Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Med kao jako zdrava namirnica – Zanimljive činjenice u vezi meda

Ljekovita svojstva meda ljudima su poznata više od 10.000 godina. Baš koliko ga i koristimo u ishrani. Saznajte koje su zdravstvene beneficije konzumiranja prirodnog meda.

Med je najčudniji eliksir, jedinstvena i apsolutno nezamjenljiva prirodna hrana.

U pčelinjem medu je samo do 1976. godine otkrivena 181 materija koja je potrebna za normalan razvoj i funkcioniranje organizma. Šećeri koji se nalaze u medu više odgovaraju organizmu nego bijeli industrijski šećer. Med dvostruko djeluje i na rad srca, glukoza i fruktoza djeluju kao gorivo za rad mišića srca, a holin utječe na pojačanje protoka krvi u krvnim sudovima srca. Ovim se normalizira snaga i pojačava obim skupljanja i širenja srca. Krv sadrži 24 mikroelementa, od kojih čak 22 sadrže pčelinji proizvodi. Mikroelementi meda kao što su vanadij, željezo, kobalt, bakar, mangan, nikal i cink doprinose otklanjanju anemije. Količina kalcija u krvi se povećava dva i pol sata poslije uzimanja meda i ta koncentracija se zadržava čitav dan.

Za med mislimo da je toliko moćnim da može da nadoknadi gotovo svaki nedostatak u ishrani, što nije daleko od istine. Antibakterijsko djelovanje meda slično je penicilinu. Dokazano je da bakterije ne mogu da žive uz med. Fermenti pčelinjeg meda djeluju i na raspadanje složenih hranljivih materija. Bez fermenata organizam ne bi mogao da postoji, a po njihovom sadržaju med zauzima jedno od prvih mjesta među prehrambenim proizvodima.

Polen mnogih vrsta cvijeća, kojeg ima u svakom medu, sadrži više vitamina C od skoro svakog voća i povrća. Med je izvanredan „čuvar” vitamina, dok ih voće i povrće ubrzano gube posle branja. Med sadrži sve vitamine koje nutricionisti smatraju neophodnim za zdravlje.

Sportaši med uzimaju zbog povećanja snage i izdržljivosti, a također je veoma koristan za fizičke i intelektualne radnike, kao i osobe koje se oporavljaju od bolesti. Dokazano je i da med usporava starenje i produžava život. Starije osobe koje su u mladosti uzimale med ili mnogo svježeg voća, povrća i voćnih sokova, u starosti imaju mladalačku svježinu.

Kako koristiti med i za što je sve dobra ova namirnica?

Med se uzima drvenom ili plastičnom žličicom, nikako metalnom. Najbolje je da ga rastvorite u mlakoj vodi, ali nikako u vrućoj. Trebalo bi ga malo zadržati u ustima, jer će u tom slučaju mnoge supstance biti rastvorene već u ustima i direktno preko sluzokože ubačene u krvotok.

Procjenjuje se da je optimalna dnevna doza za odrasle muškarce oko 100 g, podijeljenih na tri uzimanja tijekom dana. Ujutro i uvečer se preporučuje oko 30 g, a tokom dana 40. Za žene je doza manja, razmjerno razlici u tjelesnoj težini, dok se djeci preporučuje 50 g dnevno.

Uvijek kada ste u mogućnosti, sladila zamijenite prirodnim medom, i na taj način sačuvajte vaše zdravlje.

Umjesto da koristite rafinirani šećer, uvijek svoj čaj zasladite medom, s tim da valja čaj pustiti da se malo ohladi, da toplina ne uništi ljekovite sastojke ove namirnice. Osim u čaju, med možete koristiti i u ostalim ljekovitim pripravcima, kao i u slasticama u kojima uživate svakodnevno.

Med je jako zdrav, i prava je šteta što ga ne koristimo u još većoj mjeri.

Prednosti meda nad bijelim šećerom:

– ne nadražuje zidove probavnih organa

– brzo i lako se apsorbira

– brzo zadovoljava potrebu za energijom

– sportašima i onima koji naglo troše velike količine energije omogućava da se brzo oporave

– najlakši je za bubrege od svih vrsta šećera

– ima prirodno i blago laksativno djelovanje

– djeluje smirujuće na organizam

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...