Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Maslačak kao ljekovita biljka, a ne korov koji nam smeta

korijen maslacka
Tek ubrani korijen maslačka

Dugo vremena smo na maslačak gledali kao korov koji nam smeta u dvorištu i oko kuće. Ipak, biljka je jako ljekovita i dobra za naše zdravlje. Najboljim se pokazao u proljetno vrijeme, kada cvjeta, a nas opterećuju nakupljeni toksini u organizmu.

Iako smo imali loše mišljenje o maslačku, trebamo znati da se ova biljka već dugo kroz povijest koristila i kao lijek i kao zdrava namirnica. Dobro je što danas sve više postajemo svjesni dobrobiti koje imamo od maslačka.

Ljekovita svojstva maslačka su mnoga

Cvijet maslačka

Maslačak je odlična biljka koja pomaže očistiti naš organizam. Dobro je i to što maslačak cvjeta i buja u proljeće, baš kada smo se izmorili tijekom zimskih mjeseci. Ova biljka vraća energiju, koju naš organizam zaista treba.

U maslačku smo pronašli preko 30 tvari koje nam pomažu izlučivanje otpadnih tvari iz organizma. Ipak, ne gledamo na maslačak samo kao antioksidans. On je jako dobar diuretik. Dobar je zbog veće prisutnosti esencijalnih ulja, masnih kiselina, proteina i vitamina. U maslačku možemo pronaći vitamine A, B1, B2, B3, C i E, te druge elemente, među kojima ćemo posebno izdvojiti kalcij, željezo, magnezij, mangan, kalij, selen, cink, natrij, selen i krom.

Svježi sok od maslačka efikasan je prirodni lijek

Moramo spomenuti svježi sok napravljen od maslačka. Ovaj sok ima iznimno dobra antibakterijska svojstva. Zbog toga se često koristi za nanošenje na otvorene rane, jer on sprječava pojavu ili širenje upala. Na taj način rana brže zaraste.

Zbog spomenutih antibakterijskih svojstava maslačka, trebamo spomenuti da se preparati od ove biljke koriste za liječenje upale bubrega, mjehura te mokraćnih putova. Osim toga, maslačak dobro regulira djelovanje probavnih žlijezda te izlučivanje žuči.

Prije nego nastavimo, još jednom ćemo ukratko spomenuti ljekovita svojstva maslačka: Dakle, maslačak sadrži neke od najvažnijih vitamina i minerala. Spomenuli smo ih u tekstu iznad, pa ćemo ovom prilikom istaknuti kako je od biljke najviše iskorišten njen korijen. Otkriveno je zapravo da korijen maslačka ubija stanice raka i to puno bolje nego kemoterapija. To je i dalje tema koja se istražuje, pa nećemo u tom smjeru. Nastavimo sa maslačkom, i onim što znamo o njemu.

Maslačak čisti organizam od toksina

Napisali smo već, ali da opet spomenemo. Naime, maslačak je odličan prirodni lijek za čišćenje organizma od nakupljenih otrova. Spojevi iz maslačka djeluju tako da potiču bolji rad bubrega, čime se kroz mokraću odstranjuju štetni spojevi iz tijela.

Dobar je za ženske bolesti

Biljka je jako dobra za ženske probleme, posebno probleme sa dojenjem, menstrualne poremećaje, te kao preventivno sredstvo od pojave cista i sličnih bolesti na dojkama.

Upotreba maslačka u alternativnoj medicini

Naši stari još od davno koriste stabljiku maslačka kao lijek za skidanje bradavica. Ako se prisjetite, maslačak kada se ubere iz stabljike pušta bijeli sok. Ta bijela tekućina jako dobro djeluje protiv bradavica po rukama i tijelu. Mnogi su uspjeli ukloniti bradavice već nakon par dana uzastopnog korištenja mlijeka koje ispušta stabljika biljke.

Ovo mlijeko dobro djeluje i protiv želučanih tegoba. Dobro je za čišćenje krvi, žuči i cjelokupnog organizma. Ipak, u tom slučaju bi bilo najbolje posavjetovati se sa stručnom osobom, i saznati najbolji način uzimanja i korištenja soka koji maslačak ispušta.

Osim spomenutih slučajeva, maslačak se koristi i kod:

  • Hepatitisa
  • Reume
  • Artritisa
  • Žučnih kamenaca
  • Kašlja
  • Prehlade
  • Bronhitisa
  • Ženskih tegoba

Spomenuli smo već prije da se najviše koristi korijen maslačka. Napisat ćemo par rečenica na tu temu.

Korijen maslačka kao prirodni lijek

Tek ubrani korijen maslačka

Ljekoviti korijen od maslačka dobro čisti krv i jetra. Odličan je prirodni stimulans za reguliranje probave i rada žuči. Time se regulira razina kolesterola i masnoća u krvi. To znači da je dobar osobama sa povišenim kolesterolom i masnoćama.

Osim toga, korijen maslačka svojim djelovanjem smanjuje mogućnost pojave kamenca u žuči.

Korijen će dobro očistiti organizam od nakupljenih toksina. Danas je među najbolje prihvaćenim prirodnim preparatima za uklanjanje toksina iz tijela.

Maslačkov korijen se koristi za liječenje opstipacije, akni, edema i slično. Dobar je prirodni lijek za artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac i druge bolesti.

Odličan je prirodni lijek za ženske bolesti. Pokazao se dobrim u liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi, i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.

Kako se koristi korijen maslačka?

Korijen maslačka najčešće koristimo kao dekokt ili tinkturu.

Dekokt se priprema prema ovom receptu: Pomiješajte 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg. Tu smjesu prelijte sa 2,5 decilitara vode i dodajte prstohvat soli. Stavite sve na kolo i upalite da proključa. Kada je proključalo, smanjite kolo, i pustite da lagano kuha nekih 20 minuta. Nakon kuhanja, kada se malo ohladi, tekućinu procijedite i pijte kao čaj.

Ovako pripremljen dekokt trebate piti 3 šalice na dan. Ipak, za točno uzimanje i doziranje lijeka tražite savjet stručne osobe.

Za kraj da napišemo: Ovo je bio kratki osvrt na maslačak, kao biljku i prirodni lijek. Na našem portalu ćemo posebno spomenuti još neke preparate koji se rade od maslačka, kao i način njihove primjene.

Od ove biljke se rade mnogi prirodni lijekovi, a najpoznatiji su: Med od maslačka, sok maslačka i proljetna salata od listova.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...