Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Metvica djeluje snažno poput morfija

Još su nekada davno u prošlosti Grci i Kinezi pravili ljekovite i umirujuće obloge od ove biljke, a sve u cilju umirivanja bolova.

Danas su naučnici uspjeli proizvesti sintetički proizvod istog kemijskog sastava kao i eterično ulje metvice. Ovo sredstvo se pokazalo učinkovitim lijekom protiv bolova kad se primjeni direktno na koži. Posebno može biti korisno onima koji pate od kroničnih bolova uslijed artritisa i nekih drugih bolesti i tegoba koje štetno djeluju na završetke živaca. Rashlađujuće djelovanje ovog lijeka izvrsno djeluje čak i kod dugotrajnih bolnih stanja kad je živčani sistem postao već toliko osjetljiv da i najblaži dodir predstavlja izvor bola.

Drevni iscjelitelji u staroj Kini rane su liječili uljem od metvice koje sadrži sastojke koji djeluju protuupalno i rashlađujuće te na taj način smanjuju bol kad se primijene na koži.

Lišće metvice ima jak i karakterističan miris, pomalo podsjeća na balzam. Ukus lista je ugodan, oštrar i aromatičan, isprva zagrijava a zatim hladi. Češljasta metvica ima jako izražen aromatičan miris, a okus joj je, kao i zelenoj, nalik na okus kima, lagano ljut i ponekad travnat, nimalo rashlađujući.

Eterično ulje obe spomenute vrste metvice sadrži mentol i menton. Lišće u sebi sadrži i tanin. Sadržaj eteričnog ulja iznosi oko 2.5%. U srednjoeuropskoj kuhinji metvica ne igra veliku ulogu. U Engleskoj i SAD-u njome se začinjavaju voćni kokteli i sokovi, voćne salate, grašak i mrkva, kao i čaj i kakao.

Najpoznatija upotreba metvice je za čuveni anglosaksonski mint-sos koji se često poslužuje uz ovčetinu i teletinu, kao i uz paštete, želee i neka riblja jela. Kod nas se metvica upotrebljava za začinjavanje graha.

Ulje metvice služi za aromatiziranje likera, slatkiša, zubnih pasta i lijekova. Za slične svrhe upotrebljava se i esencija metvice, odnosno ulje u alkoholnom rastvoru. Zbog prijatnog i osvježavajućeg okusa, metvica se upotrebljava za čaj, u čajnim mješavinama ili samostalno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...