Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Mušmule su prirodni lijek za herpes

Mušmula je jako kvalitetna biljka, bogata potrebnim sastojcima, pa je prava šteta da se više ne koristi u ishrani ili pripremi prirodnih lijekova.

U ishrani su nepravedno zapostavljene, misleći pri tome na njihov bogat nutritivni sastav.

Mušmule u sebi sadrže toliko vitamina C da im ni limun nije ravan. Bogate su kalijem, fosforom, natrijem, vlaknima i kompleksom vitamina B.

Direktno djeluju protiv anemije, čiste jetra i bubrege i povoljno utječu na osjetilo vida. Mušmule pomažu kod želudačne kiseline i opstipacije.

Slatki plodovi ove biljke pripadaju porodici ruža, a porijeklo vode iz jugozapadne Azije i jugoistočne Europe. Davno su se pojavile u Njemačkoj jer su ljudi uočili njihova ljekovita svojstva te su ih koristili za jačanje organizma, kao lijek protiv vrtoglavice i slabosti u leđima.

Mnogi ih i danas upotrebljavaju kada im krvare desni, imaju herpes ili afte u usnoj duplji, jer šaka ove voćke uspješno rješava spomenute probleme. Preporučuju se i tijekom dijetalnog režima ishrane, jer u 100 grama mušmula ima svega 30 kalorija, a njihova vlakna dodatno ubrzavaju metabolizam.

Pročitajte još zanimljivih detalja o mušmuli

Ovo ljekovito voće snažno djeluje kao prirodno protuupalno sredstvo. Stoljećima se mušmula koristila za probavne tegobe, te suzbijanje upale na crijevima i želucu. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i dišnih putova.

Ova voćka sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektine, organske kiseline – jabučnu, vinsku i limunsku kiselinu.

Već smo napisali, ali da ponovimo – Mušmula je bogata vitaminom C, kao i vitaminima iz B grupe. Bogat je izvor kalija, kalcija, željeza i magnezija. Mušmula je prirodni lijek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine. Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno djeluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe.

Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju kolesterola, pospješuje rad crijeva, sprečava zatvor i pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu. Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumiranje, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. Čaj od mušmule se pokazao izrazito dobrim za zaustavljanje dijareje i krvarenja.

Zelena mušmula je poznata i kao odlično protuupalno sredstvo, zbog čega je dobar lijek protiv afti u ustima.

List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja, kao i u liječenju bolesti desni i usne šupljine. Cvijet biljke se sakuplja u razdoblju od mjeseca svibnja, do mjeseca rujna, suši se na svijetlom mjestu i konzumira se u obliku čaja za poboljšanje probave.

I kora biljke je ljekovita

Kora drveta se skida u proljeće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za liječenje malarije. Sjemenke mušmule također imaju ljekovita svojstva. Sluz oslobođena iz sjemenki natopljenih vodom koristi se za pripremu obloga, koje imaju vrlo djelotvorne učinke u saniranju manjih povreda na koži.

Mušmula se koristi protiv kamenca u bubregu, ali oprezno. Naime, kod ove vrste terapije potreban je poseban oprez i stručan nadzor, jer sjemenke sadrže određeni postotak cijanovodične kiseline.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...