Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Med kao jako zdrava namirnica – Zanimljive činjenice u vezi meda

Ljekovita svojstva meda ljudima su poznata više od 10.000 godina. Baš koliko ga i koristimo u ishrani. Saznajte koje su zdravstvene beneficije konzumiranja prirodnog meda.

Med je najčudniji eliksir, jedinstvena i apsolutno nezamjenljiva prirodna hrana.

U pčelinjem medu je samo do 1976. godine otkrivena 181 materija koja je potrebna za normalan razvoj i funkcioniranje organizma. Šećeri koji se nalaze u medu više odgovaraju organizmu nego bijeli industrijski šećer. Med dvostruko djeluje i na rad srca, glukoza i fruktoza djeluju kao gorivo za rad mišića srca, a holin utječe na pojačanje protoka krvi u krvnim sudovima srca. Ovim se normalizira snaga i pojačava obim skupljanja i širenja srca. Krv sadrži 24 mikroelementa, od kojih čak 22 sadrže pčelinji proizvodi. Mikroelementi meda kao što su vanadij, željezo, kobalt, bakar, mangan, nikal i cink doprinose otklanjanju anemije. Količina kalcija u krvi se povećava dva i pol sata poslije uzimanja meda i ta koncentracija se zadržava čitav dan.

Za med mislimo da je toliko moćnim da može da nadoknadi gotovo svaki nedostatak u ishrani, što nije daleko od istine. Antibakterijsko djelovanje meda slično je penicilinu. Dokazano je da bakterije ne mogu da žive uz med. Fermenti pčelinjeg meda djeluju i na raspadanje složenih hranljivih materija. Bez fermenata organizam ne bi mogao da postoji, a po njihovom sadržaju med zauzima jedno od prvih mjesta među prehrambenim proizvodima.

Polen mnogih vrsta cvijeća, kojeg ima u svakom medu, sadrži više vitamina C od skoro svakog voća i povrća. Med je izvanredan „čuvar” vitamina, dok ih voće i povrće ubrzano gube posle branja. Med sadrži sve vitamine koje nutricionisti smatraju neophodnim za zdravlje.

Sportaši med uzimaju zbog povećanja snage i izdržljivosti, a također je veoma koristan za fizičke i intelektualne radnike, kao i osobe koje se oporavljaju od bolesti. Dokazano je i da med usporava starenje i produžava život. Starije osobe koje su u mladosti uzimale med ili mnogo svježeg voća, povrća i voćnih sokova, u starosti imaju mladalačku svježinu.

Kako koristiti med i za što je sve dobra ova namirnica?

Med se uzima drvenom ili plastičnom žličicom, nikako metalnom. Najbolje je da ga rastvorite u mlakoj vodi, ali nikako u vrućoj. Trebalo bi ga malo zadržati u ustima, jer će u tom slučaju mnoge supstance biti rastvorene već u ustima i direktno preko sluzokože ubačene u krvotok.

Procjenjuje se da je optimalna dnevna doza za odrasle muškarce oko 100 g, podijeljenih na tri uzimanja tijekom dana. Ujutro i uvečer se preporučuje oko 30 g, a tokom dana 40. Za žene je doza manja, razmjerno razlici u tjelesnoj težini, dok se djeci preporučuje 50 g dnevno.

Uvijek kada ste u mogućnosti, sladila zamijenite prirodnim medom, i na taj način sačuvajte vaše zdravlje.

Umjesto da koristite rafinirani šećer, uvijek svoj čaj zasladite medom, s tim da valja čaj pustiti da se malo ohladi, da toplina ne uništi ljekovite sastojke ove namirnice. Osim u čaju, med možete koristiti i u ostalim ljekovitim pripravcima, kao i u slasticama u kojima uživate svakodnevno.

Med je jako zdrav, i prava je šteta što ga ne koristimo u još većoj mjeri.

Prednosti meda nad bijelim šećerom:

– ne nadražuje zidove probavnih organa

– brzo i lako se apsorbira

– brzo zadovoljava potrebu za energijom

– sportašima i onima koji naglo troše velike količine energije omogućava da se brzo oporave

– najlakši je za bubrege od svih vrsta šećera

– ima prirodno i blago laksativno djelovanje

– djeluje smirujuće na organizam

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...