Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Meditacijom poboljšajte pamćenje

Meditacija nam može mnogo pomoći, pa i u slučaju da trebamo poboljšati naše pamćenje. Kako se meditira i na koji način, pročitajte u nastavku.

U osnovi, osoba meditira kada sjedi mirno i zatvori oči.

Mnogi znanstvenici istražuju meditaciju jer odlično djeluje na ljudsko tijelo, a najnovija istraživanja govore kako se njome poboljšavaju kognitivne funkcije odnosno pamćenje, učenje i razmišljanje.

Otkriveno je da oni koji meditiraju 40 minuta dnevno imaju bolje senzorne, kognitivne i emocionalne funkcije od osoba koje to ne čine. Drugim riječima, meditacija je za mozak kao teretana za mišiće. Meditirate li i opuštate li se redovito, vaš mozak će biti jači, snažniji, bolji, uspješniji.

Još neka istraživanja provedena su na tu temu i rezultati su bili zapanjujući. Ljudi koji su meditirali svega 8 tjedana imali su puno manje stresa i njihov je doživljaj i osjećaj mira bio puno veći.

I najobičnije vježbe disanja su odlične, pogotovo za odmak od svakodnevnih obaveza, briga, problema i stresova. Upravo zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju svakodnevno opuštanje u vidu meditacije ili vježbi disanja.

Dokazano je i da meditacija može poboljšati imunosni sustav, koji nas štiti od bolesti i jedan je od najvažnijih sustava ljudskog tijela. Meditacijom se on bolje nosi s kroničnim bolestima, a samo opuštanje mijenja strukturu dijela mozga koji je vezan uz anksioznost te sposobnosti koncentracije i pozornosti.

Zato, nakon radnog dana se opustite uz meditaciju ili vježbe disanja. Ne mora to biti nešto komplicirano, nego možete, jednostavno, duboko disati nekoliko minuta a pritom kod svakog udaha i izdaha brojati do 4.

U današnjem svijetu prepunom raznoraznih stresora važno je biti i ostati smiren, jer razne sile, htjeli ili ne htjeli, djeluju na nas i ruše nam unutrašnji mir.

Disanje je od iznimne važnosti, bez njega ne možemo kao što ne možemo bez hrane i vode, stoga posvetite pažnju disanju. Duboki udasi u trenutku će vas smiriti, a odlično je raditi takve vježbe prije spavanja, kako bi smirili tijelo i um te mogli mirno zaspati i kvalitetno se odmoriti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...