Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Najbolja razlika u godinama između mališana

Pitate se kada je pravo vrijeme za drugu bebu? Što je veća razlika u godinama između djece, time starije dijete postiže bolje rezultate na testovima inteligencije.

Čini vam se da je prošlo tek nekoliko mjeseci od kada ste birali ime za svoje prvo dijete, zar ne?

No, ubrzo nakon što ste prošli kroz prvu fazu navikavanja, počinjete razmišljati da ponovite ovo iskustvo. Dakle, ako želite da vaše prvo dijete bude pametnica, najnovija istraživanja ukazuju na to da sačekate što duže možete prije nego što rodite njegovog brata ili seku. Rezultati ovih istraživanja pokazuju da, što je veća razlika u godinama između djece, starije dijete ostvaruje bolje rezultate na testovima inteligencije. Istovremeno, iskustvo pokazuje da na stupanj razvoja mlade djece ne utječe razmak koji je napravljen između dva porođaja.

Dakle, da li treba da održavate vaš porodični status quo? Objektivno, idealna razlika u godinama između djece jeste ona koja vama odgovara. Zadovoljstvo i ostvarenost roditelja su uvijek bolji od bilo koje prednosti i razlike u godinama između djece. No, prije nego što odlučite što ćete uraditi, pročitajte sve prednosti i mane uzrasnih razlika između djece u porodici.

Razlika do dvije godine

Briga o dvoje male djece je, jasno, prilično naporna. Tu su brojne neprospavane noći, neprekidno mijenjanje pelena, ‘simultano’ kupanje, uspavljivanje, presvlačenje. Ipak, mala razlika između dva djeteta svakako ima i prednosti.

Prednosti – Brzo ćete proći kroz fazu pelena i besanih noći, a sva odjeća i oprema starijeg djeteta bit će vam od koristi za drugo dijete. Djeca koja su bliska po uzrastu mogu biti na istim valnim dužinama i istovremeno proći kroz neke važne razvojne faze. Vaše starije dijete će uživati da bude uzor mlađem, što je sjajno za njegovo samopouzdanje. Osim toga, mala razlika u godinama često dovodi do stvaranja bliskog odnosa između djece, za cijeli život.

Mane – Istraživanja pokazuju da mala razlika u godinama negativno utječe na razvoj intelektualnih sposobnosti i dostignuća starijeg djeteta, vjerojatno zbog toga što roditelji ne mogu da mu posvete dovoljno individualne pažnje. Također, vaše tijelo, osim ako niste imali lak porođaj i ako niste u super kondiciji, neće biti spremno za drugu trudnoću i porođaj. Trudnoća neminovno ostavlja posljedice na tijelo i svaka žena bi trebalo potpuno da se oporavi od prve i pripremi za drugu trudnoću. Svaka faza može trajati godinu dana. Uz malo dijete, druga trudnoća može biti veliki fizički napor za vas. Razmislite da li ste spremni za to. Osim toga, i veliki materijalni troškovi za dva mala djeteta obično su opterećenje za porodični budžet.

Razlika od dvije do 4 godine

Većina stručnjaka se slaže da je dvogodišnji razmak između dvije trudnoće idealan. Za ovo vrijeme obnavljaju se rezerve željeza u organizmu, koje su od krucijalnog značaja za energiju i sposobnost dojenja, kao i za redukciju rizika od porođajnih komplikacija, kao što su hemoroidi. Također, starije dijete će biti zrelije i samostalnije. Moći će da kaže što mu je potrebno i samo će se igrati. Koje su druge prednosti?

Prednosti – Vaš dvogodišnjak može da vam pomogne u brizi oko bebe, a pohvale koje bude dobivao zbog toga ojačati će njegovo samopouzdanje. Osim toga, sada ste se potpuno oporavili od besanih noći zbog brige o prvoj bebi.

Djeca najbolje uče od djece koja su neznatno starija od njih, što će vašem mlađem djetetu olakšati prve lekcije iz života, a vašem starijem djetetu omogućiti da bude ponosan učitelj. Također, dvogodišnja pauza između dvije trudnoće omogućit će vam da povratite staru tjelesnu formu, što svakako olakšava tijek druge trudnoće te posvećenost svakom djetetu pojedinačno.

Mane – Objektivno, u pitanju je istovremeno podizanje dvoje male djece, što može biti vrlo zamorno i oduzeti vam vrijeme koje biste posvetili sebi. Osim toga, djeca različitog uzrasta imaju i donekle različite potrebe, što podrazumijeva konstantno naizmjenično udovoljavanje njihovim željama. To je također, nešto što izaziva fizički i mentalni zamor. Istraživanja pokazuju da ova razlika u godinama između djece uzrokuje i najveći međusobni rivalitet. Ipak, mnogi stručnjaci smatraju da je to, da li se djeca slažu, pitanje čiste sreće. Na kraju krajeva, svi smo različiti!

Razlika od četiri godine i više

Čekanje da prvo dijete krene u školu da biste rodili drugo znači da ćete imati vremena da se fokusirate na oba mališana, što će im pružiti odličan start u savladavanju vještina učenja. Osim toga, starije dijete je sada potpuno samostalno u zadovoljavanju svojih ličnih potreba, kao što su jelo i odlazak u toalet. To je sve od velike pomoći kada stigne nova beba.

Prednosti – Poput situacije kada je razlika između djece od dvije do četiri godine, stariji brat ili sestra može kreirati ‘učitelj-učenik’ odnos s mlađim djetetom, što je korisno za oboje. Starije dijete je dobilo potpunu individualnu pažnju, a kada krene u školu, mlađe dijete može uživati u istoj pažnji. Upravo zbog toga, istraživanja pokazuju da veća razlika između djece znači i manji rivalitet i borbu za roditeljsku pažnju.

Na kraju, i vi ćete imati više vremena da se posvetite karijeri, uštedite novac i pripremite se za drugo porodiljsko odsustvo.

Mane – Materijalni troškovi. Većina roditelja kupuje kompletno novu bebi-opremu. Što se tiče ponašanja djece, često se radi o usklađivanju dva različita karaktera, stepe na razvoja i navika, što zahtijeva dosta kompromisnih rješenja. Također, čini se da se pravila za brigu o bebama mijenjaju gotovo svake godine, pa veći razmak između dvije trudnoće može značiti da sve morate učiti iz početka. Međutim, neki roditelji osjećaju kao da su ponovo početnici i kada je razlika između djece mnogo manja!

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...