Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Muškarci začeti putem umjetne oplodnje mogli bi naslijediti probleme s plodnošću njihovih očeva

Profesor Andre Van Steirteghemat i suradnici iz Centra za Reproduktivnu medicinu u Bruxellesu svoje su rezultate objavili u časopisu Human Reproduction (Ljudska reprodukcija).

Intracitoplazmatsko umetanje spermija u jajnu stanicu (ICSI) oblik je medicinski potpomognute oplodnje. Kao dio van maternične oplodnje, zvane još i in vitro fertilizacija (IVF), sastoji se od sakupljanja spermija oca i izravnog umetanja u unutarnji dio jajašca majke da bi se postigla normalna oplodnja. Oplođeno se jaje zatim vraća u majčinu utrobu.

ICSI se primarno koristi za liječenje muške neplodnosti, tj. za liječenje muškaraca koji imaju nizak broj spermija ili abnormalno ponašanje sperme. Tehnika omogućuje liječnicima da odaberu najkvalitetnije spermije, i izravno ih ubace u jaje, što povećava šanse za oplodnjom.

S obzirom da je mnogo slučajeva muške neplodnosti rezultat genetskih defekata, profesor Steirteghemat i suradnici uvijek su sumnjali na to da bi muškarci začeti putem ICSI-ja mogli naslijediti te defekte od svojih očeva.

Te će se sumnje možda i ostvariti u skorijoj budućnosti, jer nakon analize 54 muškarca koji su se rodili putem ICSI-ja između 1992. i 1996., razdoblja kada se tehnika koristila isključivo za tretiranje mučke neplodnosti, našla se poveznica između korištenja te tehnike, i slabe kvantitete i kvalitete spermija.

Smanjena količina spermija i njena koncentracija kod muškaraca začetih putem ICSI-ja

54 muškarca od 18 do 22 godine starosti uključena u istraživanje uspoređena su sa kontrolnom grupom muškaraca koja je začeta prirodnim putem.

Od muškaraca začetih putem ICSI-ja, 50 ih je imalo oca koji je bio neplodan. Uzrok neplodnosti roditelja ostala 4 sudionika istraživanja nije bio poznat.

Analiza je pokazala da su muškarci začeti putem ICSI-ja imali gotovo upola manju koncentraciju spermija od muškaraca začetih prirodnim putem te im se broj spermija smanjio dvostruko.

Nadalje, muškarci koji su začeti putem ICSI-ja imali su 3 puta veću šansu imati koncentraciju spermija ispod 15 milijuna po milimetru. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) drži da je normalna koncentracija spermija 15 milijuna po milimetru, na više.

Rezultati ukazuju da je dio neplodnosti nasljedan

Ukratko rečeno, prof. Steirteghemat i suradnici kažu da rezultati ukazuju da muškarci začeti putem ICSI-ja mogu imati slabiju kvalitetu spermija, što povećava šansu da će imati probleme s plodnošću.

„Ovi pronalasci nisu neočekivani,“ rekao je prof. Steirteghemat. „Prije nego provedemo ICSI, roditelje se obavještava o tome da će njihovi sinovi možda imati lošiju spermu i sjeme, kao što njihovi očevi imaju. Za većinu roditelja ova informacija ne predstavlja razlog odustajanja od ICSI-ja zbog toga što, kako oni kažu: ‘ako se ovo dogodi, ICSI će pomoći i našim sinovima’.“

Istraživači naglašavaju da ovi rezultati ne predstavljaju stanje svih muškaraca začetih putem ICSI-ja stoga što se metoda koristila i mijenjala tijekom godina. Sada se koristi uglavnom u IVF postupcima, čak i kada nema dokaza da je neplodnost para posljedica loših karakteristika muškarčevih spermija.

Prof. Steirteghemat je ukazao da istraživanja naglašavaju potrebu za studijama koje bi nadgledale plodnosti i zdravlje potomaka koji su začeti putem medicinski potpomognute oplodnje.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...