Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Maslina kao ljekovita biljka i zdrava namirnica

Iako se danas ne upotrebljava tako često kao prirodni lijek, na sreću se koristi u kuhinji što nam daje mnoge zdravstvene pogodnosti. Maslina je dobro prihvaćena namirnica, posebno u mediteranskoj kuhinji, ali se može iskoristiti i kao prirodni lijek.

Kroz povijest je maslina bila simbol zdravlja, pobjede, uspjeha i mudrosti. I danas je ova biljka jako cijenjena, pa se prema maslini odnosimo s poštovanjem. Drvo masline njegujemo najbolje što znamo, a zauzvrat nam priroda uzvrati tako dobrim plodovima masline.

Još od antičkih vremena drvo masline osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod ove biljke se koristio kao lijek za mnoge bolesti.

Maslina je zapravo vrsta voća. Riječ je o drvu koje raste na krševitom tlu, u naizgled sirovim uvjetima, ali koje zahtjeva klimu bez velikih temperaturnih oscilacija. Olea europaea, odnosno drvo masline dobro podnosi sušu, ali ne i niske temperature. Danas se maslina uzgaja u toplim predjelima Mediterana, uz more, najviše do 400 metara nadmorske visine. Maslina cvjeta u svibnju i lipnju, a plod sazrijeva od listopada do veljače, ovisno o sorti i klimatskim prilikama. Ova biljka je poznata po svojoj dugovječnosti. Plod masline se može jesti sirov, ali se najčešće koristi za izradu maslinovog ulja. Ovo ulje je jako cijenjeno.

Ako vas zanima uzgoj maslina pročitajte neke zanimljivosti u vezi masline

Trebate znati da drvo masline neće roditi prvih sedam godina nakon što ga posadite. Najveći urod sa drveta možete očekivati tek za 20 godina, od kada posadite maslinu. Nakon 150 godina urod se smanjuje, a nakon 200 godina na mjestu starog stabla izbiju samonikle mladice. Maslina je, kako smo već spomenuli, dugovječna biljka, što objašnjava ovako velike vremenske intervale do uroda prvih plodova.

Kada je plod masline nezreo, on ima svijetlozelenu boju. U tom periodu plod masline sadrži u sebi 15 do 35 % ulja i najbolji je za jelo. Ako se masline uzgajaju za proizvodnju ulja, najbolje je plodove sakupljati kada su potpuno zreli. Zreli plodovi masline imaju tamnoljubičastu boju. Za 3 d o5 litara kvalitetnog maslinovog ulja trebate sakupiti 20 kilograma zrelih plodova. Maslinovo ulje dobiveno hladnim prešanjem naziva se djevičansko ulje, a na deklaraciji svakog proizvoda mora biti navedena tehnologija prešanja.

Na mediteranu se ovo ulje koristi kao dodatak prehrani, lijek i jako cijenjen kozmetički pripravak. Zbog svojih karakterističnih svojstava, maslinovo ulje je prirodni konzervans za ribu i sir. Ovako spremljene namirnice mogu trajati godinama, a da se ne pokvare.

Ljekovita svojstva masline i ulja od ovih plodova

Ulje masline štiti nas od pojave lošeg kolesterola (LDL), te pomaže u liječenju bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i bolesti probavnog sustava.

Maslinovo ulje i masline se mogu uzimati kao preventiva ili kao lijek i tajna su zdravlja i dugovječnosti.

Osim maslinovog ulja, i list biljke je jako zdrav

Prvi pisani tragovi o medicinskoj primjeni lista masline potječu još iz 18. Stoljeća. Imamo dokaze da se ekstrakt dobiven od lista masline koristio u liječenju gripe i malarije. Današnja znanstvena istraživanja dokazuju, odnosno dodatno potvrđuju ljekovita svojstva lista masline. Sve ono što smo vjerovali kroz povijest, danas je i službeno dokazano.

Spojevi koje pronalazimo u maslinovom listu dobro djeluju protiv visokog krvnog tlaka, na način da šire krvne žile. Spojevi koje pronalazimo u listu masline dobro djeluju na naš imunološki sustav. Oni sprječavaju razvoj oko 125 vrsta različitih patoloških mikroorganizama, a od kojih su neki već postali otporni na djelovanje antibiotika.

Zbog čega je dobar čaj od lista masline?

Ljekovito djelovanje ovog čaja bilo je poznato još u srednjem vijeku. Danas je čaj od listova masline jako cijenjen i preporučen ljekoviti napitak u mnogim slučajevima. Naime, velika količina ljekovitih tvari prisutnih u listu masline izlučuje se u vrućoj vodi. Iako se kao lijek najčešće priprema čaj od osušenog lista masline, može se pripremati i od svježeg, tek ubranog lista.

Koliko danas znamo, list masline ne sadrži tvari koje bi mogle imati ikakvo štetno djelovanje na organizam čovjeka. Ipak, uzimanje prevelikih količina čaja može u početku pogoršati zdravstveno stanje osobe. Pogoršanje zdravstvenog stanja samo je privremena popratna pojava, koja dokazuje ljekovito djelovanje tvari iz lista masline. Naučnici objašnjavaju da zbog djelovanja aktivnih tvari iz lista masline odjednom dolazi do uginuća velikog broja štetnih mikroorganizama, a koje jetra nije u mogućnosti odmah odstraniti iz organizma. Organizam tada može reagirati laganom glavoboljom, blagim alergijskim promjenama na koži te osjećajem umora. Kad jetra odstrani sve štetne tvari iz organizma, nestaju popratne pojave, a najčešće i samo oboljenje.

Zato se preporučuje na početku uzimati manju količinu čaja, a zatim dnevnu dozu pomalo povećavati.

Kako se priprema čaj od masline?

Čaj od masline dobro je piti ako imate visok krvni tlak. Također, čaj se pokazao dobrim u slučaju povećane masnoće i kolesterola u krvi. Ovaj čaj smanjuje povećanu količinu šećera i mokraćne kiseline u krvi, usporava i liječi aterosklerozu te pomaže kod srčanih tegoba. List masline liječi prehladu, gripu i upalu pluća. Kod grlobolje dobro je grgljati čaj od listova masline. Ako imate problema sa probavom, ovaj čaj će vam pomoći. List masline regulira neurednu probavu te potiče bolji rad želuca i crijeva. Ljekoviti čaj od masline će smiriti upalu sluznice želuca i crijeva. Dobar je i za izlučivanje mokraće te pomaže kod upale bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala. Pomoću ovog čaja možete potaknuti bolji rad jetra i izlučivanje žuči. Čaj od lista masline dobar je i za žene, jer liječi mnoge ženske probleme sa zdravljem. Kod različitih infekcija čaj od lista masline koristiti kao kupku i za ispiranje.

Za kraj da napišemo kako se pravi čaj od lista masline. Uzmite 1 žličicu listova masline i 3 dl vode. Usitnjeni suhi list masline prelijte hladnom vodom, pustite da voda proključa i kuhajte 2-3 minute. Sklonite sa kola i pustite čaj da odstoji nekih 15-20 minuta. Procijedite čaj i pijte ga 3-4 puta na dan.

Izbjegavajte podgrijavanje i duže stajanje čaja. Nakon 15 dana redovitog uzimanja, napraviti pauzu od 8 dana.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...