Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

More i banja za oporavak kože – Riješite se stresa

Naučite kako liječiti psorijazu, ili barem držati pod kontrolom neugodne simptome ove teške bolesti kože.

Ljeto i sunčeve zrake različito djeluju na pacijente sa psorijazom, o obliku bolesti.

Pacijenti sa klasičnim oblikom psorijaze, psoriasis vulgaris, nisu pretjerano osjetljivi na klimatske faktore tijekom ljeta. Njima, naprotiv, odgovara umjereno izlaganje sunčevom zračenju u ranim prijepodnevnim i kasnim popodnevnim satima.

Osobama oboljelim od nekih drugih formi psorijaze uglavnom ne prija izlaganje suncu. Posebno je važno da koža osobe sa psorijazom ne izgori. Ovisno od tipa kože, preporučuje se zaštita od neželjenih efekata sunca, kao i kreme sa zaštitnim faktorom najmanje SP 30 ili više. Osobe sa psorijazom nikako ne bi smjele da se izlažu suncu od 10 do 17 sati tijekom ljetnih mjeseci, već samo prije 10 i nakon 17 sati, uz postepeno i kontrolirano povećanje dužine vremena koje pacijent provodi na sunčanju.

Najvećem broj oboljelih od klasične psorijaze prija balneoterapija – tretiranje kože mineralnom vodom i mineralnim blatom. Za ovu terapiju, osim morske vode, to mogu biti i mineralne vode u određenim banjama, čiji sastav je takav da ima protuupalni i keratolitički efekt na psorijazu (smanjuje crvenilo i pospješuje perutanje, odnosno utječe na snižavanje psorijatičnih ploča).

Za ublažavanje simptoma klasične psorijaze koristi se i fototerapija, sa ultravioletnim A (PUVA terapija) i ultravioletnim B (UVB) zračenjem. Radi se o kontroliranom, točno doziranom UV-zračenju. Obavezna je zaštita očiju zaštitnim naočalama. Ukoliko pacijenti žive u gradovima gdje nema lampi za fototerapiju može da se preporuči umjereno sunčanje, ali uz povremene, bar jednomjesečne kontrole kod dermatologa. Na sunce ne treba ići bez sunčanih naočala, šešira, kao i kreme za zaštitu od sunca za lice i druge osjetljive zone.

Primjena nekih lijekova i terapijskih sredstava mora da se prilagodi tijekom ljeta, ali o svemu tome pacijenti treba da dobiju detaljne informacije od svog dermatologa. Nije dobro da pacijenti samoinicijativno korigiraju predloženu terapiju i da se sami liječe! Nažalost, često u takvim situacijama dolazi do pogoršanja i pojave nekih neželjenih efekata, što sve dodatno komplicira stanje bolesnika.

Stres pogoršava bolest – Psorijaza ima uspone i padove u svom tijeku, nekada se pogoršava, a postoje i periodi kada je bolest ‘mirna’ ili dobro kontrolirana terapijom. Tada praktično nema vidljivih promjena na koži. Više je različitih provocirajućih faktora za pogoršanje psorijaze, a najznačajnijim se smatra stres.

Potrebno je naučiti kako da se izborite sa stresogenim situacijama u životu, kako da pronađete životni mir i balans između želja i mogućnosti, posla i odmaranja. Psihička relaksacija i duševni mir veoma dobro utječu na veliki broj autoimunih i kroničnih bolesti, pa i na psorijazu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...