Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Koliko je zdrav mladi luk – Namirnica koja je dobra za zdravlje kostiju, očiju i srca

Mladi luk mnogi vole jesti, ali ima i ljudi koji ga izbjegavaju. Ok, ova namirnica nije poželjna pred večernji izlazak, ili prije odlaska na posao, zbog zadaha koji ostavlja. Ipak, u zadahu je ključ zdravlja ove biljke.

Pročitajte sve zanimljive stvari u vezi mladog luka, vjerujemo da ćete već sutra na placu uzeti sebi par stručaka. Iako ga najčešće povezujemo sa Uskršnjim ručkom, mladi luk bi trebao biti svakodnevna namirnica, za vrijeme sezone kada uspijeva. Osim malene glavice, za koju svi znamo da je jako zdrava, i pera ove biljke su jako zdrava. Ne bacajte niti jedan dio, nego sve pojedite od početka do kraja.

Odavno se mladi luk smatra jako zdravim, pa je zbog toga dobro poznat u narodnoj medicini. Kažu za tu namirnicu da dobro djeluje i izvana i iznutra, pa tko smo onda mi da pomislimo drugačije.

Da nastavimo pisati u kontekstu zdravih djelovanja ove namirnice, spomenuti ćemo da mladi luk pomaže kod prehlade i krvnog tlaka, ali je također, jako dobro poznat i zbog svojih protuupalnih svojstava te kao namirnica koja dobro djeluje protiv gljivica. Ukusni dodatak jelima, će pomoći i protiv stresa i umora.

Dakle, na mladi luk ne gledajte samo kao kuhinjski namirnicu, nego i kao jako zdravu i ljekovitu biljku

Napisali smo da ima protuupalna svojstva, pa pročitajte – Ako imate upalu grla, dovoljno je da sebi izrežete mladi luk na komadiće, dodate mu malo naribanog đumbira i soli te sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrijete. Toplu kompresu, koju ste dobili, umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje, odnosno grlo, prsa, dlanove ili leđa.

Ukoliko imate problema sa natečenim nogama, opet je dobar mladi luk – Svi sa spomenutim problemom trebaju sebi da skuhaju ovu namirnicu nekoliko minuta. Nakon toga, blenderom trebate izmiksati kuhani mladi luk, po potrebi dodajte i malo vode, dok se smjesa ne pretvori u pastu. Pastom koju ste dobili, jednostavno namažite mjesta koja su otečena. Ovaj recept koristi se već stotinama godina i mnogi za njega kažu da je jako djelotvoran.

Protiv šmrcanja – Ako imate šmrkav nos izgnječite luk i njegovim sokom natopite komad vate ili dvije blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i odčepiti dišne kanale.

Mladi luk je povrtna biljka, a znamo da je povrće jako zdravo inače

Dakle, što više jedete povrća i voća, to ćete biti zdraviji, pa ne vrijedi ništa drugačije ni za mladi luk. Jedite ga kada god ste u prilici, pa ćete smanjiti mogućnosti da se razbolite.

Razlog za gore spomenute tvrdnje se krije u sadržaju takvih namirnica. Naime, voće i povrće sadrže mnogobrojne vitalne hranjive tvari koje su neophodne za pravilno funkcioniranje cijelog organizma. Mladi luk sadrži širok spektar spojeva koji poboljšavaju zdravlje, a tu mislimo na vitamine, minerale i fitokemikalije. Možete ga jesti svježeg ili kuhanog i poprženog kao dodatak ukusnim jelima.

Sigurno ne znate da samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1.6 mg vitamina C. Kada su u pitanju potrebe žena za spomenutim vitaminima, stabljika mladog luka sadrži 22% od preporučene dnevne doze vitamina K i 2.1% preporučene dnevne doze vitamina C. Kod muškaraca, to iznosi 16% od preporučene doze vitamina K i skoro 2% vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. To znači da će mladi luk jako dobro djelovati u očuvanju zdravlja vaših kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se vjerojatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju. Ne dopustite da se to dogodi.

Dobar je i za zdravlje očiju – Našem tijelu je neophodan vitamin A, posebno za proizvodnju rodopsina. To je protein u očima koji omogućava receptorima mrežnjače da upijaju svjetlost. Osobe čija ishrana ne sadrži dovoljne količine vitamina A mogu razviti noćno sljepilo i druge poremećaje vida, uključujući čireve rožnjače. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Ova količina vitamina A ispunjava 3.4% dnevnih potreba kod žena i 2.6% kod muškaraca.

Brinete se za zdravlje Vašeg srca? Mladi luk će pomoći i u tome – Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju jaka antioksidacijska svojstva. To znači da spomenuti vitamini mogu spriječiti oštećenja staničnog tkiva izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Ishrana bogata namirnicama sa visokom razinom antioksidanata, prije svega voća i povrća, povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Osim toga, vitamin C može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka što, zauzvrat, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Mladi luk sačuvat će i naš imunitet – Mnoga istraživanja su potvrdila da mladi luk ima znatne količine fitokemikalija, posebno spoja flavonoida, poput kvercetina i antocijanina. Spomenuti fitokemijski spojevi zapravo su prirodne kemikalije koje sadrže biljke, a one mogu poboljšati imunitet. Pored toga, istraživanja pokazuju da flavonoidi mogu, pomoći u sprječavanju nastanka raka, jer eliminiraju enzime koji proizvode slobodne radikale u našem tijelu.

Na našem području čak 60% smrtnosti izazivaju kardiovaskularne bolesti, a luk snižava kolesterol, sprječava otvrdnjavanje krvnih žila, i povećava njihovu elastičnost, zbog čega se treba naći na svačijem jelovniku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...