Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Moždana kap ili apopleksija – Što je i kako se liječi?

Moždana kap je jako ozbiljna, a možemo reći često i smrtonosna bolest. Nastupa kao posljedica arterioskleroze, bolesti krvnih žila mozga, visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti i drugih uzroka.

Moždana kap bolest je starijih ljudi, ali se javlja i u mladih osoba sklonih povišenom krvnom tlaku.

Bolest pogađa više muškarce nego žene. Ako je moždana kap posljedica krvarenja u mozgu, onda joj uglavnom prethode uzimanje velikih količina alkoholnih pića, sunčanica, jaka uzbuđenja, tjelesni napor, jaki kašalj, napinjanje pri vršenju nužde, i slični uzroci.

Začepljenje krvnih žila mozga može nastati polagano ili naglo, a posljedica je moždana kap. Zbog krvarenja u mozgu bolesnik gubi svijest, glava i oči obično su okrenuti prema mjestu krvarenja, a disanje je nepravilno. Bolesnik ne mokri, a stolica odlazi nehotično. Kad čovjeka pogodi moždana kap, on se ruši kao pokošen. Gubi svijest, a kad mu se povrati, uzeta mu je polovica tijela. Ponekad moždana kap nastupa postupno. Isprva bolesnik osjeća trnce u polovici tijela, a nakon izvjesnog vremena osjeća smetnje u pokretljivosti toga dijela tijela, teško hoda te vuče uzetu nogu. Ukoliko su zahvaćeni centri za govor, bolesnik ne može govoriti ili govori teško i nerazumljivo.

Liječenje moždane kapi

Bolesnika treba odmah poleći, a pod glavu staviti mu jastuk. Bolesnik mora mirno ležati. Ako je pri svijesti, potrebno je piti 8 puta dnevno po pola decilitra hladnog čaja od mješavine jednakih količina arnike i celera. Čaj se priprema tako da se u pola litre proključale vode stavi 2 do 3 g mješavine trava, ohladi poklopljeno i pije gorak.

Ako se radi o zastarjeloj bolesti, o oduzetosti pojedinih dijelova tijela, teškom izgovoru, zaplitanju jezika, bolesnik treba da pije svaki sat vremena po pola decilitra čaja od slijedećih trava: 20 grama žila koprive, 20 grama konjogriza, 20 grama cvjetova lipe, 20 grama listova bokvice ženske, 20 grama listova mirisne ljubice i 20 grama iglica ariša.

Pripremanje ljekovitog čaja: U jednu litru proključale vode staviti 5 grama mješavine navedenih ljekovitih trava i kuhati poklopljeno pola minute. Nakon što se ohladi, čaj pretočiti u bocu. Ako bolesnik ne boluje od šećerne bolesti, čaj može piti zaslađen medom.

Hranu pripremati isključivo na biljnom ulju bez zaprživanja. Jesti što više voća i povrća, te raditi lagane vježbe.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...