Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Mali i slatki detalji o grožđicama – Zbog čega su tako zdrave?

Grožđice su visokoenergetski i malo mastan zalogaj koji u svakom trenutku može nadoknaditi izgubljenu energiju. Mali paketići grožđica jednostavni su za primjenu, gotovo se nikada ne kvare i dostupni su tokom cijele godine. Grožđice su jedan od glavnih sastojaka u kolačima i raznim drugim slatkišima.

Sočna naborana kožica grožđica jako je zdrava. Pročitajte o ljekovitim svojstvima sušenih bobica grožđa.

Poznato je da voće i u svježem i u suhom stanju najčešće nosi isti naziv, ali u slučaju suhog oblika grožđa ovo pravilo ne važi. Jedinstveni naziv – grožđice, potiče od latinske riječi racemus, što znači nakupina boba ili bobica.

Grožđice nastaju dehidracijom grožđa, bilo sušenjem na suncu, bilo mehaničkim procesom sušenja u sušarama. Sočno meso bobica šećernog okusa okružuje naborana kožica. Boja im varira, od tamnosmeđe s primjesom ljubičaste do svijetlih vrsta. Najbolje grožđice potiču od grožđa muškat.

Najstariji zapisi pokazuju da su se grožđice proizvodile u Perziji i Egiptu. Osim toga, stari Rimljani toliko su ih cijenili da su njima ukrašavali oltare na kojima su prinosili žrtve bogovima, koristili su ih kao sredstvo plaćanja, ali i kao nagrade za pobjednike sportskih priredbi.

Grožđice se mogu jesti samostalno ili sa sirom, orašastim plodovima, te zobenim pahuljicama. Slažu se sa jelima od riže i couscousa, a kolače dodatno aromatizuju. Vodeći svjetski proizvođači grožđica danas su Kalifornija, Australija, Turska, Grčka, Iran i Čile. Iako se za hranu koja je slatka i ljepljiva poput grožđica smatra da je štetna jer uzrokuje propadanje zuba, novije istraživanje dokazalo je upravo suprotno. Fitohemikalije prisutne u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa. Osim što pomažu u održanju zdravlja zuba, one uglavnom sadrže fruktozu i glukozu, a ne saharozu, koja je glavni krivac za bolesti usne šupljine. Pored toga, uz suhe šljive i marelice, grožđice spadaju u voće s najvećim udjelom antioksidanata. Preporučuju se osobama koje boluju od osteoporoze, u terapijama estrogenom kod žena u menopauzi i često se primjenjuju kao dodatak prehrani za popravljanje krvne slike.

Legenda kaže da su 1873. godine prve sadnice grožđica u Kaliforniji nastale prirodnim putem, a ne od strane zemljoradnika. Veliki val vrućina pogodio je dolinu prije berbe grožđa i većina bobica se na čokotu posušila, prenosi blog Zdrave namirnice.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...