjemenki sprječavaju razne ženske bolesti.

Gljive, naravno one jestive, vjerovali ili ne, štite našu DNA od oštećenja! Gljive sadrže mnogo ovog ergotionina, antioksidanta za kojeg neki stručnjaci i doktori vjeruju da će biti korišten u borbi protiv tumora. Najbogatija ovim antioksidantom među gljivama je bukovača.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...