Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Malokrvnost ili bljedobolja – anemija – Jako je raširena bolest koja najviše pogađa žene

Malokrvnost je veoma raširena bolest, a najviše pogađa žensku populaciju. Pročitajte malo na temu anemije, i par jako efikasnih narodnih lijekova koji bi mogli pomoći.

Ova bolest očituje se smanjenjem crvenih krvnih tjelešaca, odnosno hemoglobina kojega je glavni sastojak željezo. U zdravu čovjeku postoji od 4 do 5 litara krvi.

U jednom kubnom milimetru krvi u muškarca nalazi se oko 5 milijuna crvenih krvnih tjelešaca (eritrocita) a u krvi žene otprilike 4 i pol milijuna. Glavna zadaća crvenih krvnih tjelešaca je da pomoću hemoglobina na sebe vežu kisik i ugljik-dioksid. Kisik raznose po tijelu i na povratku do pluća donose ugljik-dioksid koji se zatim izlučuje disanjem.

Do malokrvnosti dolazi najčešće nakon velikog i jakog krvarenja, no bolest može nastupiti i postupno, uslijed neznatnog ali trajnog krvarenja, nedovoljne i loše ishrane, te u slučaju kad se crvena krvna tjelešca prekomjerno razaraju. Sama po sebi bolest nije opasna, ali ako se zanemari, mogu nastati teške posljedice kao što su opća slabost, ubrzanje srčanog rada i slično.

Bolesnici su izrazito blijedi, osjećaju se umorno, udovi im otežaju tako da gube svaku volju za rad, često ih boli glava, srce im jače udara, osobito kad hodaju ili kad se uspinju, nemaju teka i žale se na bolove u želucu i na tvrdu stolicu.

Liječenje anemije uz pomoć prirodnih lijekova

U liječenju ove bolesti razlikuju se blaži i teži oblik. U oba slučaja za preventivno liječenje pije se 3 puta dnevno u vrijeme jela po 1 dl umjereno pripremljenog čaja od listova koprive i plućnjaka. Čaj se priprema tako da se u 1 litru proključale vode stavi 5 g mješavine trava i kuha poklopljeno 1 minutu, a zatim hladi poklopljeno. Hladni čaj procijediti u bocu i čvrsto začepiti.

Liječenje blažeg oblika bolesti – Za blaži oblik anemije isprobajte čaj koji vam predstavljamo u tekstu ispod.

Sastav čaja: 40 g vrbove kore, 40 g listova i cvjetova kunice, 40 g listova divlje nane, 40 g stabljike dubčaca, 30 g listova vinove loze, 30 g lista gaveza, 30 g hrastove kore (donje bijele), 30 g lista i cvijeta vrijeska (plavog cvijeta), 20 g stabljike ive trave, 20 g stabljike celera,20 g stabljike timijana, 20 g lista kadulje i 20 g stabljike preslice

Pripremanje i primjena čaja: U 1 litru proključale vode slaviti 10 g mješavine, kuhati poklopljeno 1 minutu i hladiti poklopljeno. Hladni čaj uliti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije jela i po 1 dl poslije jela. Isti čaj uzimati između obroka, oko 10 sati i 16 sati po pola decilitra. Poslije napitka uzetog prije jela, uzimati po 1 žlicu rafiniranog maslinovog ulja sa 5 do 6 kapi limunova soka. Ukoliko se ne može dobiti rafinirano, može se koristiti i domaće maslinovo ulje, samo pod uvjetom da nije staro i kiselo. Poslije napitka uzetog nakon jela, uzimati po 1 žlicu mladog masla i meda (jednakih količina) s malo limunova soka. Poslije napitka oko 10 i 16 sati, uzimati 1 žlicu jednakih količina mladog masla, meda i svježe iscijeđena limunova soka.

Ishrana treba da bude što bolja i jače kalorična. Jesti što više raskuhano povrće sa suhim i svježim mesom te jetra i slezenu pripremljenu na žaru. Obavezno uzimati juhu s dosta povrća u kojoj treba da bude celera i luka, prženoga na ploči od štednjaka. Ako se jetra i slezena ne mogu pripremiti na žaru, onda je dobro i na ulju (nikako na maslu).

Potrebno je što više kretati se na čistom zraku te vršiti umjereno težak fizički rad i tjelesne vježbe. Pušiti nije dopušteno.

Liječenje težeg oblika bolesti – U slučaju težeg oblika anemije pokušajte piti čaj spomenut u nastavku. Ukoliko ipak mislite da vam ne pomaže, svakako se obratite vašem liječniku.

Sastav čaja: 40 g vrbove kore, 40 g cvjetova i listova kunice, 40 g stabljike dubčaca, 40 g listova divlje nane, 40 g listova i cvjetova vrijeska (plavoga cvijeta), 30 g sitno isjeckane hrastove kore, 30 g listova kadulje, 30 g stabljike preslice, 30 g stabljike ive trave, 30 g listova pelina, 20 g stabljike timijana, 20 g stabljike majčine dušice, 20 g listova celera i 10 g listova peršina

Pripremanje i primjena čaja: Pripremanje, uzimanje i druge upute iste su kao kod liječenja lakšeg oblika bolesti, s time što se preporučuje uzimati nešto više dobrog domaćeg crnog vina i jaču hranu s manje tijesta. Za vrijeme liječenja zabranjeno je pušiti cigarete i piti crnu kavu.

>> Što je anemija i kako se liječi?

Obavezno je uzimati svježi sok od cikle i rajčice s dodatkom meda. Med se ne preporučuje ukoliko bolesnik boluje od šećerne bolesti.

U ishrani koristiti što više zelja, po mogućnosti divljega zelja, te svježe voće i povrće, a osobito mladi crveni luk.

Što više vremena provoditi šetajući na čistom zraku, koristeći visinske razlike. U toku dana naizmjenično ići na više i niže predjele.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...