Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Margarin povećava opasnost od srčanih bolesti i smrti

Konzumiranjem margarina povećavate opasnost od razvoja srčanih bolesti i prijevremene smrti, no to nije slučaj kada su u pitanju maslac i jaja.

Znanstvenici su odavno utvrdili da transmasne kiseline, industrijski proizvedene termičkom obradom biljnog ulja, koje nalazimo u brojnim proizvodima, od margarina do brze hrane nemaju nikakva pozitivnog utjecaja na zdravlje. Naprotiv, njihova konzumacija povećava rizik od preuranjene smrti za trećinu.

Za razliku od transmasnih, zasićene masne kiseline, kojih ima u namirnicama životinjskog porijekla poput mlijeka i mesa, ne povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara ni dijabetesa tipa 2, kao niti rizik od prijevremene smrti, pokazalo je zadnje istraživanje, prenosi net.hr .

Iako britanska vlada građanima savjetuje smanjenje unosa u organizam zasićenih masnih kiselina kako bi izbjegli potencijalni razvoj srčanih bolesti, istraživanje čiji su rezultati objavljeni u British Medical Journal, dovodi u pitanje njihovu štetnost o kojoj se dosad naveliko govorilo.

Voditelj istraživanja Russell de Souza, asistent na odjelu kliničke epidemiologije i biostatistike na kanadskom sveučilištu McMaster objašnjava: “Godinama se ljudima savjetuje da iz prehrane izbace ili da smanje unos masnoća. Transmasne kiseline loše utječu na zdravlje i predstavljaju velik rizik za razvoj srčanih bolesti, no to nije slučaj sa zasićenim masnim kiselinama, jer nam još nije u potpunosti jasno kako djeluju na organizam. Dakle, ne zagovaramo povećanje unosa zasićenih masnih kiselina u prehranu dok ne budemo u potpunosti sigurni da veće količine dobro djeluju na zdravstveno stanje pojedinca”.

Znanstvenici su analizirali rezultate 50 raznih studija o tomu u kojoj mjeri dva tipa masnih kiselina utječu na zdravlje pojedinca te su ustanovili da nema povezanosti između konzumiranja namirnica bogatih masnim zasićenim kiselinama i povećanog rizika od moždanog ili srčanog udara. No, nema ni dokaza da prehrana bogata zasićenim masnoćama smanjuje rizik od srčanih bolesti. Naprotiv, transmasne kiseline dovode se u vezu s 34-postotnim povećanjem smrtnosti od bilo kojeg uzroka, 28-postotnim povećanjem smrtnosti od koronarnih bolesti i 21 postotnim povećanjem rizika od razvoja srčanih bolesti.

Kardiovaskularne bolesti uzrokuju više od četvrtine svih smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji, gdje aktualne zdravstvene smjernice stanovništvu savjetuju da ne konzumira više od 39 grama zasićenih masnoća dnevno, a maksimalna količina za žene je 20 grama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...