Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Najbolje ulje za njegu kose i vlasišta

najbolje ulje za kosu
Foto: Pixabay / Njega kose

Mnoga prirodna ulja su dobra za njegu kose i lijepo vlasište. Od njih se često rade i komercijalni kozmetički preparati, što ne čudi s obzirom da su efikasna i postižu efekte poput prirodne boje kose, bujne kose i kose bez ispucalih vrhova. Zanima nas koje je najbolje ulje za kosu.

Prirodna ulja se koriste i protiv ispucalih vrhova, pa ćemo u nastavku spomenuti neka od najboljih prirodnih ulja za njegu kose.

Neće svako ulje dobro djelovati kod svake osobe. Razlikujemo različite tipove kose, pa je najbolje da isprobate i vidite koje ulje najbolje njeguje kosu kod vas. Kada ga pronađete, nastavite ga koristiti. Uvjereni smo da ćete zaboraviti na skupe kozmetičke preparate, i da će prirodno biljno ulje biti najbolji zbor za njegu kose.

Prirodno ulje za njegu kose

Prirodna ulja su dobra za njegu kose jer obiluju esencijalnim masnim kiselinama. Pored toga, svako od ovih ulja ima neku svoju kombinaciju vitamina i minerala kojim hrane kosu i kožu glave. Prirodna ulja djeluju višestruko, točnije: odlično čiste skalp, i tjeme glave, održavaju optimalnu masnoću kože, dobra su protiv prhuti, i pomažu cirkulaciju glave.

U nastavku donosimo najbolja prirodna ulja za njegu kose

Ovo su ulja koja svakako trebate isprobati. Pronađite za sebe najbolje prirodno ulje za njegu kose. Jednom kada vidite koje dobro djeluje, zaboravit ćete na kupovinu kozmetičkih preparata.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje će pomoći i ubrzati rast kose. Ovo ulje dobijemo iz sjemenki biljke ricinus, za koje znamo da je otrovno. Otrovno je ako se uzima oralno, a ukoliko ricinusovo ulje koristite za kosu, ono vam neće naškoditi. Ricinusovo ulje za kosu se koristi već mnogo godina, i mnogi koji su ga isprobali imaju samo riječi hvale o njemu. Ulje ricinusa je bogato rinoleičnom kiselinom, vitaminom E, proteinima i mineralima. Rinoleična kiselina pomaže boljoj cirkulaciji na tjemenu, i oko korijena dlake, zbog čega kosa bolje i brže raste. Isprobajte ricinusovo ulje za rast kose.

Osim što je dobro za rast kose, ricinusovo ulje djeluje protiv peruti. Ovo prirodno ulje dosta je gusto, pa je dobro da ga se razrijedi prije nanošenja. Razrijediti ga možete nekim drugim kvalitetnim uljem, recimo s maslinovim.

Cijena ricinusovog ulja ovisi o proizvođaču, kvaliteti i ambalaži. Osim toga, cijena ulja ovisi i o tome dali je riječ o hladno cijeđenom ricinusovom ulju ili je ulje dobiveno nekom drugom metodom. Hladno cijeđeno ricinusovo ulje je dosta kvalitetnije, pa je i cijena tog ulja znatno veća.

Čičkovo ulje i njega kose

Ulje čička ima mnogo dobrih svojstava, ponajprije za njegu kose i vlasišta. Pisali smo već o njemu, pa pročitajte i taj članak. Dakle, čičkovo ulje njeguje kosu na više načina. Svakako ga isprobajte i rezultati će doći. Ulje čička njeguje kosu, kožu glave, uklanja prhut i stimulira rast kose. Čičkovo ulje bogato je mineralima, hrani korijen dlake i čini ga jačim, pa tako sprječava opadanje kose.

Jednostavno se nanosi, i nije tako gusto kao što je ricinusovo ulje. Potrebno je čičkovo ulje utrljati u korijen dlake i pustiti ga da djeluje. Čičkovo ulje sprječava opadanje kose, i njeguje suhu i ispucalu kosu.

Cijena ulja od čička također varira, ali je slična cijeni ricinusovog ulja. Ako ne želite kupiti čičkovo ulje, predlažemo da ga sami napravite.

Arganovo ulje njeguje kosu

Arganovo ulje popularno je tek odnedavno. Koristi se sve češće za njegu kose, a efekti su i više nego dobri. Arganovo ulje njeguje kosu jako dobro, na način da štiti kosu od toplote, hrani je, daje joj vlažnost i čini kosu mekanom i lakom za oblikovanje. Arganovo ulje nije previše masno, pa se lako nanosi i ispire nakon korištenja.

Ulje argana najbolje će poslužiti ako imate suhe krajeve. Možete ga nanositi na vlažnu ili na  suhu kosu i raščešljati. Pri tom izbjegavajte sam korijen glave, kako vam kosa nakon toga ne bi izgledala kao da je niste oprali danima. Ukratko, ako imate suhu i oštećenu kosu, ulje argana će biti pravi izbor za vas.

Cijena kvalitetnog arganovog ulja je malo veća u odnosu na druga ulja, ali se ovo ulje manje nanosi i trajat će vam duže.

Bademovo ulje

Iako se dosta češće koristi za njegu kože, bademovo ulje itekako se može koristiti kada imate problematičnu kosu. Ovo ulje je puno vitamina koji su neophodni za jačanje kose. Najprije mislimo na vitamine B kompleksa i proteine koji su zapravo gradivni materijal vaše kose, i ključni su za njezin rast.

Iskustva sa prirodnim uljem badema za kosu govore da je ono odlično protiv prhuti jer sprječava isušivanje kože i uklanja mrtve stanice sa tjemena (prhut).

Cijena bademovog ulja je prihvatljiva, posebno ako znamo da je kvalitetno ulje i koliko nam može pomoći.

Maslinovo ulje – maska za kosu

Malo tko nije čuo da maslinovo ulje njeguje kosu. Ovo je ulje odlično za suhu i oštećenu kosu jer osigurava kosi neophodnu vlažnost i zadržava je. Maslinovo ulje štiti kosu od toplote i ostalih štetnih utjecaja izvana.

Maslinovo ulje je najbolje koristiti prije pranja, pa ga nakon nanošenja treba isprati. Nanesite ulje na kosu, raščešljate, uvijte u ručnik i ostavite da djeluje pola sata. Nakon toga isperite. Koristite ovaj tretman jednom tjedno.

Cijena hladno cijeđenog (prešanog) maslinovog ulja varira, ali se isplati uzeti neko ulje srednje cijene i isprobati ga. Na kraju, možete maslinovo ulje kupiti od prijatelja iz Dalmacije, da budete sigurni u njegovu kvalitetu.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...