Proljetno je vrijeme kada maslačak buja i cvijeta. Sada je najbolje vrijeme da u potpunosti iskoristimo ovu ljekovitu biljku.
U par navrata smo opisali maslačak, te napisali neke recepte – salata od maslačka, med od maslačka, a sada ćemo nastaviti u tom smjeru i napisati par jako zanimljivih recepata sa maslačkom.
Popularni recepti sa maslačkom
Med od maslačkaPrvo ćemo spomenuti recept za pripremu sirupa od cvjetova maslačka. Ovaj sirup je odličan protiv kašlja, a najbolje od svega je to što se jednostavno priprema. Sirup se uzima po potrebi, dnevno 3-4 jušnih žlica (odrasli) odnosno čajnih žličica (djeca).
Sastojci za pripremu sirupa:
- 300 cvjetova maslačka
- 1 kg šećera
- 1 l vode
- 1 limun
Priprema: Potrudite se pronaći 300 mladih cvjetova maslačka. Sakupite ih u prirodni, na čistom mjestu koje je udaljeno od prometnica i sličnih izvora zagađenja. Stavite cvjetove u lonac, prelijte s litrom vode, dodajte ocijeđeni sok jednog limuna, pa zakuhajte do vrenja. Čim zavri ugasite i ostavite da se poklopljeno ohladi i miruje preko noći.
Nakon 24 sata cjediljkom izvadite cvjetove iz lonca, stisnite ih rukama ili u gazi kako bi se posve ocijedili u lonac. Nakon toga svu tekućinu iz lonca procijedite kroz dvostruku gazu u drugi lonac. U procijeđenu tekućinu umiješajte 1 kg šećera pa stavite da se lagano kuha sljedećih 3-4 sata, dok se ne zgusne u sirup. Sterilizirajte staklene bočice i ulijte još vrući sirup u njih. Dobro zatvorite pa odložite u smočnici sklonjeno od direktnog sunca.
Čaj od sušenih listova maslačka dobro će doći u slučaju kronične upale mokraćnog mjehura. Čaj se jednostavno priprema, pa pročitajte recept.
Uzmite 2 dl vrele vode i prelijte preko 1 čajne žlice sušenih listova. Nakon 10-15 minuta procijedite.
Ovaj čaj se koristi kod kroničnih upala mokraćnog mjehura. Pije se 2-3 puta dnevno, najviše tijekom dva tjedna.
Koristan je i čaj od korijena ove biljke. Odličnim se pokazao za probavu i čišćenje jetre.
Recept za pripremu je jako jednostavan: Potrebno je uzeti 1 čajnu žlicu smrvljenog sušenog korijena i staviti ju u mlaku vodu. Voda se zagrije do vrenja pa kuha još 10 minuta i onda procijedi.
Čaj se pije dva do tri puta dnevno po jednu šalicu, prije obroka. Koristan je za probavu i čišćenje jetre, potiče znojenje i odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela. Čaj od maslačkovog korijena čisti sluznicu dišnih organa, a koristan je i kod povišenog kolesterola.
Prirodni sok od korijena maslačka još je jedan dokazani narodni lijek.
Recept za pripremu soka lako je pratiti: U sokovniku napravite sok od svježe iskopanog korijena maslačka i pijte ga svježeg. Uz korijen možete koristiti i listove. Jednostavno, zar ne?
Ovako pripremljen sok će vam pomoći izbaciti toksine iz tijela. Posebno je dobar za čišćenje žuči. Sok otklanja otrovne tvari koje nas čine umornima, djeluje tako da osvježava i jača. Može se uzimati i pomiješan s malo mlijeka ili žličicom meda ujutro natašte. Osim toga, možete u sokovnik dodati i mrkvu, jabuku i ciklu kako biste dobili na okusu i bolje uživali u ovom ljekovitom napitku.
Vino od maslačka zvuči egzotično, ali se lako priprema, a sastojci su vam na dohvat ruke.
Recept za pripremu vina: Sakupite 10 šalica rascvjetanih glavica maslačka. Neka budu suhe glavice, ubrane nakon jutarnje rose. Stavite ih u veliki lonac pa promiješajte sa 1,5 kg šećera, korom od 2 naranče i 2 sa limuna. U drugom loncu zavrijte vodu pa prelijte u lonac sa glavicama maslačka i stavite ih kuhati još sljedećih pola sata. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
Kad se smjesa ohladi, procijedite kroz dvostruku gazu pa u dobivenu tekućinu dodajte iscijeđeni sok 2 naranče i 2 limuna. U pola šalice mlake vode razmutite 1 vrećicu vinskog kvasca. Kada se zapjeni dodajte smjesu ukuhanom soku od maslačka uz miješanje.
Po želji možete okus i miris možete oplemeniti dodavanjem 10 klinčića, malo cimeta ili ribanog đumbira. Pokrijte s krpom i ostavite na toplom mjestu da stoji kako bi počelo vrenje mošta.
Nakon 5 dana, kad je tekućina provrela, ponovo procijedite kroz dvostruku gazu, pa napunite staklene boce i dobro ih zatvorite. Spremite boce na hladno i tamno mjesto. Nakon šest mjeseci stajanja možete početi piti svoje vino od maslačka. Vino je svijetle žute boje, jako je i izrazito pjenušavo.
Dobro je svakodnevno popiti po čašu ovog vina za jačanje organizma, poticanje metabolizma i čišćenje krvi.
Džem od maslačka za ukusne i zdrave jutarnje obroke.
Recept za pripremu: U lonac stavite 300 svježe sabranih cvjetnih glavica maslačka, prelijte ih sa 3 litre vode i stavite kuhati na laganoj vatri. Kad zakuha dodajte na kriške narezana 3 limuna i 3 naranče, pa nastavite dalje kuhati uz miješanje dok se sve ne rastoči. Možete smjesu usitniti i sa štapnim mikserom. Sada dodajte 3 kg šećera i kuhajte još miješajući dok se šećer rastopi, pa smjesu zgusnite dodajući otopljenu želatinu ili neki drugi pripravak za želiranje.
Ovaj džem se preporuča jesti za doručak, pogotovo osobama koje pate od anemije i tegoba sa jetrom.