Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Menstruacija i ljetovanje – Odgovori na najvažnija pitanja

Mnoge žene proživljavaju scenarij, da tijekom godišnjeg, ljetnog odmora dobiju menstruaciju. Što tada, i kako se ponašati tijekom odmora?

Gore opisani scenarij proživljavaju mnoge žene, pa ćemo napisati par riječi na tu temu. Ipak, menstruacija tijekom odmora ne treba značiti kraj uživanja na plaži i tijekom odmora općenito.

U nastavku ćemo spomenuti neka od glavnih pitanja koja muče žene na ovu temu.

Saznajte kako da se ponašate ako ste baš za vrijeme ljetovanja dobile menstruaciju. Ne trebate paničariti, jer i tada možete uživati, ako znate kako.

Odgovorit ćemo na pitanja koja žene često postavljaju, pa krenimo redom. Prvo što žene zanima jeste kupanje tijekom menstruacije.

Smijem li se kupati prve dane menstruacije? Odgovor je DA, ali uz neke mjere predostrožnosti. Dakle, ako imate uredan ciklus i blaga krvarenja kupati se možete već prvi dan, ali umjereno, kratko i uz tampon. Važno je da tampon mijenjate svaki put nakon izlaska iz vode.

Ako pak imate jača i obilnija krvarenja, bilo bi pametnije pričekati dan ili dva. Kupanje u grijanim bazenima može dodatno pojačati krvarenje.

Još malo na temu uživanja u ljetnom odmoru za vrijeme menstruacije

Gore smo spomenuli tek jedno pitanje, i dali odgovor na njega. U nastavku su još neka, koja žene često postavljaju.

Smijem li se sunčati tijekom menstruacije? Sunčanje tijekom najtoplijeg dijela dana, kao i sjedenje na vrućem kamenu uvijek bi trebalo izbjegavati. No u kasnim poslijepodnevnim satima, kada je sunce slabije sunčanje je dozvoljeno samo ako imate oskudniju mjesečnicu. Iznimka su osjetljivije žene s jakim i nepravilnim krvarenjima. One bi svakako trebale izbjegavati boravak na direktnom suncu.

Što moram napraviti nakon godišnjeg odmora? Nakon što se vratite s mora, rijeke ili jezera preporučujemo da upotrijebite vaginaleta s probiotikom radi normalizacije vaginalne flore. U slučaju pojave promijenjenog, obilnijeg iscjetka, uz svrbež, peckanje ili neugodan miris, svakako je dobro da se naručite za pregled kod ginekologa.

Promjena sredine može poremetiti ciklus, a kupanje, mokar kupaći i sjedenje na javnim površinama u gaćicama može izazvati upalu, te gljivična ili bakterijska oboljenja koja treba liječiti.

Koliko je pametno koristiti metodu odgađanja menstruacije za bezbrižnije ljetovanje? Neke žene jednostavno ne žele menstruaciju tijekom ljetnih odmora. Ona se može odgoditi, uzimanjem hormonskih odnosno antibaby pilula. Iako su se spomenute metode pokazale uspješnim, posebno kod žena koje uzimaju hormonsku oralnu kontracepciju, savjetujemo oprez.

Može li voda biti prehladna ili previše topla za kupanje tijekom menstruacije? Hladna voda općenito može naštetiti ženskim spolnim organima u smislu prehlade i posljedične upale u području jajnika, te aktivacije boli na mjestu ranije preboljele upale, a pogoduje i urinarnim infekcijama. Topla voda izaziva vazodilataciju, odnosno širenje krvnih žila u čitavom tijelu, pa tako i u maternici što za posljedicu može imati obilnije krvarenje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...